Ohlapna in odvečna koža: Kako učinkovite so nekirurške rešitve?

Foto: Profimedia

Po hujšanju, nosečnosti in tudi zaradi vplivov staranja koža postane ohlapna in izgubi svoj tonus. Obstaja več nekirurških postopkov, ki obljubljajo rešitev, stanje se lahko do določene mere popravi tudi s telovadbo, največkrat pa nam lahko pomaga le estetska kirurgija.

Koža je naš največji organ, sestavljena je večinoma iz vode in kolagena, ki zagotavlja čvrstost, elastin pa ji daje elastičnost in ji pomaga ostati napeta. Zmožnost kože, da se razteza in krči, je neverjetna, a vse ima svojo mejo.

Ob prehitri izgubi teže, mnogokrat pa tudi po nosečnostih, se koža ne povrne v prvotno stanje. Ob brskanju po spletu lahko najdemo veliko nekirurških rešitev za učvrstitev ohlapne kože – od ultrazvoka, masaž, krem, do radiofrekvence. Estetski kirurg Igor Višnjar s Klinike Višnjar je prepričan, da so takšni postopki neučinkoviti.

“Ohlapnosti kože žal z ultrazvokom, radiofrekvenco, pilingi in podobnimi tehnikami ne moremo odpraviti, zelo uspešni pa smo pri tem z naprednimi, minimalno invazivnimi kirurškimi tehnikami. Način, kako nekomu pomagati, je v veliki meri odvisen od lastnosti in kakovosti tkiv posameznika. Tako ob pregledu z veliko gotovostjo lahko vem, kateri poseg bo pri stranki uspešen. Kakovost tkiv je namreč neizbežno povezana s staranjem, saj z leti upadata elastičnost in prožnost kože, pomemben vpliv na kakovost tkiv pa ima tudi genetika,” pravi dr. Višnjar, ki ob tem poudarja, da ima pri izbiri postopka vedno v mislih tudi brazgotine, ki se jim poskušajo, če je le možno, izogniti.

Eden manj invazivnih postopkov je učvrstitev ohlapnih tkiv s tehnologijo Renuvion. “Gre za minimalno invaziven kirurški poseg, ki ga izvedemo skozi le nekaj 5 milimetrov velikih luknjic, ne da bi odvečno kožo kirurško odstranjevali, torej brez dolgih brazgotin. Zatezanje in učvrstitev kože in podkožja dosežemo namreč z intenzivnim segrevanjem tkiv s helijevo plazmo. Renuvion je najuspešnejši pri tistih, ki imajo kožo in tkiva nasploh še vsaj malo prožna. To tehnologijo zelo pogosto kombiniramo z Vaser ultrazvočno liposukcijo, predvsem v predelu podbradka, ohlapni koži nadlahti, trebuha, ledvenega predela in stegen. Po obsežnejšem hujšanju, zaporednih nosečnostih in ob napredovalih vplivih staranja pa je včasih ohlapne in odvečne kože enostavno preveč, in takrat je čas za klasične kirurške posege – z blefaroplastiko odstranimo utrujenost s predela oči, s faceliftom osvežimo izgled obraza tudi za 15 let, izpraznjene in povešene prsi lahko dvignemo in jim povrnemo volumen s hkratnim dvigom in povečanjem z vsadki, izgled trebuha pa lahko izboljšamo z abdominoplastiko.”

Kaj lahko dosežemo s telovadbo?

“Odvečno maščobo je možno odpraviti z vadbo, če gre za neki zmeren obseg, ohlapne kože pa se žal z vadbo ne da učvrstiti. Pri večji izgubi teže, kjer je bila koža prekomerno raztegnjena, so potrebni drugačni prijemi,” je iskren fitnes trener Mitja Doljak, ki odsvetuje radikalne diete.

“Bližnjic ni. Najprej je treba spremeniti način življenja in zase najti tisto pot, ki ji bomo lahko dolgoročno sledili. Se pravi, poiskati moramo aktivnosti, v katerih bomo uživali in v njih dalj časa vztrajali. Le z doslednostjo bomo prišli do rezultatov. Izbrane aktivnosti morajo biti dovolj intenzivne, vključevati moramo tako vadbo za moč, gibljivost kot tudi kardio vadbo. Zagotovo bi morali biti aktivni vsaj 3-krat tedensko. Z vidika efektivnosti in ciljne usmerjenosti pri preoblikovanju telesa je vadba v fitnesu najučinkovitejša, saj je lahko prilagojena vsakemu posamezniku in njegovim ciljem, potrebam, morebitnim poškodbam in mišičnim neravnovesjem,” svetuje naš sogovornik.

Avtor
Piše

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
33,769
16.02.2023. ob 20:26
3,652
17.03.2023. ob 15:53
3,852
24.03.2023. ob 21:45
1,220
09.03.2023. ob 19:00
150
18.05.2021. ob 10:58
Preberi več

New Report

Close