Opis zdravil po generičnih imenih

Uredništvo, 13. januar 2012.

Opis zdravil po generičnih imenih – A, B;

 

A

ACETILSALICILNA KISLINA

Imena zdravil: Acetysal, Albol, Andol, Aspirin, Baludon, Nu-Seals

Kratek opis: Acetilsalicilna kislina deluje protibolečinsko, protivnetno, zmanjšuje povečano telesno temperaturo in preprečuje agregacijo trombocitov; izdaja se tudi brez recepta.

Način delovanja: Zavira sintezo prostaglandinov in tako zmanjša vnetne procese in bolečino ter znižuje povečano telesno temperaturo.

Kako naj bolnik jemlje zdravilo: Priporočeni odmerki so: 1-2 tableti po 500 mg do 3-krat dnevno. Pri zdravljenju revmatične vročice uporabljamo do 8 g na dan. Tableto vzamemo z veliko tekočine in jo raztopimo v vodi. Acetilsalicilne kisline ne smemo jemati na tešče. Za preprečevanje ateroskleroze zadošča 100 – 300 mg na dan.

Stranski učinki: Pojavijo se lahko prebavne težave: želodčne težave in krvavitve iz prebavil. Možne so preobčutljivostne reakcije.

Previdnostni ukrepi: Pred vsakim kirurškim posegom se mora bolnik, ki jemlje acetilsalicilno kislino, posvetovati z zdravnikom. Pri nosečnicah je dovoljeno do 100 mg dnevno.

Medsebojno učinkovanje zdravil: Acetilsalicilna kislina poveča delovanje antikoagulantov, delovanje antidiabetikov in delovanje nesteroidnih antirevmatikov.

ALFA METIL DOPA

Ime zdravila: Aldomet. Vsebuje ga tudi kombinirani preparat Alatan.

Kratek opis: Alfa metil dopo uporabljamo za zdravljenje visokega krvnega tlaka. Zdravilo je posebej primerno za zdravljenje visokega krvnega tlaka v nosečnosti. Za zdravilo je potreben recept.

Način delovanja: Alfa metil dopa spodbuja receptorje alfa2 v osrednjem živčevju. S tem zmanjša aktivnost simpatičnega živčnega sistema, žile se razširijo, krvni tlak pa pade.

Kako bolnik zdravilo jemlje? Zdravilo je v obliki tablet. Zdravljenje začnemo z 250 mg dvakrat dnevno. Običajno ne presežemo dnevnega odmerka 1000 mg, čeprav je maksimalni dovoljeni odmerek 3000 mg.

Stranski učinki: Najpogostejši stranski učinki so utrujenost, zaspanost, vrtoglavica, znižanje tlaka, če bolnik na hitro vstane, suha usta, glavobol, depresija, driska, motnje spanja, poln nos, slabost, bruhanje, šibkost, zaprtje, težka sapa, motnje potence, otekanje, anksioznost, hladne okončine in kožni izpuščaj.

Previdnostni ukrepi: Ker alfa metil dopa lahko povzroča slabokrvnost, je bolniku pred pričetkom zdravljenja potrebno pregledati kri. Alfa metil dopa lahko povzroči motnje v delovanju jeter, zato se je izogibljemo pri bolnikih z okvaro jeter.

Medsebojna učinkovanja zdravil: Alfa metil dopa okrepi delovanje zdravil, ki znižujejo krvni tlak. Če alfa metil dopo kombiniramo z nekaterimi antidepresivi in barbiturati, je učinek zdravila na krvni tlak manjši.

AMILORIDIJEV KLORID

 

Imeni zdravil: Moduretic in Alatan.

Kratek opis: Zdravilo uporabljamo za zdravljenje visokega krvnega tlaka (glej stran 48) in srčnega popuščanje (glej stran 79). Za zdravilo je potreben recept.

Način delovanja: Zdravilo spada med diuretike (glej stran 44, 78). Deluje tako, da pospešuje izločanje soli in vode v ledvicah. Zato se količina tekočine v krvotoku zmanjša, krvni tlak pa pade. Zaradi povečanega izločanja se zmanjša tudi količina tekočine v tkivih, kar pomaga pri srčnem popuščanju. Prednost amiloridijevega klorida pred nekaterimi drugimi diuretiki je v tem, da preprečuje izgubljanje kalija.

Kako naj bolnik zdravilo jemlje? Bolnik naj jemlje zdravilo enkrat do dvakrat dnevno.

