Ortodontsko zdravljenje – Brez discipline ni rezultata

Uredništvo, 30. september 2013.

Uspešno ortodontsko zdravljenje pri mladih zahteva dobro sodelovanje otroka in staršev s specialistom za čeljustno in zobno ortopedijo.

Uspešno ortodontsko zdravljenje pri mladih zahteva dobro sodelovanje otroka in staršev s specialistom za čeljustno in zobno ortopedijo. Starši ne pozabite – če želite pri otroku odpraviti nepravilnosti, ki zahtevajo ortodontsko zdravljenje, mora biti evidentiran v ortodontski ambulanti do 16. leta.

zobozdravnik-1Prvi korak je informativni pregled pri izbranem ortodontu. V priemru samoplačniškega zdravljenja se posamezniki pogosto odločijo, da bodo obiskal več ortodontov, vendar je potrebno opozoriti, da je treba prvi pregled (če gre za samoplačniško zdravljenje) pri specialistu ortodontu v večini primerov plačati. Potrošnikom svetujemo, da ob naročanju na prvi pregled, preverijo ceno pregleda in kaj pregled zajema. Za prvi pregled bo treba sicer v večini primerov plačati od 30 do 40 evrov. Nekateri vam bodo poleg specialističnega pregleda za to ceno pripravili tudi predračun, drugi ne.

Kako pa je z ortodontskim zdravljenjem v javnem zdravstvenem sistemu?

Če je zobozdravnik otroka, mladostnika ocenil, da potrebuje ortodontsko zdravljenje, naj z obiskom pri ortodontu ne odlašajo. Predvsem za mladostnike je pomembno, da ne odlašajo z obiskom pri otrodontu, saj mora biti otrok, mladostnik evidentiran v sistemu izbranega ortodonta do 16. leta, če želi odpraviti nepravilnosti na podlagi pravice iz naslova obveznega zavarovanja (seveda če je glede na nepravilnosti do tega upravičen). Več o poteku zdravljenja, pravicah in dolžnostih pacienta pa v članku http://www.zps.si/nega-sport-zdravje/zdravila/ortodontsko-zdravljenje.html?Itemid=627.

zobni-aparat-640Postopek ortodontskega zdravljenja na stroške ZZZS je dokaj natančno urejen, določene pa so tudi posledice, če pacient ne upošteva ortodontovih navodil. Tako mora ortodont pred začetkom zdravljenja razložiti pacientu (in tudi staršem oz. skrbnikom, če gre za mladoletnega otroka) vse možnosti ortodontskega zdravljenja, njegovo trajanje ter nujnost sodelovanja pri njem. Ortodont je dolžan pojasniti tudi zdravstvene ter finančne posledice, če pacient ne bi spoštoval njegovih navodil. Pojasnila oziroma navodila morajo biti pisna. Zdravljenje se lahko namreč začne šele, ko pacient (oz. starši/skrbniki) podpiše, da soglaša z navodili oziroma zahtevami.

Posledice neupoštevanja ortodontovih navodil so izjemno stroge: ortodont lahko prekine zdravljenje, kar pomeni, da bo moral pacient sam plačati stroške ortodontskega zdravljenja, če bi se nadaljevalo. Ortodont pa je dolžan prekiniti zdravljenje, če pacient več kot 6 mesecev brez upravičenega razloga ne pride na naročeni kontrolni pregled, če kljub večkratnim opozorilom ne nosi aparata po njegovih navodilih oziroma ne vzdržuje ustrezne ustne higiene in s tem ogroža lastno zdravje. Ortodont bo o prekinitvi zdravljenja obvestil tudi pacientovega/otrokovega osebnega zobozdravnika, zato pacient ne bi mogel dobiti nove napotnice za zdravljenje na račun ZZZS pri drugem ortodontu.

Nošenje aparata zahteva otrokovo oziroma mladostnikovo zavzetost in skrbnost, zato marsikdo obupa, kasneje pa svojo odločitev obžaluje. Zdravljenje po 18. letu je samoplačniško, cene pa so za marsikoga astronomske, zato naj starši poleg zdravstvenega/estetskega vidika ortodontskega zdravljenja predstavijo otrokom, mladostnikom tudi njegov finančni vidik.

Več informacij v članku na www.zps.sihttp://www.zps.si/nega-sport-zdravje/zdravila/ortodontsko-zdravljenje.html?Itemid=627.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,495
12.07.2021. ob 21:25
110,196
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close