Odslej slovenska ekološka živila Ljubljančanom na voljo tudi vsako sredo

Uredništvo, 14. maj 2014.

Na ljubljanski ekotržnici na Pogačarjevem trgu otvorili novo sredino ekotržnico.Tako bodo odslej slovenska ekološka živila Ljubljančanom na voljo tudi vsako sredo.

Danes so na ljubljanski ekotržnici na Pogačarjevem trgu otvorili novo sredino ekotržnico.

Smalcic_Krivec

S tem so že uveljavljeni sobotni ekološki ponudbi dodali nov tržni dan. Tako bodo od sedaj slovenska ekološka živila na voljo tudi vsako sredo. 13 ekoloških kmetij in malih ekoloških predelovalcev je ponudilo sveže sezonsko sadje (jagode) in zelenjavo, zelo pestro ponudbo različnih kruhov ter okusnega in zdravega peciva ter ekoživila iz v Sloveniji pridelane konoplje.

Koordinator ekotržnice Inštitut za trajnostni razvoj (ITR) pričakuje, da se bo sredina ekotržnica dobro uveljavila, saj so mnogi redni obiskovalci sobotne ekotržnice pogrešali ponudbo tudi med tednom. Ob vse bogatejši ponudbi ekoloških živil v supermarketih si kupci vseeno želijo predvsem slovenskih ekoloških pridelkov, ki pa so v trgovinah zelo redka. Tudi po zadnjih raziskavah ITR neposredna prodaja ostaja daleč najpomembnejši način trženja slovenskih ekoloških kmetij, še vedno pa kake tri četrtine ekoloških živil uvozimo iz drugih držav.

Zato ITR opozarja, da mora novi Program razvoja podeželja za obdobje 2014 – 2020, ki je v sklepnih fazah oblikovanja, nuditi mnogo več podpore razvoju ekološkega kmetijstva. Ta mora biti celovita in mora spodbuditi razvoj celotnega sektorja in podpornega okolja, in ne v veliki meri usmerjena na plačila na hektar. ITR opozarja, da je še zlasti potrebno razviti kakovostno izobraževanje, usposabljanje in svetovanje v ekološkem kmetijstvu. V nasprotnem primeru bo Slovenija v kmetijstvu še bolj zaostala za drugimi državami EU, iz katerih danes npr. uvažamo ekološko hrano.

Kupci se na ekoloških kmetijah in na ekoloških tržnicah ne oskrbijo le s svežo in ekološko pridelano hrano, temveč z nakupom podpirajo tudi slovenske ekološke pridelovalce in s tem prispevajo k varovanju vode, tal in narave v Sloveniji, seveda pa tudi k boljši lokalni ekonomiji.

Sredina ekotržnica bo tudi vnaprej obsegala 10 do 15 stojnic, njen delovni čas pa je od 8. do 16. ure.
Sodelujoči ekološki kmetije in predelovalci skušajo zagotoviti čim bolj pestro ponudbo, vendar ta seveda ostaja sezonska, pestrost pa izboljšuje dejstvo, da sodelujejo ekološke kmetije iz skoraj vseh slovenskih regij.

    Sredina_ekotrznica_Ledinek_Rzen   Sredina_ekotrznica_Cesar_Danica_pecivo

Več informacij najdete na:
Otvoritev sredine ekotržnice – Dogodek na Facebooku.
Dejavnosti ITR lahko spremljate na spletni strani Inštituta za trajnostni razvoj.

 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,539
31.07.2021. ob 17:39
110,202
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close