Očala z zaščito pred modro svetlobo so lahko škodljiva

Noemi Kandus , 12. marec 2023
Življenjski slog
Moški z očali gleda v ekran
Foto: Profimedia

Najboljši kronobiotik – substanca, ki uravnava cirkadiani ritem – je modra svetloba.

Tako pravi prof. dr. Leja Dolenc Grošelj, dr. med., specialistka nevrologije, klinična nevrofiziologinja in evropska strokovnjakinja za motnje spanja. “Očala z zaščito pred modro svetlobo je smiselno nositi le zvečer. Zjutraj pa nošenje takih očal ni priporočljivo, saj je pomembno, da očesi zjutraj zaznata modro svetlobo, ker se s tem zaustavi izločanje melatonina, in sproži proces nabiranja spalnega dolga, zaradi katerega zvečer postanemo zaspani,” razloži. In doda, da si lahko z nošenjem očal z zaščito pred modro svetlobo cel dan lahko porušimo cirkadiani ritem.

Spomnimo, spanje uravnavata dva procesa: cirkadiani ritem oziroma biološka ura in homostatski proces oziroma spalni pritisk, ki pomeni nabiranje spalnega dolga.   

Za zdravljenje nekaterih motenj cirkadianega ritma, denimo pri osebah s kasnim uspavanjem, se zjutraj uporabljajo očala ki sevajo modro svetlobo, ker s tem zavrejo izločanje melatonina.

Prof. dr. Leja Dolenc Grošelj.

O škodljivem vplivu modre svetlobe na otroke lahko preberete v članku Mobilniki krivi tudi za ta nezaželeni pojav, ki že nekaj časa bega starše in stroko?.

Preberite tudi:

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
12,237
30.03.2023. ob 15:37
398
27.03.2023. ob 07:55
9,438
28.12.2022. ob 11:16
Preberi več

New Report

Close