Odgovor stroke: To glede cepljenja povedo alergikom na cvetni prah, penicilin…

Lahko ljudje z alergijami na cvetni prah in nenazadnje na penicilin, prah, jajca, prejmejo cepivo?

Z začetkom pomladi se je začelo tudi obdobje alergij, v teh dneh se alergiki soočajo z mnogimi težavami. Semafor nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NZLOH) nas obvešča, da v naslednjih dneh cvetijo različne vrste trave in Gaber.

Ker se v tem obdobju prvič soočamo še z novim koronavirusom oziroma zdaj lahko že rečemo, vse bolj množičnim cepljenjem proti tej bolezni, nas je seveda zanimalo, kako je z alergiki. Lahko ljudje z alergijami na cvetni prah in nenazadnje na penicilin, prah, jajca, prejmejo cepivo?

“Ljudje z alergijami, ki jih omenjate, so lahko cepljeni proti Covid-19. Edini kontraindikaciji sta akutno vročinsko stanje in alergija na sestavine cepiva,” je za Žurnal24 pred časom odgovorila družinska zdravnica in predsednica Komisije za zdravstveno varstvo odraslih v ZD Ljubljana Tadeja Čerin. 

Cepljenje odsvetujejo, če…

Če alergijske reakcije na cvetni prah, ambrozijo, prah, školjke, penicilin, različna zdravila, pa jajca na primer, niso ovira za cepljenje proti covidu-19, ga zdravniki odsvetujejo, če imajo pacienti bolezen, pri kateri je prisotna zvišana telesna temperatura, ali pa alergijo na sestavine cepiva. “Sestavine cepiva so naštete na spremnih listih cepiva. Je pa to zelo redko. Prav tako odsvetujemo cepljenje otrokom, mlajšim od 16 let (Pfizer/ BioNTech) oz. mlajšim od 18 let (Astra Zeneca, Moderna),” je še pojasnila zdravnica. 

Ker je kljub jasnim pravilom še vedno veliko dvomov tudi o stranskih učinkih, zdravnica odgovarja, da ljudje še vedno največ sprašujejo, “če so primerni kandidati za cepljenje, katero cepivo bodo prejeli in če je cepivo varno”.

Zanima jih tudi, kako so ostali pacienti cepivo prenesli ter kakšni in kako pogosti so stranski učinki cepiva,” je dejala Čerinova in dodala. “Cepljenje proti Covid-19 pacientom svetujemo. S cepljenjem zaščitijo sebe, svojce, sodelavce in prijatelje.

Najpogosteje že isti dan, proti večeru

Svetujejo počitek, zniževanje povišane telesne temperature, najpogosteje s Paracetamolom, zadostno hidracijo, tople napitke. Ob poslabšanju zdravstvenega stanja naj se obrnejo na svojega zdravnika ali urgentno službo.

Stranski učinki se najpogosteje pojavijo že isti dan proti večeru in trajajo največ dva dni, so pokazale dosedanje izkušnje. “Najpogosteje poročani neželeni učinki so bili občutljivost na mestu injiciranja, glavobol, utrujenost , bolečine v mišicah, splošno slabo počutje, vročičnost in zvišana telesna temperatura > 38°C, mrzlica, bolečine v sklepih in siljenje na bruhanje. Večina neželenih učinkov je blagih do zmernih in po navadi minejo v nekaj dneh po cepljenju,” je še povedala Čerinova.

Učinki odvisni tudi od vrste cepiva

Po njenem so učinki po cepljenju odvisni tudi od vrste cepiva. “V primerjavi s prvim odmerkom so bili pri cepivu Astra Zeneca neželeni učinki po drugem odmerku blažji in manj pogosti, pri cepivu Pfizer/BioNTech in Moderna pa ravno obratno.” 

Cepljenje v Ljubljani poteka dobro

Direktorica ZD Ljubljana izr. prof. dr. Antonija Poplas Susič je za portal Mestne Občine Ljubljana povedala, da so do 8. aprila 2021 cepili skoraj 60.000 ljudi, in sicer 44.000 s prvim odmerkom in 15.000 tudi že z dvema odmerkoma. Do 8. aprila je bilo cepljenih 15% Ljubljančanov, kar pa pomeni, da Mesto za cepilno strategijo ne zaostaja.

Življenje po starem

Da bi se življenje vrnilo v stare tire, pa bi bila potrebna 60 odstotna precepljenost prebivalstva. V Ljubljani na primer bi to pomenilo še 128.650 ljudi, kar ocenjujejo, da bi vzelo približno dva meseca. Cepljenje se je v zadnjih dneh odprlo za splošno javnost, ljudje pa se lahko prijavijo preko portala cepimo.se

Za vse dodatne pomisleke glede cepiv in njihovih vpliv na vaše alergije pa si lahko tudi pogledate na uradno stran NIJZ, kjer odgovarjajo na vsa pogosta vprašanja.

Članek je bil prvotno objavljen 23.4.2021 na: https://www.zurnal24.si/zdravje/aktualno/zdravnica-odgovarja-to-glede-cepljenje-povemo-elergikom-na-cvetni-prah-penicilin-363877 

O avtorju

Uredništvo

New Report

Close