Ob teh znakih mu ne dajajte zdravil!

Uredništvo, 15. oktober 2021
Kardiologija
Avtor: Profimedia

Možganska kap je zelo pogosta. Bi jo prepoznali in znali ob tem ukrepati?

Možgansko-žilne bolezni ter njihove posledice so pomembno družbeno breme v vseh razvitih državah sveta, vključno s Slovenijo,” opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Možganska kap je po njihovih navedbah pomemben zdravstveni problem z več vidikov, saj je vodilni vzrok tako telesne, kot tudi kognitivne oviranosti, poleg tega pa so stroški za nego in zdravljenje zelo visoki.  

Trias dejavnikov tveganja: zvišan krvni tlak, zvišan holesterol in kajenje, pri čemer je za možgansko kap najpomembnejši zvišani krvni tlak, so dostopni primarni preventivi in sodijo v skupino dejavnikov, ki so v veliki meri vezani na način življenja,” še opisujejo. 

Po podatkih NIJZ se sicer v Sloveniji zaradi možganskih bolezni zdravi vsako leto okoli 4.400 ljudi, okoli 2.100 jih umre. Od tega je pri desetini vzrok možganska kap.  

Avtor: Profimedia

Naučite se jo prepoznati 

Ker je možganska kap tako pogosta, bo zelo koristno, da boste znali ob njej ukrepati. Kaj če se to pripeti vaši ljubljeni osebi? Možganska kap lahko ogrozi njeno življenje ali povzroči hudo invalidnost. Težjih invalidov po možganski kapi postane kar petina vseh bolnikov.  

Možgansko kap morate znati najprej prepoznati, pri tem si pomagajte z besedo GROM. Če uporabite njene kratice, lahko preposto sledite glavnim simptomom. 

G pomeni govor. Ta je lahko pri možganski kapi nerazločen, upočasnjen, oseba pa morda sploh ne more govoriti. 

R pomeni roko. Eden od opozorilnih znakov je namreč tudi ta, da oseba ne more dvigniti ali zadržati dvingnjene roke ali celo noge. Ohromi ji lahko polovica telesa.  

O pomeni obraz. Lahko vidimo namreč asimetrijo obraza, povešen ustni kot ali spremenjen pogled. 

M pomenu, da se MUDI! Vsaka minuta je namreč zelo pomembna, saj so v igri možgani.  

Kako ukrepati? 

In kako takšni osebni pomagati? Takoj nemudoma pokličite 112 in povejte vse simptome. Osebo namestite v udoben položaj, najbolje ji bo v polsedečem položaju. Ob tem ji ne dajajte nikakršnih zdravil, saj lahko zadevo močno poslabšajo. Ne dajajte ji niti piti ali jesti.  

Bolnika nato ne pustite samega, opazujte ga in nadzorujte do prihoda reševalnega vozila.  

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,677
25.11.2022. ob 08:29
113
22.11.2022. ob 19:54
126
23.04.2021. ob 20:24
Preberi več

New Report

Close