Orgazmi, več kot le užitek!

orgazem, ženska, spolnost
Foto: Profimeida

Ste vedeli, da lahko orgazmi prinesejo veliko več kot le užitek? Raziskave so pokazale, da imajo orgazmi vrsto presenetljivih koristi za zdravje in počutje. Od naravnega zniževanja krvnenega tlaka do lajšanja bolečin in celo krepitve imunskega sistema!

Znanstveniki že dolgo preučujejo vpliv spolnosti na zdravje, pri čemer več pozornosti namenjajo samozadovoljevanju in orgazmom. Študija, objavljena v Journal of Sexual Medicine, je pokazala, da redni orgazmi ne izboljšajo le splošnega počutja, ampak imajo lahko tudi številne fiziološke koristi.

Protibolečinski učinki orgazmov

Ena od ključnih ugotovitev je, da redni orgazmi znižajo krvni tlak, kar prispeva k zdravju srca in ožilja. Poleg kardiovaskularnih koristi so študije pokazale tudi analgetične učinke orgazmov. Raziskovalci so odkrili, da orgazmi delujejo kot naravno sredstvo za lajšanje bolečin, saj med spolno aktivnostjo telo sprošča endorfine – naravna telesna protibolečinska sredstva.

Zanimivo je, da lahko orgazmi učinkovito zmanjšajo bolečino glavobolov in migren, kar je še posebej ironično, saj je glavobol pogosto naveden kot razlog za odsotnost spolne aktivnosti. Ko gre za glavobole, lahko orgazmi delujejo kot naravno zdravilo, saj endorfini, sproščeni med orgazmom, lajšajo bolečino na način, ki je primerljiv z delovanjem nekaterih zdravil proti bolečinam.

Pomen orgazmov za ženske srednjih let

V članku za MailOnline je Joyce Harper, profesorica reproduktivne znanosti na Univerzi v Londonu, poudarila pomen orgazmov za ženske srednjih let in starejše. Govorila je o tem, kako lahko zlasti ženske v menopavzi izboljšajo svoje splošno zdravje in dobro počutje s pomočjo samozadovoljevanja in uporabe erotičnih igrač. V svoji raziskavi je profesorica razgovarjala z ženskami, starejšimi od 50 let, ki so bile različno spolno aktivne. Mnenja so bila deljena; nekatere ženske so še vedno uživale v orgazmih, medtem ko so druge izpostavile težave, kot sta suhost nožnice in upadanje libida.

Orgazmi niso le prijetni, ampak prinašajo številne zdravstvene koristi. Redni orgazmi lahko izboljšajo naravno vlaženje nožnice, okrepijo mišice medeničnega dna in zmanjšajo stres. Povečujejo sproščanje hormona oksitocina ter nevrotransmiterjev serotonina in dopamina, kar povečuje občutek dobrega počutja. Poleg tega lahko redni orgazmi dolgoročno znižajo krvni tlak in ščitijo pred boleznimi srca ter ožilja.


Profesorica je poudarila, da je z redno stimulacijo mogoče preprečiti atrofijo nožnice in klitorisa, kar je pogost problem pri ženskah v menopavzi. Med raziskovanjem je Harperjeva opazila, da mnoge ženske zaradi različnih življenjskih sprememb, kot so izguba partnerja ali zdravstvene težave, zanemarjajo svojo spolnost. Kljub temu poudarja, da je skrb za spolno zdravje ključnega pomena za ohranjanje kakovosti življenja v poznejših letih. Nekatere ženske lahko povečajo svojo spolno željo z uporabo hormonske nadomestne terapije ali celo testosterona, če to ni zadostno. Harperjeva prav tako priporoča uporabo erotičnih igrač za spodbujanje spolnega užitka in zdravja.

Številne koristi za žensko zdravje

  • Izboljšanje kakovosti spanca: Orgazmi sproščajo melatonin, ki pomaga pri spanju.
  • Zmanjšanje stresa: Orgazem sprošča hormone kot so oksitocin, serotonin in dopamin, ki izboljšujejo razpoloženje in zmanjšujejo občutek stresa.
  • Krepitev mišic medeničnega dna: Redna stimulacija pomaga krepiti mišice, kar je še posebej pomembno po menopavzi.
  • Preprečevanje atrofije nožnice: Redna penetracija, bodisi z igračami ali s partnerjem, lahko prepreči krčenje nožnice in atrofijo tkiv.

Od erotičnih igrač do medicinskih pripomočkov

Vibratorji niso več zgolj erotični pripomočki za spolno zadovoljstvo; določeni modeli so v ZDA namreč pridobili odobritev kot medicinski pripomočki za zdravljenje različnih spolnih motenj, povezanih z menopavzo. Ta napredek poudarja sodelovanje s podjetjem MysteryVibe, ki je od ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA) prejelo odobritev za svoje izdelke.

V New Yorku celo postavili oglasne panoje z inovativnim sloganom: “Orgazem na zdravniški recept”. Po besedah medicinskega direktorja podjetja MysteryVibe, urološkega kirurga profesorja Prokarja Dasgupte, naj bi vibratorji izboljšali signalizacijo med telesom in možgani ter povečali moč vaginalnih mišic. Predvideva se tudi, da vibracije spodbujajo k vlaženju nožnice, čeprav mehanizem še ni popolnoma pojasnjen.

I

Profesor Dasgupta razmišlja o možnosti, da bi nacionalne zdravstvene službe, vibratorje v prihodnosti predpisovale kot zdravljenje, kar bi spremenilo orgazme v ‘zdravniško predpisano’ terapijo. To odpira zanimive razprave o vlogi spolnega zdravja v splošnem dobrem počutju in kako ga medicinska skupnost obravnava.

Avtor
Piše

M. Ć.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
13.07.2024 ob 07:27
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
13.06.2024 ob 21:48
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close