Stranski učinki: Najpogostejši stranski učinki so nauseja, mišična slabost, krči v nogah ter zvišanje kalija in sečne kisline v serumu.

Previdnostni ukrepi: Potreben je nadzor koncentracije kalija. Zdravilo ni primerno za bolnike z odpovedjo ledvic in z zvišano koncentracijo kalija v serumu. Ne uporabljamo ga skupaj s kalijevimi nadomestki.

Medsebojna učinkovanja zdravil: Amiloridijev klorid ojači delovanje drugih zdravil za visok krvni tlak in srčno popuščanje.

AMIODARON

 

Imeni zdravil: Amiokordin, Cordarone

Način delovanja: Amiodaron podaljšuje trajanje akcijskega potenciala in refraktarne dobe srčnih mišičnih celic. Je zaviralec kalijevih kanalčkov, v prav majhni meri tudi natrijevih in kalcijevih. Poleg tega je tudi alfa in beta adrenergični zaviralec. Preprečuje ali odpravlja različne motnje srčnega ritma, tako nadprekatne kot prekatne. Zdravilo se uporablja zlasti za zdravljenje življenje ogrožujočih motenj ritma.

Kako se zdravilo jemlje? Zdravilo je v obliki tablet in injekcij. Na začetku zdravljenja potrebuje bolnik nasičevalno odmerjanje zdravila. Prvih 8-10 dni dobiva bolnik 600-800 mg dnevno, nato pa 100-400 mg dnevno.

Stranski učinki: Spremembe na pljučih se pojavijo v 2-7 %. Bolnik kašlja in teže diha ter ima spremembe na rentgenogramu pljuč in zmanjšano difuzijsko kapaciteto. Poleg tega obstaja še cel niz običajnih stranskih učinkov, kot so slabost, bruhanje, zaprtje, slab tek, tresavica, ataksija, mravljinčenje itd. Jemanje amiodarona med nosečnostjo se odsvetuje. Amiodaron prehaja v mleko. Če mora torej doječa mati nujno prejemati amiodaron, naj preneha dojiti. Ni dovolj podatkov o varnosti zdravila pri otrocih.

Medsebojno učinkovanje zdravil: Pri sočasnem jemanju drugih antiaritmikov se lahko pojavijo stranski učinki, zlasti motnje prevajanja v srcu in z zdravili povzročene motnje ritma. Če je potrebno jemanje drugega antiaritmika, mora biti njegov običajni odmerek vsaj v začetku jemanja prepolovljen. Tudi odmerek digitalisnih glikozidov je treba ob hkratnem jemanju amiodarona zmanjšati za 50 %. Odmerek antikoagulacijskih zdravil je treba pred uvedbo amiodarona zmanjšati za 33-50 % in nato kontrolirati protrombinski čas, sicer se pri bolniku lahko pojavijo krvavitve. Zaviralci beta in nekateri zaviralci kalcijevih kanalov (verapamil, diltiazem) povečajo skupaj z amiodaronom nevarnost počasnega bitja srca, sinusnega zastoja in prevodnih motenj v srcu. Previdnost je potrebna tudi pri sočasnem jemanju fenitoina, ker se lahko okrepi njegovo delovanje.

AMLODIPIN

 

Ime zdravila: Amlopin

Kratek opis: Amlodipin uporabljamo za zdravljenje visokega krvnega tlaka in angine pektoris. Za zdravilo je potreben recept.

Način delovanja: Amlodipin preprečuje vstopanje kalcija v gladkomišične celice v žilni steni. Kalcij sodeluje pri krčenju žile. Ko se pod vplivom amlodipina količina kalcija v žili zmanjša, se žila razširi. Zato krvni tlak pade. Ker se razširijo venčne arterije, se izboljša preskrba srca s kisikom. Posredno se zmanjša poraba kisika v srcu tudi zato, ker se zaradi manjšega upora v žilah zmanjša tlačna obremenitev srca. Zato amlodipin uporabljamo za preprečevanje napadov angine pektoris.

Kako naj bolnik zdravilo jemlje? Zdravilo je v obliki tablet. Najmanjši dnevni odmerek je 5 mg dnevno, največji pa 10 mg dnevno.

Stranski učinki: Najpogostejši stranski učinek amlodipina so otekline. Navajajo tudi glavobol, pordela lica, znižanje tlaka, če se bolnik dvigne, hiter srčni utrip, vrtoglavice in kožne izpuščaje.

