Obljubili so, da bodo prisluhnili, in so.

Uredništvo, 06. september 2019.

Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.

Z današnjim dnem se zaključuje trimesečna akcija Ustavi se!, ki vsako leto v poletnem času ozavešča o posledicah prehitrega tempa življenja in predstavlja prijetne načine ustavljanja. Organizatorji akcije poudarjajo, da posamezniki v stalnem hitenju in doseganju rezultatov, prepogosto pozabljajo na svoje zdravje, dobro počutje in pristne odnose do drugih in tudi sebe.

»Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je vsak četrti prebivalec Slovenije v stresu vsak dan. Vzroki so različni, posledice prav tako, imajo pa skupni imenovalec: prepogosto jih ne jemljemo dovolj resno, dokler situacija ni kritična,« sta jasni Anja Vogrič in Andreja Verovšek, pobudnici in soustvarjalki javne pobude in dodajata: »Zato smo si zadali poslanstvo, da skupaj s strokovnjaki in ambasadorji opozarjamo na posledice, govorimo o vzrokih in skupaj iščemo rešitve.«

Letošnja rdeča nit javne pobude je bila komunikacija, ki je po njunem mnenju na eni strani vzrok in na drugi tudi rešitev za mnoge težave tako v družini, med partnerjema, prijatelji kot tudi na delovnem mestu in širši družbi. Zato so letos poudarili pomen in potrebo dvosmerne komunikacije s povabilom Ustavi se! … in povej / Ustavi se! … in prisluhni.

Brez številnih partnerjev bi akcije ne bilo?

»Poleg partnerjev nas je letos podprlo tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Brez tako močne podpore ne bi dosegli in se dotaknili toliko ljudi,« hvaležnosti vsem podpornikom pobudnici ne skrivata.

»Zdi se samoumevno, da znamo komunicirati, vendar pri tem pogosto pozabimo, da je komunikacija več kot le izmenjava besed. Dobra komunikacija temelji na zmožnosti, da prisluhnemo, slišimo, da povedano sprejmemo brez sodbe, vprašamo, da bi bolje razumeli in se odzovemo spoštljivo. Predvsem na področju odnosov, sociale in dela, ki jih prednostno pokriva naše ministrstvo, je dvosmerna komunikacija nujni sestavni element, ki se ga dnevno učimo in v njem izpopolnjujemo,« je ob podpisu zaveze Zaveze Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo, 2. 9. 2019 povedala ministrica mag. Ksenija Klampfer.

na sliki od leve: Andreja Verovšek, mag. Ksenija Klampfer in Anja Vogrič (soustvarjalki Ustavi se!)

Na sklepni prireditvi, ki je potekala včeraj v Ljubljani, so s pripovedjo osebnih izkušenj, nujnost tovrstnih pobud potrdili tudi številni posamezniki in trije osrednji gosti.

Ustavi se 2019 - Govorci - Imre Jerebic, Brigita Langerholc in Petra Kerčmar
Govorci – Imre Jerebic, Brigita Langerholc in Petra Kerčmar

Komunikacije se učimo celo življenje

Televizijska voditeljica Petra Kerčmar, ki že več let dela v javnosti in ima veščine komuniciranja je povedala: »Pri delu z gosti v televizijskih oddajah sem se veliko naučila in še vedno učim. Tako tudi lahko prilagodim način komunikacije temi in sogovorniku. Včasih pravijo, da sem v oddajah pri podajanju vprašanj in pričakovanju odgovorov neizprosna. In priznam, da v primerih, ko je sogovornik odgovoren in dolžan podati odgovor javnosti, predvsem davkoplačevalcem, tudi sem.«

