Osteoartritis kolkov: edukacija, nasveti in samopomoč

Uredništvo, 24. september 2019.

Ker se povprečna življenjska doba daljša, zdravniki vse pogosteje naletijo na diagnozo osteoartritisa. Ste že slišali zanj?

Ne glede na to, katerega sklepa se loti, ta bolezen znatno ovira gibanje, s tem pa tudi kakovost življenja. Največ težav povzroči, kadar se degenerativne spremembe pojavijo na največjem sklepu – kolku. Osteoartritis kolkov je predvsem tegoba starejših, zaradi posledičnih težav pa velja za enega najpogostejših zdravstvenih problemov.

Edukacija

Osteoartritis je kronična, progresivna in degenerativna bolezen sklepov. V sklepnem hrustancu pride do patoloških procesov, z napredovanjem bolezni pa se ti širijo tudi na druge sklepe. Degenerativni procesi prizadenejo tudi specializirane celice – hondrocite, ki tvorijo sklepni hrustanec, in pri tem se te celice razkrajajo. Sklepni hrustanec se postopoma tanjša in izgublja sposobnost blaženja obremenitev. Tako postaja tudi bolj dovzeten za poškodbe.
Ljudje srednjih let in starejši običajno trpijo za primarnim osteoartritisom kolkov, ki ni posledica prejšnjih bolezni. Do njega pride zaradi različnih dejavnikov, kot so težko fizično delo, dolgotrajna statična obremenitev, povečana telesna teža ali prejšnje poškodbe.

Osteoartritis kolkov – nasveti

Glavni simptom bolezni je bolečina. Spremlja vse njene stadije in je zelo specifična. Začne se v preponi, glutealnem predelu in na kostni izboklini vrhnje zunanje strani stegnenice blizu kolka, seže pa vse do kolena. Pojavi se ob povečanih obremenitvah, po počitku pa izgine. Vendar to ne pomeni, da jo lahko kar pozabimo. Če se ne zdravimo, bolezen napreduje, bolečina pa postaja vse pogostejša in vse bolj neznosna. V napredovalih fazah bolezni je bolečina prisotna tudi ob mirovanju, zlasti ponoči.

Bolečino spremlja nenadna okorelost kolkov pri določenih gibih, poleg tega se obseg gibov vse bolj manjša. Zmanjšana aktivnost v kolčnem sklepu potegne za sabo še druge težave, denimo izgubo mišične moči s hipotrofijo in atrofijo medenično-stegnenične mišične mase. Posledica vsega tega je prav tisto, kar pri ljudeh s to boleznijo najprej opazimo: izrazito šepanje na strani prizadetega sklepa in funkcionalno skrajšanje noge.

Zato strokovnjaki svetujejo, da že ob prvih znakih bolezni obiščete zdravnika. Odlašanje lahko privede do napredovanja bolezni ter do bolečine in okorelosti kolkov, kar pozneje zelo težko prenašamo.

Samopomoč

Zdravljenje osteoartritisa kolkov je zelo zapleteno. Vključuje
a) farmakološko zdravljenje z analgetiki in opioidi,
b) nefarmakološko zdravljenje s fizioterapijo,
c) kirurško zdravljenje – vstavljanje umetnega sklepa ali endoproteze.

Glavni cilj zdravljenja osteoartritisa kolkov je nadzor in blaženje osnovnih simptomov bolezni, preprečevanje poslabšanja bolezni in prelaganje kirurškega zdravljenja. Za uspešno zdravljenje pa je nujno tudi sodelovanje obolelega.

Ta mora spremeniti slabe navade. Osredotočiti se mora na ključne stvari:

• Znižanje čezmerne telesne teže, sprememba prehrane s povečanim vnosom svežega sadja, zelenjave in modrih rib, povečanje vnosa tekočine, vsakodnevna zmerna vadba in gibanje ter izogibanje dolgotrajnim statičnim obremenitvam prizadetega sklepa.
• Pravilna uporaba medicinskih pripomočkov za razbremenitev prizadetega sklepa. Primer: berglo ali palico moramo držati izključno v roki, nasprotni od bolne noge.

Vendar pa moramo pri samopomoči upoštevati lastne omejitve – starost, psihosocialni status in stopnjo prizadetosti kolkov.

Literatura:
Grazio, S., et al. 2015. Smjernice za liječenje bolesnika s osteoartritisom kuka i/ili koljena. Fizikalna i rehabilitacijska medicina. 27 (3-4): 330–381.
Grazio, S., et al. 2010. Smjernice Hrvatskoga reumatološkog društva za liječenje osteoartritisa kuka i koljena. Reumatizam. 57 (1): 36–47.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 10:13
284,312
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več