Previdnostni ukrepi: Pri bolnikih s hudo boleznijo jeter uporabljamo nižje odmerke amlodipina.

Medsebojna učinkovanja zdravil: Amlodipin ojači učinek zdravil za znižanje krvnega tlaka.

AMOKSICILIN

 

Imena zdravil: Hiconcil, Megamox, Amoksicilin.

Kratek opis: Amoksicilin spada v skupino polsintetičnih širokospektralnih penicilinov. Dobro se absorbira iz prebavil in je le malo toksičen. Hrana ne zmanjšuje njegove absorpcije.

Način delovanja: Amoksicilin je baktericiden antibiotik in zavira sintezo bakterijske celične stene. Deluje na nekatere gramnegativne in grampozitivne mikroorganizme. Občutljivi so hemolitični in nehemolitični streptokoki, stafilokoki, ki ne tvorijo penicilaze, pnevmokoki, korinebakterije in večina sevov enterokokov, pa tudi Haemophilus influenzae, Neisseria meningitidis in N. gonorrhoeae ter nekateri sevi E. coli, šigel in salmonel.

Odmerjanje: Za preprečevanje infekcijskega endokarditisa jemljemo zdravilo skozi usta v enkratnem odmerku 3,0 g, pri daljših posegih je priporočljiv čez 6 ur še dodaten odmerek 1,5 g skozi usta. Odmerek za otroke je 50 mg/kg telesne teže in naj ne presega odmerka za odraslo osebo.

Stranski učinki: Po enkratnih odmerkih so redki. Najpogostejša je alergija, ki se kaže predvsem kot izpuščaj. Redkokdaj so možni tudi drugi stranski učinki na prebavila (driska, slabost).

Previdnostni ukrepi: Zdravila naj ne uživajo osebe, ki so dokazano preobčutljive za penicilin in sorodne antibiotike. V nosečnosti in med dojenjem zdravilo ni prepovedano.

AMPICILIN

 

Imeni zdravil: Ampicilin, Penbritin

Kratek opis: Ampicilin je antibiotik iz skupine širokospektralnih polsintetičnih penicilinov. Njegov način in spekter delovanja sta skoraj povsem enaka amoksicilinu, se pa nekoliko slabše absorbira iz prebavil. Zdravilo nadomešča amoksicilin, kadar je potrebno intravensko dajanje, ker amoksicilina za parenteralno uporabo ni.

Odmerek: V preprečevanju infekcijskega endokarditisa se uporablja enkratni odmerek 2,0 g iv. pol ure pred posegom. Tudi stranski učinki zdravila so enaki kot pri amoksicilinu. Pri enkratnem ali kratkrotrajnem dajanju je zdravilo zelo varno in je kontraindicirano le pri bolnikih z znano preobčutljivostjo za penicilin in sorodne antibiotike.

ATENOLOL

 

Imena zdravil: Atenolol, Ormidol, Tenormin, Velorin

Kratek opis: Atenolol uporabljamo za zdravljenje visokega krvnega tlaka, stabilne in nestabilne angine pektoris, po srčnem infarktu in pri motnjah srčnega ritma. Za zdravilo je potreben recept.

Način delovanja: Atenolol zavira predvsem receptorje beta v srcu, manj pa v pljučih in ožilju. S tem zmanjša moč krčenja srca ter hitrost utripanja. Razen tega zmanjša izločanje renina iz ledvic. Zato krvni tlak pade. Ker atenolol zmanjša porabo kisika v srcu, ga uporabljamo pri angini pektoris in po srčni kapi. Atenolol vpliva na delovanje prevodnega sistema v srcu, zato ga uporabljamo pri motnjah srčnega ritma.

Kako se zdravilo jemlje? Zdravilo bolnik jemlje enkrat dnevno. Dnevni odmerek je 100 mg.

Stranski učinki: Atenolol lahko poslabša astmo, sladkorno bolezen in prekrvljenost okončin. Občasno se pojavlja utrujenost in omotica, prebavne motnje, izpuščaj, srbenje, nizek krvni tlak, depresija, hladni udi, težko dihanje in počasen utrip srca. Navajajo tudi posamezne primere srčnega popuščanja, srčnega bloka, zmedenosti, halucinacij, motenj vida, sprememb potence in poslabšanja prekrvavitve okončin. Zdravljenja z atenololom ne smemo naglo prekiniti. Odmerek je potrebno zmanjševati postopoma 1 do 2 tedna. Nenadna prekinitev lahko povzroči znojenje, pospešen srčni utrip in težko dihanje, poslabša tiščanje za prsnico in celo povzroči srčno kap.

