Oralni spolni odnosi in zdravje

Uredništvo, 24. marec 2017.

Oralno zadovoljevanje partnerja je zelo priljubljena tehnika, ki jo pri spolnih odnosih uporabljamo tako rekoč vsi…

S poljubi do užitka

Oralni seks ima bogato zgodovino. Tudi pri živalih obstaja navada lizanja in sesanja spolnih organov, zato ne preseneča, da smo ljudje prevzeli te “živalske” navade. Dejanja oralnega seksa bogato dokumentirajo egiptovske in starogrške podobe. Ljudje uporabljajo usta za spodbujanje medsebojne seksualnosti približno tako dolgo, kot obstajajo. Kako je že s poljubljanjem? Moški so ženske poljubljali na vrat, ušesa, prsi, hrbet, stegna in vsepovsod, kjer so menili, da bodo povečali njihovo pripravljenost na spolne odnose. Ni trajalo dolgo, ko so nekateri napredni moški ugotovili, da poljubljanje ženskih spolovil dela čudeže. Latinsko besedo cunnilingus so skovali za opis lizanja vulve. Nekatere enako podjetne ženske so odkrile, da lahko moške s sesanjem njihovega penisa spremenijo v služabnike. Latinsko besedo felatio so skovali, da bi opisali sesanje moškega spolnega uda.

Čustveno zadovoljujoče

Oralno zadovoljevanje partnerja je zelo priljubljena tehnika, ki jo pri spolnih odnosih uporabljamo tako rekoč vsi, bodisi kot samostojno obliko spolnega odnosa bodisi kot najbolj vročo predigro oziroma uvod v “pravi”, genitalni seks. Za nekatere je poljubljanje spolnih organov veliko intimnejše dejanje od drugih oblik seksa in če se ga lotimo pravilno, je lahko tudi čustveno zelo zadovoljujoče. Tako za ženske kot za moške velja, da morajo dodobra spoznati čustvene potrebe drugega, ne pa se poučiti zgolj o tem, kaj je treba narediti, da bo drugi doživel orgazem.

Kaj je varen oralni seks?

Dokazano je, da je nezaščiten oralni odnos veliko varnejši od drugih oblik spolnih odnosov, denimo vaginalnega ali analnega. Eden od razlogov za to tiči v tem, da so tkiva v anusu veliko tanjša in dovzetnejša za raztrganine kot tista v ustih. Poleg tega je seme veliko lažje odstraniti iz ust kot iz drugih odprtin.

Ali je torej oralni seks popolnoma varen? Sploh ne. Obstaja veliko dejavnikov tveganja, ki se jih nemara sploh ne zavedamo. Tako kot nezaščiten spolni odnos, tudi nezaščiten oralni seks pomeni tveganje. Bolezni dlesni in ustne votline so odprta vrata za sprejem spolno prenosljivih bolezni.

Znano je, da se med nezaščitenim oralnim odnosom herpes prenaša tudi s spolnih organov na usta ali z ust na genitalije. Dejstvo je, da je tveganje znatno manjše pri osebi, ki “prejema” užitke oralnega odnosa, kot pri tistem, ki ga izvaja. Za osebo, ki nudi oralne užitke, se možnost tveganja za okužbo zmanjša, če ima zdrave dlesni, če ne pride do izliva semena v usta in če ženska nima menstruacije. Toda takšni zaščitni ukrepi ne zadostujejo vedno. Obstaja namreč možnost, da so v ustih drobne ranice, ki se jih oseba niti ne zaveda, poleg tega moški ni vedno zmožen nadzirati izliva.

Oralni seks naj bo varnejši

  • Najzanesljivejša zaščita je kondom. Veliko moških se pritožuje, da kondomi zmanjšajo izrazitost občutkov, na drugi strani se ženske pritožujejo nad okusom, s katerim so premazani kondomi. Ponudba kondomov je precej pestra, zato naj bo zdravje in varnost na prvem mestu.
  • Odpovejte se izlivu semena v usta. Če do tega pride, ga takoj izpljunite.
  •  V primeru ranice ali kake druge spremembe, čudnega vonja, ki jo opazite na partnerjevem penisu ali vagini, se odpovejte oralnim užitkom ali spolnim odnosom nasploh.
  • Pred oralnim občevanjem ne krtačite in ne nitkajte zob, saj dlesni lahko zakrvavijo, posledično pa se poveča izpostavljenost virusom. Raje uporabite ustno vodo ali žvečilni gumi.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
26.07.2021. ob 11:15
284,483
26.07.2021. ob 16:21
110,192
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close