Notranje in meddržavne posvojitve: od osebnih izkušenj do dobre prakse

Uredništvo, 16. oktober 2012.
kazalo

Kam naj se obrnem za nasvet? Koga naj povprašam? Vprašanja, ki si jih zastavljajo vsi akterji v zgodbi posvojitve.

Kam naj se obrnem za nasvet? Koga naj povprašam?
Vprašanja, ki si jih zastavljajo vsi akterji v zgodbi posvojitve; tako bodoči starši, ki bi radi posvojili, kot tudi strokovne delavke na področju posvojitev.

O posvojitvah se čedalje več govori, kar je bistveno pripomoglo tudi k detabuizaciji te teme. Mislim, da biti posvojen ni več sinonim za to, da te je nekdo »zapustil«. Postaja sinonim za še več ljubezni.

V Sloveniji je veliko čakajočih parov za posvojitev (cca. 500), realiziranih posvojitev pa je skoraj 10x manj.

Razlog za to najdemo v tem, da je Slovenija država prejema, saj nima dovolj otrok, ki bi bili na voljo za posvojitev v sorazmerju s pari, ki čakajo na posvojitev. To pomeni, da je Slovenija demokratična država, saj spoštuje reproduktivne pravice žensk in praktično nobena ženska ne rabi roditi otroka, potem pa ga dati v posvojitev, ker je to sramota ali pa zato, ker je preveč revna, da bi ga preživljala. Ravno zaradi tega se vedno več parov odloča za posvojitev v tujini, saj je realizacija notranje posvojitve skorajda nemogoča.

Pot do realizirane posvojitve pa vsekakor ni lahka. Potrebno je upoštevati tudi zakonodajo države izvora, in starši jo morajo večinoma prehoditi kar sami. CSD namreč ne razpolagajo s podatki o zahtevani dokumentaciji za posamezno državo in do nedavnega so se centri za socialno delo obnašali, kot da mednarodne posvojitve v resnici ne obstajajo. Ljudje so bili prepuščeni sami sebi in so si največ pomagali med seboj. Večkrat socialne delavke niso vedele niti tega, da je Slovenija podpisala haaško konvencijo, po kateri lahko državljani posvojijo iz katerekoli izmed okoli 90 držav, ki so podpisale isto konvencijo.

Knjiga Notranje in mednarodne posvojitve, avtorice prof. dr. Darje Zaviršek, ki je marca 2011 tudi organizirala prvi seminar za strokovne delavce na tem področju, je več kot le knjiga. Je nepogrešljiv priročnik, ki bo odgovoril na veliko vprašanj – tako bodočih staršev, ki se zanimajo za posvojitev, strokovnih delavcev na tem področju, staršem, ki so že posvojili in se srečujejo z vprašanji novega starševstva, ter tudi posvojenim »otrokom«.

kazalo   kazalo 
kazalo 

V Sloveniji sicer nimamo domov za otroke – »sirotišnic«, vendar večino otrok, ki so posvojeni mednarodno prihaja prav iz teh domov po svetu. Mi pa nekako nimamo praktičnih izkušenj s tem, kaj pomeni biti »domski« otrok in, kakšno travmo to predstavlja otroku, ter kako se sploh z njo spopasti.

Knjiga Notranje in meddržavne posvojitve: od osebnih izkušenj do dobre prakse je razdeljena na 8 poglavij, v katerih bodo prav vsi našli odgovor na svoje vprašanje vezano na posvojitev.

Knjiga bo uradno predstavljena v sklopu tiskovne konference na temo posvojitev v ponedeljek, 22.10.2012 ob 14.00 v Cankarjevem domu, klub Lily Novy, kjer bodo poleg avtorice, prof. Dr. Darje Zaviršek, spregovorili tudi:

· Generalna direktorica direktorata za družino, mag. Ana Vodičar

· Predsednica skupnosti centrov za socialno delo, mag. Darja Kuzmanič Korva

· Generalni sekretar socialne zbornice, dr. Bojan Regvar

· Katarina Tomšič, ustanoviteljica kluba Adoptee Society Slovenia in podjetja Svetovanje pri urejanju dokumentacije pri mednarodnih posvojitvah

Knjigo bo možno kupiti na predstavitvi v Cankarjevem domu po promocijski ceni 15,00 EUR. Naknadno pa jo lahko naročite tudi preko naročilnice (pripenjam v prilogi) na Fakulteti za socialno delo po ceni 18,00 EUR.

Vabljeni strokovni delavci in delavke v socialnem varstvu, zdravstvu, šolstvu, bodoči starši in vsi z izkušnjo posvojitve ter vsi, ki vas to področje zanima.

 Ne spreglejte:

Oglasno sporočilo 

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,354
16.05.2021. u 01:19
283,832
15.05.2021. u 20:58
110,376
16.05.2021. u 00:57
Preberi več