O HPV in cepljenju z doc. dr. Nino Jančar, dr. med.

Uredništvo, 25. september 2018.

Okužba s HPV je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Vsaj 50 % ljudi, ki so spolno aktivni, se bo v življenju okužilo s HPV.

Humani papilomavirusi (HPV) so virusi, ki lahko povzročajo predrakave spremembe, raka materničnega vratu, lahko tudi bradavice na različnih delih telesa (kondilome) in papilome grla. Obstaja več kot 100 vrst humanih papilomavirusov (HPV). Večina okužb s HPV sicer ne povzroča raka, vseeno pa so HPV virusi glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških, kot pri ženskah.

V večini primerov imunski sistem vašega telesa premaga okužbo s HPV. Pred okužbo in sevi genitalnega HPV se je mogoče dodatno zaščititi s cepljenjem. Cepljenje s cepivom za preprečevanje okužbe je namenjeno uporabi že od 9. leta starosti dalje.

Okužba s HPV je najpogostejša pri adolescentih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let.

Na vprašanja uporabnikov foruma o virusu HPV in cepljenju, je odgovarjala doc. dr. Nina Jančar, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva s Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana:

V: Moja vnukinja ne bo imela spolnih odnosov, zato je tako cepljenje popolnoma nepotrebno, navsezadnje je tudi škodljivo, ker mlade spodbuja k spolno rizičnemu vedenju.

O: “Večina spolno aktivnih ljudi se vsaj enkrat v življenju okuži s kakšnim od genotipov HPV. Dovolj je le en spolni partner, ki je predhodno že imel odnose z drugo osebo. Cepivo ni škodljivo. Vsi zdravniki poudarjamo, da je potrebno mlade izobraževati o varni spolnosti, tudi če so cepljeni proti HPV, saj obstajajo še druge spolno prenosljive okužbe.”

V: Mene pa zanima:
1. ali HPV okužbe in zapleti naraščajo ali ostajajo enaki?
2. a cepljenje dokazano preprečuje ali teh podatkov še nimate?
3. kdaj se lahko cepiš?

O: “1. HPV okužba je najpogostejša spolno prenosljiva okužba. Posledice so različne bolezni, med katerimi so najpogostejše genitalne bradavice in predrakave spremembe ženskih spolovil, predvsem materničnega vratu. Čez več let pa se lahko razvije rak materničnega vratu, nožnice, zunanjega spolovila, moškega spolnega uda, zadnjika in grla.
2. cepljenje dokazano preprečuje vse naštete bolezni, ki jih povzročajo HPV genotipi, ki so vključeni v cepivo ( v 9- valentno: HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 in 82)
3. cepljenje je na voljo od 9. leta starosti za dečke in deklice. Lahko se cepiš tudi kasneje, vendar največ zaščite nudi, če je cepljenje izvedeno pred prvim spolnim odnosom.”

V: Poznam deklico, ki so jo cepili in je cepivo pustilo trajne posledice. Ne hvala. To cepivo je premalo časa v prometu, da bi z zagotovostjo vedeli, kaj in kako, če mene vprašaš, tako da še enkrat, ne hvala.

O: “Agencije za zdravila v Ameriki in Evropi so objavile, da je cepivo varno. Vsi zabeleženi neželjeni učinki so bili blagi in so izzveneli v nekaj dnevih brez posledic.”

V: kako je v primeru, da se cepiš in potem kasneje okužiš?

O: “Trenutno uporabljano cepivo ščiti pred 9 genotipi HPV. Ti povzročajo večino genitalnih bradavic in večino rakov in predrakavih sprememb. Proti tem genotipom si pocepljenju zaščiten. Obstaja pa majhna verjetnost, da se okužiš z genotipom, ki je zelo redek in ni vsebovan v cepivu.”

V: Prebrala sem, da večinoma ženske okužene s HPV sploh ne vedo, da so okužene, ker običajno okužba ne povzroča težav in pri večini tudi po nekaj mesecih spontano izzveni. Je to res? Ni niti kakršnihkoli znakov ali srbečega občutka, občutka vnetja, kot pri glivičnih okužbah?

