Odhodi iz otroške kardiologije

Uredništvo, 11. maj 2018.

Težave z obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami so se v UKC Ljubljana začele že več kot pred desetletjem. Od takrat so jih skušali rešiti tako vodstva UKC Ljubljana kot tudi ministri za zdravje.  

Vodstvo UKC Ljubljana je seznanilo Ministrstvo za zdravje o razmerah in napovedanih odhodih zdravnikov na otroški kardiologiji. Zagotovili so, da kljub odpovedim zdravljenje otrok še vedno poteka varno, kar je najbolj pomembno. Zagotovili so tudi, da bo za varno obravnavo otrok poskrbljeno do 1. julija, ko bo začel delovati Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOS).

Ministrstvo za zdravje se od leta 2014 intenzivno ukvarja z reševanjem tega problema. Ministrstvo je po posvetovanjih s stroko in po pogovorih s starši otrok ugotovilo, da so težave tako kulminirale, da jih je nemogoče rešiti v okviru obstoječe organiziranosti. Zato je ministrstvo predlagalo ustanovitev samostojnega Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni.

Vlada je center s sklepom ustanovila 21. decembra lani, januarja pa za v.d. direktorice imenovala dr. Aleksandro Stjepanović Vračar. Javni zdravstveni zavod NIOS bo začel delovati 1. julija 2018. Danes je vlada imenovala tudi svoje predstavnike v svetu NIOS: To so: mednarodno priznani kirurg Igor D. Gregorič, ki vodi priprave za ustanovitev NIOS, Andrej Robida, dr. med in Tina Jamšek, vodja sektorja za dostopnost zdravstvenega varstva na Ministrstvu za zdravje.

Priprave za začetek delovanja NIOS potekajo intenzivno, izbrani so prostori v okviru UKC Ljubljana, določena je oprema, prav tako potekajo pogovori z domačimi in tujimi kirurgi, ki bodo delali v centru, in dogovori s tujimi centri o zagotavljanju strokovne podpore. Prav tako je v priprave za začetek delovanja NIOS-a vključeno tudi vodstvo UKC Ljubljana.

Na ministrstvu za zdravje soo v skrbi za dolgoročno zagotavljanje varne obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami v preteklih letih večkrat pozvali tudi Zdravniško zbornico Slovenije, da v svojih vrstah spregovorijo tudi o profesionalnosti medsebojnih odnosov, ki nikoli ne bi smeli iti v škodo pacientov.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več