Obvladovanje duševnih motenj je mogoče

A.V., 10. februar 2022.
Psihologija in psihiatrija

Večina duševnih motenj je periodičnih, kar pomeni, da se lahko pojavijo in spet izginejo ali pa se njihova intenziteta spremeni. Veliko večino duševnih motenj je mogoče dobro zdraviti in obvladovati.

Njihova prognoza, to je izid, je boljša kot pri večini kroničnih telesnih bolezni. Pri veliki večini duševnih motenj pri njihovem obvladovanju in zdravljenju uporabljamo različne in sestavljene pristope.

Poleg zdravljenja z zdravili, ki je pogosto potrebno vsaj v omejenih obdobjih, se uporabljajo psihoterapija in različni podporni pristopi.

Podpora, zavezništvo, zagovorništvo, usposabljanje za delo, zaposlovanje, delo z družino in sodelovanje, ki opogumlja, so pristopi, ki pomagajo večini ljudi s težavami v duševnem zdravju.

Pri delu z ljudmi s težavami v duševnem zdravju se najpogosteje uporabljajo rehabilitacijski pristopi, ki vodijo v čim boljše okrevanje.

Krepitev moči, sodelovanja in samozavesti so ključni elementi pomoči, vendar le, če so podprti s konkretnimi rehabilitacijskimi prizadevanji. Povedano drugače: okrevanje po duševnih motnjah je malo verjetno, če ljudje nimajo dostopa do urejenega in varnega bivanja, zaposlitve in podporne mreže, ki je potrebna, da lahko razrešijo svoje, pogosto nakopičene socialne težave, ki so se pojavile kot vzrok, povod ali posledica težav v duševnem zdravju.

V procesu okrevanja je torej pomembno poskrbeti in odgovoriti tudi na socialne, psihološke, ekonomske in nastanitvene potrebe. Da bi lahko te odgovore zagotovili za ljudi, ki potrebujejo naše službe, pa je treba zmanjšati diskriminatorna vedenja do njih.

Priročnik o duševnem zdravju
Prenos celotnega priročnika: www.ozara.org

Vir:

Prof. dr. Vesna Švab, mag. Bogdan Dobnik; iz knjižice Prostovoljstvo na področju duševnega zdravja – Priročnik za pomoč prostovoljcem pri delu z osebami s težavami v duševnem zdravju; ŠENT – slovensko združenje za duševno zdravje in OZARA SLOVENIJA, nacionalno združenje za kakovost življenja; 2021;

O avtorju

A.V.

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Bodimo odprti za nova znanja in se učimo vsak dan.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,865
26.05.2022. ob 16:28
286,468
06.10.2021. ob 09:47
110,512
26.05.2022. ob 23:27
Preberi več

New Report

Close