Ogrožena pridelava slovenskega medu

Uredništvo, 04. julij 2014.

Čebelarji v Sloveniji se že nekaj let borijo za višji standard pridelave medu in medenih pridelkov.

Čebelarji v Sloveniji se že nekaj let borijo za višji standard pridelave medu in medenih pridelkov. Ne glede na dobro organizacijo, jim je letos zagodlo predvsem vreme in kot kaže bo letos pridelava medu v Sloveniji porazno nizka.

Največji upad pridelave medu so zabeležili čebelarji, ki pridelujejo cvetlični in akacijev med. To skoraj sigurno pomeni, da bo količina tujega medu na trgovskih policah večja, kot v prejšnjih letih.

Predstavniki čebelarske zveze navajajo, da smo “povprečno v Sloveniji v preteklih letih pridelali okrog 2.000 ton medu. Opazovalno napovedovalna služba medenja za letošnje leto ocenjuje pridelavo le okrog 470 ton, kar je za kar 80 % manj kot v preteklem letu in ne dosega niti ¼ povprečne pridelave medu. Po tako katastrofalni sezoni, čebelarjem sedaj grozijo še velike izgube čebeljih družin, saj opažajo prekomerno napadenost družin z varojami.”

pomanjkanje-medu

Zato je Čebelarska zveza Slovenije, dne 2. 7. 2014 na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje naslovila pobudo za pomoč. Predlagajo, da se na podlagi dejstev v najkrajšem možnem času prouči možnosti pomoči čebelarjem v smeri:
oprostitve plačila davščin in prispevkov vezanih na čebelarstvo ( npr. oprostitev plačila pavšalne ocene dohodka na panj v primeru pavšalne obdavčitve, oprostitev plačila prispevkov v primeru pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja iz tega naslova,…),
finančna pomoč pri nakupu sladkorja,
proučitev drugih možnosti finančne pomoči čebelarjem,
izplačilo škod, itd.

Sprememba cen medu

Seveda se pričakuje, da bo omenjeno dogajanje vplivalo tudi na dvig cen medu slovenskega porekla. Mnenje koliko vam pomeni med slovenskega porekla, lahko delite z ostalimi na našem forumu Starševski čvek.

Vir: www.czs.si

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,422
07.07.2021. ob 00:49
284,486
12.07.2021. ob 21:25
110,194
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close