Otekanje nog poleti

Uredništvo, 16. julij 2017.

Noge pa zelo rade otečejo v poletnih mesecih, če dolgo primer sedimo ali stojimo. Oteklost nog pa pogosto spremlja še…

Zakaj pride do otekanja nog?

Za otekline (edeme) obstaja več vzrokov. Pogosteje se pojavijo pri starejših osebah in pri ženskah kot del predmenstrualnega sindroma ali v nosečnosti.

Noge pa zelo rade otečejo v poletnih mesecih, če dolgo primer sedimo ali stojimo. Oteklost nog pa pogosto spremlja še občutek, da so težke in utrujene. Na zastajanje vode vpliva tudi uživanje velike količine slane hrane. Vzroki pa so lahko tudi različna bolezenska stanja, kot so: bolezni ven, motena drenaža limfe, alergije, hormonske motnje, v nekaterih primerih gre lahko za simptome hujših bolezni, na primer srčnih bolezni, bolezni jeter ali ledvic.

Kdaj in kako si lahko pomagate sami, ko ne gre za bolezensko stanje?

  • Redna telesna dejavnost – koristna je hitra hoja, zmeren tek, zmerno kolesarjenje, plavanje, ples. Čez dan, zlasti če veliko sedite, je zelo koristna telesna vadba tako, da vsako uro vstanete in telovadite z nogami (hodite po prstih ali petah, krožite z nogami, kot bi vozili kolo, … ). Med dolgotrajnim sedenjem je priporočljivo, da telovadite z nogami (krožite s stopali, dvigujete prste, stiskate zadnjico,…)
  • Izogibajte se sedenje s prekrižanimi nogami, raje počivajte z dvignjenimi nogami
  • Izogibajte se stanju na mestu in dolgotrajnemu sedenju
  • Izogibajte se pretiranemu pregrevanju nog: sončenju, obiskovanju solarija, savne, namakanju v termalni vroči vodi, uporabi talnega ogrevanja, itd.
  • Nujna je skrb za primerno telesno težo. Uravnotežena prehrana, polna vlaknin, zelenjave, sadja, vlaknin in veliko tekočine
  • Poskrbeti je treba za udobno obutev in ne pretesna oblačila.
  • Nogam privoščite hladne. Prhanje s hladno vodo od gležnjev navzgor ali namakanje v hladni vodi, bo vašim utrujenim nogam prijalo.
  • V lekarni povprašajte za kreme, ki lajšajo tovrstne tegobe

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več