Odvisnost od telefona: Gre za resnično zasvojenost ali le trend?

Kljub optimizmu za področju preprečevanja posledic zasvojenosti na področju alkohola, se Slovenija, podobno kot vse razvite države, srečuje z novo obliko zasvojenosti, katerih posledice bodo v polnosti vidne šele v prihodnjih letih.

Govorimo o obliki nekemične zasvojenosti, ki predstavlja izziv 21. stoletja. Strokovnjaki beležijo velik porast nekemičnih zasvojenosti, med katerimi prevladuje digitalna zasvojenost. Svoje izsledke in opažanja so izmenjali Nacionalni konferenci obvladovanja nekemičnih zasvojenosti z naslovom »Iskanje zmernosti v svetu neskončnih možnosti«, ki je potekala 19. maja 2022, v Ljubljani.

Strokovnjaki so enotni, da nekemične oblike zasvojenosti, predvsem prekomerna raba zaslonov oziroma digitalna zasvojenost med mladimi, predstavlja vse večje breme. K poslabšanju te zahrbtne in težko obvladljive zasvojenosti je, po mnenju mnogih, prišlo tudi zaradi ukrepov preprečevanja epidemije covid-19, vendar za zdaj to ostajajo le mnenja na podlagi povratnih informacij s terena, kar bo verjetno potrebno še preveriti.

Kljub temu se je NIJZ že aktivno vključil v raziskovanje, prepoznavanje in reševanje problematike. Dr. Špela Selak, psihologinja in komunikologinja ter vodja interdisciplinarne delovne skupine za nekemične zasvojenosti Programa MIRA, pojasnjuje, da: »področje nekemičnih zasvojenosti prepoznavamo kot vse bolj pomemben javnozdravstveni izziv tudi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Za obvladovanje te problematike na nacionalnem nivoju že potekajo številne naloge in projekti, pri čemer pozornost usmerjamo predvsem v razvoj preventivnih aktivnosti in programov za različne ciljne skupine.«

Ob tem poudarja, da »je področje nekemičnih zasvojenosti večplasten problem, ki zajema celotno populacijo« in bo potrebno »pri uspešnem naslavljanju izzivov s tega področja predvsem povezovanje med različnimi resorji, strokami in deležniki ter uporabniki na vseh ravneh.«

Prekomerna uporaba telefona ali tablice je lahko prav takšna kot zasvojenost z alkoholom ali drogami

Digitalna zasvojenost, zasvojenost z igrami na srečo in zasvojenost s spolnostjo in pornografijo so med najpogostejšimi oblikami, ki pa se po svojih značilnostih, razen oblike predmeta zlorabe, ne razlikujejo veliko in se tudi v osnovnem bistvu zdravijo precej podobno, kot zasvojenost z drogami ali alkoholom.

Problem pri digitalni zasvojenost je toliko težji, ker se zasvojeni uporabi zaslonov ne morejo popolnoma izogniti, tako kot na primer bi se lahko psihoaktivnih substanc.

Poleg tega prezgodnja in prekomerna uporaba zaslonov lahko neugodno vpliva na otrokov razvoj in zdravje, tako telesno kot duševno. To so posledice, ki se pokažejo celo hitreje, kot pri drugih oblikah zasvojenosti.

Po besedah Nuše Klepec, psihologinje in svetovalke v Centru pomoči pri prekomerni rabi interneta LOGOUT, je »igranje videoiger ena izmed najpogostejših prostočasnih aktivnosti in […] da posameznik beži v igranje videoiger od stisk in težav, ki ga bremenijo v resničnem življenju, npr. težave v šoli, v odnosih, kaotična družinska situacija in osamljenost. Igranje je sicer lahko povsem ustrezen način sproščanja in razbremenitve, težava pa nastane, ko igranje iger posamezniku onemogoča, da bi se aktiviral in se dejansko soočil s problemi iz resničnega življenja.« 

Če imate otroke, se čimprej seznanite s smernicami za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih

Problematiko, povezano s prezgodnjo, prekomerno in na sploh škodljivo rabo zaslonov so prepoznali tudi strokovnjaki v Sloveniji, ki so se odzvali s pripravo nacionalnih smernic za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih, nas obveščajo na spletni strani NIJZ.

Pravočasno prepoznavanje te zasvojenosti je oteženo, opozarja Bernardo Spazzapan, psihiater v Centru za zdravljenje zasvojenosti v ZD Nova Gorica, ki se s patologijo zasvojenosti ukvarja že več desetletij. Zato je tako pomembno, da se vsi seznanimo z njenimi znaki in značilnostmi. Psihiater pravi: »Ker ne gre za uživanje snovi, ni fizičnih znakov, kot se dogaja pri zasvojenosti z drogo ali alkoholom. Zato se sam pacient in njegovo okolje ne zavedajo škodljivih učinkov te bolezni, dokler ne nastopi faza dolgov in posledično motenj v obnašanju. Zaradi tega in zaradi hitrega nagrajevanja v obliki denarnih nagrad je patologija močno prisotna zlasti med mlado populacijo.«

V Sloveniji lahko poiščete pomoč pri društvo Logout in v Zavodu Pelikan – Karitas, kjer boste dobili več nasvetov in napotkov, kdaj in kako ukrepati.
Za prvi nasvet lahko pišete tudi na forum Zasvojenost in pomoč na Med.Over.Net.

O avtorju

A.V.

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Bodimo odprti za nova znanja in se učimo vsak dan.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,891
30.05.2022. ob 20:56
286,731
02.07.2022. ob 18:37
110,537
02.07.2022. ob 12:13
Preberi več

New Report

Close