Medsebojna delovanja zdravil: Ker atenolol znižuje srčni utrip, niso najbolj primerne kombinacije z verapamilom in diltiazemom, ker se lahko srčni utrip prekomerno zniža. Sočasno jemanje nekaterih antiaritmikov, anestetikov, antihipertenzivov, zdravil za zdravljenje angine pektoris in digitalisa lahko poveča učinke atenolola, zato je včasih potrebno zmanjšati odmerke teh zdravil in/ali atenolola.

AZATIOPRIN

 

Ime zdravila: Imuran

Kratek opis: Azatioprin uporabljamo za zdravljenje vnetja srčne mišice – miokarditisa (str. 108). Za zdravilo je potreben recept.

Način delovanja: Azatioprin spada med imunosupresive, ker zavira delovanje imunskega sistema. S tem zavira tudi vnetje, zato pomaga pri vnetju srčne mišice.

Kako naj bolnik zdravilo jemlje? Zdravilo je v obliki tablet, ki jih bolnik jemlje trikrat dnevno.

Stranski učinki: Azatioprin lahko povzroči slabokrvnost ter znižanje števila krvnih ploščic in belih krvničk. Med zdravljenjem z azatioprinom je povečana dovzetnost za okužbe. Azatioprin lahko okvari jetra in ledvice.

Previdnostni ukrepi: Pred pričetkom zdravljenja in med zdravljenjem z azatioprinom so potrebni pregledi krvi enkrat mesečno, ker zdravilo lahko zavre nastajanje krvnih celic v kostnem mozgu. Potrebni so tudi redni pregledi delovanja jeter in ledvic.

Medsebojno učinkovanje zdravil: Azatioprin poveča učinek drugih zdravil, ki zavirajo vnetje.

B

BENZATINPENICILIN G

Ime zdravila: Retarpen

Kratek opis: Zdravilo je težko topna sol penicilina G, primerna za podaljšano delovanje. Uporabljamo ga za zdravljenje angine, ki jo je povzročila bakterija betahemolitični streptokok skupine A, za preprečevanje ponovitve revmatične vročice ter za zdravljenje in preprečevanje drugih bakterijskih okužb, ki jih povzročajo zanj občutljivi povzročitelji. Uporabljati se sme samo v javnih zdravstvenih zavodih ter pri pravnih in fizičnih osebah, ki opravljajo zdravstveno dejavnost.

Način delovanja: Je betalaktamski antibiotik, ki ubija zanj občutljive povzročitelje tako, da prepreči nastanek normalne celične stene bakterije z zaviranjem tvorbe peptidoglikana, ki daje čvrstost celični steni bakterije.

Jemanje zdravila: Je v obliki injekcij za v mišico. Iz mišice se počasi splavlja in pretvarja v benzilpenicilin (penicilin G). Zdravilo je prisotno v krvi in deluje vsaj še 3 tedne po injekciji. Običajni zdravilni odmerek je 1-krat v mišico 600.000 mednarodnih enot do teže 27 kg oz. 1.200.000 mednarodnih enot pri težjih bolnikih. Za preprečevanje revmatične vročice ga dajemo 1-krat na 3-4 tedne 1.200.000 mednarodnih enot v mišico ne glede na starost bolnika. Hranimo ga v hladnem prostoru.

Stranski učinki: Injekcija v mišico je nekoliko boleča. Na mestu injekcije se lahko pojavijo zatrdline. Možne so preobčutljivostne reakcije, vendar je anafilaktični šok izredno redek. Ravno tako so izredno redke motnje strjevanja krvi in zapleti na krvnih celicah.

Previdnostni ukrepi: Ne dajemo ga bolnikom, preobčutljivim za peniciline in cefalosporine. Ne smemo ga dati v žilo.

Medsebojno učinkovanje zdravil: Probenecid ga zadržuje v telesu.

BISOPROLOL

Imeni zdravil: Concor

Kratek opis: Bisoprolol uporabljamo za zdravljenje visokega krvnega tlaka (glej stran 47) in angine pektoris (glej stran 63). Nizki odmerki pomagajo kot dodatno zdravilo pri srčnem popuščanju (glej stran 84). Za zdravilo je potreben recept.

