Od zrna do kefirja – zanimivosti o kefirju

Kefir je narejen iz kefirjevih zrn in le takšnemu znanstveniki pripisujejo zdravilne lastnosti, kot izboljšana prebava …

Kefirjeva zrna po obliki res spominjajo na cvetačo, so bele barve in velika do 2 cm, pravijo jim tudi kefirjeva gobica. Priprava kefirja poteka tako, da se kefirjeva zrna položi v mleko. Med procesom fermentacije, bakterije in kvasovke iz kefirjevih zrn predelajo osnovne sestavine mleka v biološko večvredne in lažje prebavljive snovi.

Najpomembnejše je, da je kefir narejen iz kefirjevih zrn, kajti le takšnemu kefirju znanstveniki pripisujejo zdravilne lastnosti, kot so razstrupljanje organizma, izboljšana prebava, olajšan vnos kalcija, zvišanje imunske sposobnosti organizma, antimikrobni učinki in preprečevanje okužb, izboljšan odziv organizma na zdravila, antioksidacijske lastnosti, ki zavirajo procese staranja in skleroze, znižuje holesterol itd.

Kvasovke, ki so sestavni del kefirnega zrna, proizvajajo naravni CO2, ki pomaga kvečjemu izkoristku kalcija, ki je nujno potreben za razvoj kosti in zob! Znanstveni izsledki pričajo celo o do 30 % boljšemu izkoristku kalcija pri uživanju tradicionalnega kefirja, kot pri mleku in drugih mlečnih izdelkih. O prisotnosti naravnega CO2 priča tudi napihnjen pokrovček tradicionalnega kefirja, ki se potem, ko ga pretresemo, vmeša v napitek in po zaužitju aktivno opravlja pomembne naloge znotraj telesa.

V enem samem lončku tradicionalnega kefirja je shranjeno pravo bogastvo sestavin, s katerimi ohranjamo vitalnost in zdravje. Redno uživanje tega naravnega izdelka, vas bo prepričalo o njegovih pozitivnih učinkih.

_MS72735-s-660

Ste že slišali?

Beseda kefir izhaja iz turške besede keif, ki pomeni dobro počutje.

Kefir kot napitek s čudežnimi lastnostmi je omenil tudi Marko Polo v svojih kronikah o potovanju na vzhod. Pojavljajo pa se tudi namigovanja, da bi kefirjeva zrna lahko ustrezala opisu nebeške mane, ki je padala z nebes, da bi nahranila lačne Izraelce, ko jih je Mojzes vodil v deželo mleka in medu.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več