Odobrena prva klinična študija v Sloveniji za gensko zdravljenje raka

Uredništvo, 29. oktober 2021.
ObvestilaRak
Prof. dr. Gregor Serša, Onkološki inštitut Ljubljana

Onkološkemu inštitutu Ljubljana je bila odobrena prva klinična študija v Sloveniji, v kateri se bo preizkušalo gensko zdravilo za zdravljenje raka, razvito in proizvedeno na podlagi domačega znanja. Tako tudi slovenska industrija in znanost vstopata na področje genske terapije.

Onkološki inštitut Ljubljana je postal prvi nosilec dovoljenja za izvajanje klinične študije novega genskega zdravila za zdravljenje raka v Sloveniji. Zdravilo, postopek priprave in celotno proizvodno okolje so plod slovenskega znanja in izkušenj strokovnjakov, ki so več kot tri leta sodelovali v projektu SmartGene.si.

Projekt se je zaključil letos septembra, poleg Onkološkega inštituta Ljubljana, ki je prijavitelj projekta, pa so sodelovali še COBIK, Iskra PIO in JAFRAL ter Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Soizvajalca projekta sta tudi Veterinarska fakulteta UL in Klinika za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo UKC Ljubljana (ORL Klinika).

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je izdala odločbo, s katero je odobrila klinično preizkušanje zdravljenja kožnih tumorjev glave in vratu z gensko terapijo.

Onkološki inštitut Ljubljana je tako postal prvi nosilec dovoljenja za izvajanje klinične študije novega genskega zdravila v Sloveniji.

Video izjava: dr. Matjaž Peterka in prof. dr. Gregor Serša

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,865
26.05.2022. ob 16:28
286,468
06.10.2021. ob 09:47
110,512
26.05.2022. ob 23:27
Preberi več

New Report

Close