Opozorilo: Nevarnost zastrupitve pri uporabi električnih agregatov

Uredništvo, 04. februar 2014.

Ob sumu na zastrupitev z ogljikovim monoksidom moramo takoj zapustiti objekt in poklicati pomoč na telefonsko številko 112.

Izpad električne energije zaradi uničenih daljnovodov ob žledu je povzročil povečano uporabo prenosnih generatorjev električne energije (električnih agregatov), kjer se v motorju ob zgorevanju bencina ali dizelskega goriva sprošča tudi smrtno nevarni ogljikov monoksid (CO). Zaradi nepravilne uporabe električnih agregatov smo v UKC Ljubljana tako zadnji konec tedna že zdravili tri zastrupljence z ogljikovim monoksidom in dva sta potrebovala hiperbarično zdravljenje.

agregat-generator-1Ob delovanju agregata v zaprtem ali deloma zaprtem prostoru (npr. garaža, klet, ) lahko nivo ogljikovega monoksida v prostoru izredno hitro naraste in doseže smrtno nevarno koncentracijo že po nekaj minutah. Nevarna koncentracija ogljikovega monoksida se lahko pojavi tudi ob namestitvi agregata preblizu hiše, posebno če je izpušna cev usmerjena proti hiši. Agregati morajo biti tako nameščeni vsaj 7 m stran od objekta in biti obrnjeni z izpušno cevjo stran od objekta, poleg tega pa mora veter pihati od objekta proti agregatu. Posebno nevarna je tudi uporaba agregatov v jaških, vrtačah in poglobljenih delih objektov, kjer se lahko nakopiči ogljikov monoksid.

Doc. dr. Miran Brvar, dr. med., Center za zastrupitve, Interna klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana opozarja: «Zavedati se moramo, da je ogljikov monoksid plin brez barve, vonja in okusa ter da pri vdihovanju ne draži sluznic, zato ga ne moremo zaznati in se pravočasno umakniti iz zastrupljenega območja. Na začetku zastrupitve z ogljikovim monoksidom imajo zastrupljenci neznačilne težave, kot so glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni (npr. kroničnega bronhitisa ali angine pektoris). Pri hujši in dalj časa trajajoči zastrupitvi z ogljikovim monoksidom pa postane glavobol vse močnejši, zastrupljenci postopno postanejo zaspani, zmedeni, imajo težave pri mišljenju, motnje vida, srce jim hitro bije. Nato sledijo še izguba zavesti, krči in lahko tudi smrt. Znaki blagih zastrupitev niso značilni in so zelo podobni virozam, na primer gripi.«

Pri zastrupitvi z ogljikovim monoksidom se zdravstvene težave izboljšajo izven stanovanja in povrnejo ob vrnitvi v stanovanje, pri virozi pa se težave ne spreminjajo. Na ogljikov monoksid pomislimo tudi ob sočasnem pojavu zdravstvenih težav pri več ljudeh v istem prostoru. Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom moramo vzeti zelo resno in se zavedati, da lahko zastrupitve z ogljikovim monoksidom povzročijo trajne okvare možganov.

Ob sumu na zastrupitev z ogljikovim monoksidom moramo takoj zapustiti objekt in poklicati pomoč na telefonsko številko 112.

Smrtno nevarne koncentracije ogljikovega monoksida lahko nastanejo že po nekaj minutah delovanja električnega agregata v neprezračenem prostoru.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
26.07.2021. ob 11:15
284,482
26.07.2021. ob 15:13
110,192
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close