Orgazem kot rezultat izbire ustreznega partnerja?

par ljubimca v postelji seksi

Nekateri avtorji so prepričani, da so ženske evolucijsko razvile orgazem, da bi spodbujale t. i. dobro izbiro partnerja. Drži?

Orgazem pri ženskah naj bi imel tudi druge reproduktivne posledice. Nekateri avtorji so prepričani, da so ženske evolucijsko razvile orgazem, da bi spodbujale t. i. dobro izbiro partnerja. V nadaljevanju tudi navajajo, da naj bi bile spolne motnje/disfunkcije le »stranski« produkt nezmožnosti najti in/ali obdržati kakovostnega moškega partnerja.

Različni avtorji prikazujejo razliko med pogostostjo in intenzivnostjo orgazma. Intenzivnost orgazma naj bi vplivala na raznolikost reproduktivnih posledic pri moških in ženskah. Pri ženskah navajajo, da (ne)sposobnost doživljanja orgazma ne vpliva samo na izbiro partnerja, temveč tudi na spolno motnjo/disfunkcijo. Avtorji so prepričani, da so nekatere oblike spolnih motenj pri ženskah pogosto »nadomestek« pri izbiri manj optimalnega partnerja.

Povezava med užitkom v seksu in njegovo pogostostjo

Osnovna teza, ki so jo avtorji v razpravah razvili, zagovarja stališče, da je pogostost seksa sorazmerna z jakostjo doživljanja spolnega užitka.

Tiste ženske, ki v seksu uživajo, najverjetneje tudi večkrat seksajo. Nekatere študije prikazujejo, da je ženski orgazem povezan z značilnostmi njenega (moškega) spolnega partnerja.

Ženske, ki imajo z višjo/visoko stopnjo obojestranske telesne simetrije, naj bi doživljale več orgazmov. Enako naj bi veljajo tudi za ženske, ki imajo bolj privlačne partnerje (Puts in sod., 2012; Shackelford in sod., 2000), bogatejše partnerje (Pollt, Nettle, 2009), bolj možate partnerje (Puts in sod., 2012) in za ženske, ki so spolno aktivne tudi z drugimi moškimi (ne samo s partnerjem). V nadaljevanju Gallup in sod. (2014) in Sela in sod. (2015) še dodajajo, da ženske, ki jih partnerji doživljajo kot bolj privlačne, tudi pogosteje doživljajo orgazem.

Orgazem kot signal kakovosti partnerja?

Drugi avtorji ponujajo razlago, da je lahko ženski orgazem tudi signal za visokokakovostnega partnerja. Iz evolucijskega vidika naj bi torej pomenilo, da je za nadaljevanje potomstva zelo pomemben izbor ustreznega parterja, saj moški partner prispeva 50 % genetskega materiala. Zanimiva je tudi predpostavka, da na frekvenco doživljanja orgazma vplivajo med drugim tudi privlačnost, humor, kreativnost in vonj partnerja. Seveda pa ne smemo zanemariti dejstva, da mnogoterost in številčnost spolnih izkušenj vplivata na orgazmičnost pri ženskah.

Različne intenzivnosti orgazmov naj bi delovale kot okrepitveni mehanizem, saj se bolj intenzivni orgazmi doživljajo kot prijetnejši in potemtakem dajejo podlago za naslednjega, »še bolj« prijetnega.

Intenzivnost orgazma pa lahko vpliva tudi na specifične reproduktivne rezultate. Nekateri avtorji trdijo, da orgazem vpliva na večjo možnost zanositve: nožnični in maternični krči naj bi pod vplivom hormona oksitocina pripomogli k boljšemu/ugodnejšemu premikanju spermijev iz materničnega vratu proti jajčnikom.

Za moško populacijo pa avtorji navajajo, da je njihova sperma pogosteje višje kakovosti, če jih ženske opisujejo kot zelo privlačne (Soler in sod., 2013) in imajo so višjo stopnjo obojestranske telesne simetrije (Grammer, Thornhill. 1994).

Nezanemarljiva dejavnika sta tudi starost ženske in dosežena stopnjo izobrazbe. Fiziološko z naraščanjem starosti sorazmerno upada stopnja spolne želje, vzburjenosti, navlaženosti in doživljanja orgazma.

Povezava med izobrazbo in orgazmom

V študiji, ki smo jo opravili v Sloveniji, smo ugotovili, da ženske z visoko stopnjo izobrazbe običajno bolje ocenjujejo vzburjenje, navlaženost, orgazem in spolno zadovoljstvo, tako da obstaja korelacija med boljšo spolno funkcijo in višjo izobrazbo.

Pri domenah navlaženosti, orgazma in zadovoljstva je trend povprečnih ocen višji pri starostni skupini od 24 do 29 let ter se znižuje pri starostnih skupinah od 48 let naprej. Z višjo doseženo stopnjo izobrazbe se izboljšuje tudi spolna funkcija žensk.

Povzamemo lahko torej, da naj bi višja stopnja vzburjenja vplivala na boljšo spolno odzivnost, t.j. pri doživljanju orgazma; ženske naj bi bile na splošno bolj zadovoljne s spolnim življenjem, med samim spolnim odnosom/po spolnem odnosu pa naj bi imele manj bolečin v predelu spolovil. Ob višji stopnji spolne želje lahko govorimo tudi o večjem vzburjenju, navlaženosti in zadovoljstvu.

Pripravil: doc. dr. Andrej Starc, docent javnega zdravstva
dipl. zdravstvenik, univ. dipl. pedagog (andragog), ter. med. hipnoze
Zdravstvene storitve in svetovanje / Healthcare & Counselling – www.dr-starc.com

Imate vprašanje za strokovnjaka? Pokličite ga v času uradnih ur, od ponedeljka do petka, od 12:00 do 13:00 ure na telefon 068 639 544 ali pišite na [email protected].

https://med.over.net/clanek/spolne-prakse-skozi-prizmo-dolgotrajnih-vez-in-staranja/

Preberite tudi:

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,975
02.10.2023 ob 12:11
58,653
23.09.2023 ob 11:15
16,149
30.09.2023 ob 08:11
3,412
23.10.2018 ob 17:35
Preberi več

Več novic

New Report

Close