Osnovni pogoji za uspešno hujšanje

Uredništvo, 25. november 2013.

Najprej moramo spoznati naš vzorec prehranjevanja, ga prilagoditi, dopolniti ali zelo verjetno spremeniti.

Opredelitev vzorca prehranjevanja: Najprej moramo spoznati naš vzorec prehranjevanja, ga prilagoditi, dopolniti ali zelo verjetno spremeniti. Tisti, ki želi shujšati, ponavadi do samega sebe ni dovolj objektiven, zato je bolje, če pusti presojo o primernosti njegovega vzorca prehranjevanja nekomu, ki to bo in se na (pravilno) prehrano dovolj spozna, npr. zdravnik, edukacijska medic.sestra, dietetolog itn.

jabolo-dieta-hujsanjePriprava individualnih jedilnikov: Opredeli se dnevne potrebe energije (delo, umska in telesna aktivnost, starost, spol itn.) in pripravi vsaj nekaj individualnih jedilnikov, upoštevajoč želje, potrebe po energiji, omejitve zaradi spremljajočih bolezni (npr. bolezni jeter, ledvic, žolčnika, želodca, dvanajstnika, metabolične bolezni, kardiovaskularne bolezni, itn.).

Neravnotežje med vnosom energije in porabo le te mora biti takšno, da povzroči (zelo) postopno zmanjševanje telesne teže, ne več kot 1 do 2 kg na mesec.

Če se to ne upošteva, se hujšanje običajno konča z neuspehom (rebound fenomen).

Načrt in izvajanje telesnih aktivnosti: Določiti je potrebno telesne aktivnosti, ki jih bo oseba (ki se je odločila za hujšanje) rada vsakodnevno izvajala (hoja, tek, telovadba, plavanje, delo v vrtu, hišna dela itn.). Določimo potrebne omejitve in postopno povečevanje telesnih naporov. Skrbno presodimo, kaj je še primerno in kaj ne (srčni bolniki, ledvični, ortopedski bolniki, starost, fizična kondicija itn.).

Redno spremljanje napredka: Oseba, ki hujša, mora biti pod nadzorom in ji moramo psihološko podporo, jo spodbujati, motivirati, a brez potuhe in lažnih napovedi.

Hipnoza, avtohipnoza in avtogeni trening in hujšanje

V obdobju hujšanja je najbolj učinkovita hipnoza, za vzdrževanje dosežene telesne teže pa zadostuje avtogeni trening (ali avtohipnoza).

S pomočjo hipnotičnih in posthipnotičnih sugestij skušamo odstraniti moteče dejavnike, ki so vzrok ali sodelujejo pri nabiranju odvečnih kilogramov:

  • zmanjšamo (odpravimo) vpliv psiholoških vzrokov za prekomerno ješčnost
  • okrepimo motivacijo za hujšanje
  • krepimo pacientovo samopodobo in samozavest
  • krepimo željo po gibanju
  • zmanjšujemo (odpravimo) potrebo po specifični hrani, npr. čokoladi, sladoledu, torticah, pecivu, bombonih itn.

– odpravimo neprimerne navade prehranjevanja (npr. čips pred TV ali nočno obiskovanje hladilnika, itn)

Hipnoza pomaga pri uresničevanju začrtane poti hujšanja.

Prvi mesec hujšanja so srečanja (običajno) potrebna enkrat tedensko, kasneje enkrat mesečno (redko pogosteje). Med srečanji je zaželjeno (potrebno) vsaj enkrat dnevno poslušati audio posnetke (CD-je) s hipnotično vsebino, ki so individualizirani.

Ko se doseže željeno zmanjšanje teže, je nujno potrebno to težo tudi ohranjati z vzdrževanjem na novo naučenih navad prehranjevanja in telesne aktivnosti. Kot pomoč pri tem uporabimo avtohipnozo ali avtogeni trening, ki olajšajo (odpravijo) “krize duha in telesa” do katerih vedno pride, prej ali slej.

Uspešno hujšanje in predvsem vzdrževanje željene telesne teže je torej zelo dolgotrajen proces, ki zahteva spremembo načina življenja.
Vse tri metode (hipnoza, avtohipnoza in avtogeni trening) so dobro pomagalo, da se to doseže.

Sergej Pušnar, dr.med.,spec.ginekologije in porodništva

Več na forumu Hipnoterapija in avtogeni trening, kjer se lahko tudi posvetujete z avtorjem prispevka.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,431
04.08.2021. ob 10:14
284,553
04.08.2021. ob 20:20
110,204
04.08.2021. ob 20:58
Preberi več

New Report

Close