Način delovanja: Bisoprolol med vsemi zaviralci beta najbolj selektivno zavira receptorje beta v srcu. Zmanjšuje arterijski krvni tlak, srčno frekvenco in minutni volumen srca. Zaradi teh učinkov razbremeni srce, kar pomaga pri srčnem popuščanju in preprečuje nastanek angine pektoris. Učinki majhnih odmerkov so omejeni na srce, veliki odmerki lahko poslabšajo ravnovesje krvnega sladkorja.

Kako bolnik jemlje zdravilo? Zdravilo je v obliki tablet. Običajni odmerek je 5 do 10 mg zjutraj ne glede na obroke hrane. Največji dnevni odmerek je 20 mg. Pri bolnikih z okvaro ledvic in jeter dnevni odmerek ne sme preseči 10 mg.

Stranski učinki: Zlasti na začetku zdravljenja se včasih pojavljajo utrujenost, omotičnost, glavobol, motnje spanja, depresija. Redko se pojavljajo halucinacije, motnje vida, zmanjšano nastajanje solz, vnetje očesne veznice, težko dihanje in poslabšanje astme. Občasno se pojavijo prebavne težave, mišična slabost, krči, bolečine v mišicah in sklepih, izrazitejše znižanje krvnega tlaka, počasen srčni utrip, poslabšanje prekrvavitve okončin in srbenje.

Previdnostni ukrepi: Zdravilo uporabljamo zelo previdno pri bolnikih z luskavico, pri sladkornih bolnikih z izrazitim nihanjem krvnega sladkorja in pri lažjih motnjah prevajanja v srcu.

Medsebojna učinkovanja zdravil: Bisoprolol okrepi učinke drugih zdravil za znižanje tlaka in zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni. Ob sočasnem dajanju nekaterih anestetikov se zmanjša srčna zmogljivost.

BUMETANID

Ime zdravila: Burinex

Kratek opis

Bumetanid je diuretik, ki se uporablja za zdravljenje bolezni in stanj (akutnih ali kroničnih), pri katerih se kopiči tekočina v tkivih (otekline pri srčnih, jetrnih in ledvičnih boleznih). Daje se tudi pri z zdravili izzvanim zadrževanjem vode in zastrupitvah z zdravili, ki se zdravijo tako, da se močno poveča izločanje seča. Za zdravilo je potreben recept.

Način delovanja: Bumetanid je diuretik, to je zdravilo, ki pospešuje izločanje seča in tako zboljšuje stanja, pri katerih se v telesu prekomerno kopiči tekočina. Bumetanid je močan diuretik, ki hitro in kratko deluje. Preprečuje vračanje soli (natrija in klora) iz seča v kri. Deluje v Henlejevi zanki. To je del ledvične cevčice, kjer se normalno reabsorbira veliko soli, zato je bumetanid zelo učinkovit. Dodatno deluje tudi v proksimalnem delu ledvičnih cevčic, kjer preprečuje vračanje natrija v kri.

Kako zdravilo jemljemo? Zdravilo je v obliki tablet in injekcij. Običajni odmerek je 1 tbl (1 mg) dnevno. Po njem je diuretični učinek skoraj popoln v 3 urah. Diuretični učinek je odvisen od odmerka. Odmerek se lahko zveča, dokler ni ustreznega učinka. Visoke odmerke se razdeli v dva dela.

Stranski učinki: Dolgo dajanje lahko izzove spremembe v elektrolitskem ravnovesju kot hipokaliemijo in hipokloremično alkalozo. Pri posameznih bolnikih lahko pride do zvečanja sečne kisline in napada putike. Ob intenzivnem zdravljenju lahko pri bolnikih s kronično ledvično insuficienco nastanejo mišične bolečine in krči. Pri starejših osebah je včasih potrebno uporabljati nižje odmerke zdravila. Posebna pozornost je potrebna pri bolnikih z jetrno cirozo in tistih, ki jemljejo digitalis. Je manj strupen za slušni organ in bolj strupen za ledvice kot furosemid.

Medsebojno delovanje zdravil: Bumetanid povečuje učinek antihipertenzivov. Ker zmanjša izločanje litija, zveča nivo in s tem njegove stranske učinke. 

Nazaj >>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,353
15.05.2021. u 17:37
283,830
26.04.2021. u 15:59
110,376
15.05.2021. u 16:42
Preberi več