Obljubimo, da boste tako dom pospravili brez napora

“Kar nekaj strank mi na prvem srečanju pove, da so njihovi prijatelji ali domači začudeni, da so poiskali pomoč za organizacijo doma, saj pospravljati vendarle zna vsak in to lahko stori sam,” pove Tina Markun, svetovalka za urejanje doma.

Urejanje doma, ki bi poleg zdravega in prijetnega bivanje za vse člane bilo bolj prijazno tudi do tistih, ki nimajo radi stalnega čiščenja, zahteva nekaj veščin. Danes predstavljamo izkušnje pospravljanja po metodi Marie Kondo, ki jo v Sloveniji izvaja Tina Markun. Z nami deli svoje izkušnje iz prakse.

Nekateri zmorejo dom urediti sami, nekaterim ga ni treba, nekateri so zadovoljni s takšnim, kot je, pri nekaterih je pospravljanje (pre)pogosto na seznamu opravil in mu namenjajo veliko ali preveč časa, nekateri pa si želijo, da bi dom temeljito uredili in se končno posvetili stvarem, ki so zanje pomembne, a ne zmorejo sami. Ker ne vedo, kje se lotiti, ker je vsega preveč, ker se ne morejo ločiti od stvari, ker ne najdejo časa ali ker imajo v življenju druge prioritete.

Dom včasih svoje stanovalce duši in jim povzroča preglavice

Tisti, ki poiščejo pomoč, svoj dom največkrat opišejo, da jih duši, da se doma ne morejo sprostiti, da stalno pospravljajo, pa se nikjer ne pozna, da so odstranili več vreč stvari, pa je dom še vedno prenatrpan, da se jim je težko in odveč ukvarjati z vsakodnevnimi opravili, da se težko odpravijo od doma, ker stalno kaj iščejo, da je pakiranje na dopust prava mora, še huje pa je, ko se vrnejo domov, da je stresno načrtovati obiske …     

Pospraviti dom imamo za nekaj samoumevnega; za nekaj, kar se pričakuje tako od odraslih kot tudi od otrok. Da pa bo vsakodnevno pospravljanje nekaj, kar bo opravljeno brez napora in ne da bi ga načrtovali, je treba dom najprej temeljito urediti. Gre za proces, ki ga boste lažje, hitreje in resnično zaključili, če imate poleg sebe nekoga, ki razume, kako živite, nato pa vas vodi skozi celoten postopek ureditve doma, vam pomaga vzpostaviti sistem in usvojiti veščine, da dom ostaja urejen tudi po zaključenem sodelovanju.

Kot svetovalka za urejanje domov po metodi Konmari podpiram druge v procesu pospravljanja in organiziranja z usmerjanjem, nasveti in pomočjo, da nas dom in vse stvari v njem podpirajo pri našem načinu življenja. Da dom postane prostor povezovanja, oaza miru ali ustvarjalno zatočišče. Torej pri takšnem načinu ureditve doma ne gre samo za red in organizacijo, ampak za način življenja in sprejemanje odločitev v povezavi z našimi vrednotami in osebnimi cilji.

Delo s svetovalko za urejanje domov po metodi Konmari bi lahko primerjali z osebnim trenerjem – osebnega trenerja najamete, ker želite izboljšati telesno pripravljenost, svetovalko za ureditev doma pa zato, ker želite, da vam dom prinaša veselje in vas podpira – ali kot pravi Marie Kondo: urejen dom je čarovnija, ki ustvarja živahno in srečno življenje.

Tina Markun, svetovalka za urejanje domov je združila svoje 20-letne delovne izkušnje ter zanimanje za urejanje prostorov v edinstveno svetovanje, s katerim pomaga posameznikom, parom in družinam organizirati stanovanje ali hišo enkrat za vselej in narediti prostor za tisto, kar jim pomeni največ. Učinek temeljito pospravljenega doma je veliko globlji kot le urejenost, saj vpliva na način razmišljanja, razpoloženje in počutje ter spodbuja preprostost in čuječnost.

Več o tem, zakaj temeljito pospraviti stanovanje ali hišo in kaj boste pridobili, ko bo vaš dom urejen, kako ga pospraviti enkrat za vselej in zakaj pospravljanje po metodi Marie Kondo deluje, lahko preberete v zapisih tukaj: https://tinamarkun.si/blog.
Kako je urejen dom povezan s stanjem uma, preberite v članku: Harmonija prostora in uma. Navdihe, zakaj dom pospraviti pa smo pisali v članku 7 namigov, kako se spoprijeti s kramo.

O avtorju

A.V.

"Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili", je rekel Albert Einstein. Bodimo odprti za nova znanja in se učimo vsak dan.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,861
26.05.2022. ob 07:39
46,015
27.05.2022. ob 02:26
15,983
26.05.2022. ob 14:43
Preberi več

New Report

Close