Brigita Langerholc je z zbranimi delila svojo osebno življenjsko zgodbo boja in zmage nad boleznijo, ki jo je spremljala celo otroštvo in je v očeh mnogih udeležencev bila še večja od olimpijskega uspeha. »Rodila sem se zdrava, potem pa so se začele različne zdravstvene težave. Če sem želela uresničiti svoje cilje, sem se z njimi morala soočiti in spopasti. Razvila sem svoje načine in se posluževala različnih tehnik, ki so mi pomagale spoznati sebe, svoje meje in premagati notranje dvome. Pogovor s seboj je še vedno del moje večerne rutine, ko preverim v svojem telesu, kaj občutim, se v mislih sprehodim skozi dan, pomislim na ljudi, ki sem jih srečala, se spomnim, kaj mi je bilo všeč in kaj bi lahko naredila drugače. Spoznavanje sebe in drugih je proces, ki traja celo življenje,« je povedala Brigita.

Humanist z edinstveno vizijo, Imre Jerebic, dolgoletni tajnik Slovenske karitas, ki je v Sloveniji pomagal odpreti prvi materinski dom, komune za zdravljenje odvisnosti in programe za starejše, je z zbranimi delil misel, ki se je drži pri svojem dobrodelnem delu: »Če boš v ljudeh gledal dobro, jim boš lahko pomagal.« Pri tem se je naslonil na pokojnega prof. Trstenjaka in podelil del bogatih izkušenj dela z ljudmi v stiski. Predstavil je načine, kako z njimi vzpostaviti stik, jim podati roko in zgraditi zaupanje.

Vsi trije gosti so se ob koncu pogovora strinjali, da se komunikacije učimo celo življenje in da so naši največji učitelji naši otroci in življenjski sopotniki.

Ustavi se je tesno povezana tudi s priznanji in nagradami

Na dogodku so podelili nagrade zmagovalnim sodelujočim v natečaju Bi povedal/a, če ti obljubim, da bom prisluhnil?, ki je potekal v času trajanja javne pobude. V njem so zbirali osebne zgodbe, ki bi bile drugim v opomin, navdih in motivacijo. Preberete jih lahko na strani https://ustavi.se.

Predaja donacije podjetja Marché. Na sliki od leve: Anja Vogrič, Joža Jurca, predstavnik programa Botrstvo, Petra Kerčmar, Andreja Verovšek

Ker je letos imela pobuda tudi dobrodelno noto, je eden od partnerjev predal donacijo programu Botrstvo, v naslednjih tednih pa bo donacija v imenu drugega partnerja predana še društvu OnkoMan.

Manca Fekonja, glasbenica in pevka
Srečanje je zaključila vzhajajoča zvezda Manca Fekonja, ki je z izjemnim glasbenim nastopom in avtorsko pesmijo ustavila tudi naključne mimoidoče.

Več informacij:
Anja Vogrič, soustvarjalka javne pobude Ustavi se, [email protected], 051 361 367
Andreja Verovšek, soustvarjalka javne pobude Ustavi se, [email protected], 040 464 340

O vseslovenski javni pobudi Ustavi se

Vseslovenska javna pobuda Ustavi se! je v letu 2017 prvič spodbudila odkrito javno razpravo o posledicah prehitrega tempa življenja. Strokovnjaki, ambasadorji, uspešna slovenska podjetja in mediji smo začeli aktivnosti ozaveščanja Slovencev o načinih za preprečevanje izgorelosti.

V letu 2018 smo nadaljevali s poglabljanjem tematike in raziskovali vzroke. Odkrili smo, da se v ozadju pogosto skriva strah, ki smo ga skupaj skušali prepoznavati in premagovati.

Letošnja rdeča nit javne pobude je komunikacija, ki je na eni strani vzrok in na drugi tudi rešitev za mnoge probleme v družbi, tako v družini, med partnerjema, prijatelji, kot tudi na delovnem mestu. Zato smo letos poudarili pomen in potrebo dvosmerne komunikacije, s povabilom Ustavi se! … in povej / Ustavi se! … in prisluhni.

Več: https://ustavi.se/

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,270
14.06.2021. ob 11:27
110,156
14.06.2021. ob 13:47
Preberi več