O: “Tako je: ženske običajno sprva nimajo nobenih znakov okužbe. Znaki se pokažejo po okoli 1 letu, če se razvijejo genitalne bradavice, ali pa ginekolog odkrije, da je nekaj narobe s PAP brisom. Tudi, če je PAP bris patološki, ženska nima nobenih znakov zaradi tega. Prav zaradi tega so pomembni preventivni ginekološki pregledi.”

V: Hči je v 6. razredu in če se ne motim, je letos to cepljenje.
Še vedno sem v dvomih, cepiti ali ne … bolj se nagibam k ne, glede na pogovore s prijateljicami, znankami, ki se za cepljenje niso odločile. Verjetno se kasneje lahko odločim, seveda pred prvim SO.
Zanima me, če mi lahko naštejete nekaj + in – cepljenja, predvsem tveganja.
In, ali ima diagnoza ADHD kakšen vpliv?

O: “Cepimo v 6. razredu prav zato, ker je imelo 40 % slovenskih mladostnikov že odnose pri starosti 14 let. Ravno v tem je največja težava, ker se o cepljenju pogovarjate s prijateljicami. Bolj ustrezno je in bolj utemeljene odgovore, zakaj je dobro cepiti, boste dobila, če boste za nasvet vprašala šolskega zdravnika ali ginekologa. Cepljenje ščiti pred okužbo in boleznimi, ki jih povzročajo genotipi, ki so v cepivu. Posledice zdravljenja teh bolezni so lahko resne, saj poseg na materničnem vratu poveča tveganje za prezgodnji porod pri necepljeni ženski. Genitalne bradavice pa se pojavljajo pri obeh spolih in so zelo neprijetne in se ponavljajo. Cepljenje je zelo varno in nima nobenih posledic za zdravje. Cepljenje je na voljo tudi za zamudnice, to so tiste deklice, ki se v 6. razredu niso cepile. Poudarjam pa, da je najbolj ustrezno cepiti v 6. razredu. Diagnoza ne bi sm,ela imeti vpliva. Cepiti se ne smejo samo tiste, ki so na cepivo alergične, ali imajo hudo akutno bolezen s povišano temperaturo.”

V: Pred okužbo s HPV se je možno dodatno zaščititi s cepljenjem … Zanima me, ali se cepi samo deklice, od katerega leta in čemu je cepljenje proti okužbi s HPV namenjeno?

O: “V Sloveniji od leta 2009 cepimo deklice v 6. razredu. Cepljenje je na voljo tudi za dečke od 9. leta starosti dalje, vendar je zaenkrat samoplačniško. V nekaterih državah in v nekaterih slovenskih občinah cepijo brezplačno tudi dečke. Cepljenje preprečuje bolezni, ki jih povzročata HPV 6 in 11, to so predvsem genitalne bradavice in papilomi grla pri obeh spolih. Preprečuje še bolezni, ki jih povzročajo HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52 in 58. To so predrakave spremembe in rak materničnega vratu, nožnice, ženskega zunanjega spolovila, penisa, zadnjika pri obeh spolih, ustne votline in grla.”

V: Zanima me nekaj splošnih dejstev iz prve roke … Ali je cepivo proti okužbi s HPV učinkovito in varno ter kako dolgo traja zaščita? Kakšno je vaše mišljenje, ali je smiselno cepiti punčko že pri 9-ih letih, če bo potrebovala zaščito šele, ko bo spolno dejavna?

O: “Cepivo proti HPV je varno in učinkovito. Zaščita je dolgotrajna, zaenkrat je stroka mnenja, da poživitveni odmerki kasneje niso potrebni. Cepimo 11-12 letne deklice v 6. razredu, menimo, da tako ujamemo vse pred začetkom spolnega življenja. Cepljenje je najbolj zaščitno in učinkovito pred prvim spolnim odnosom.”

V: Sem mamica 11-letne deklice, ki bo imela v kratkem sistematski zdravstveni pregled. Pred pregledom smo bili starši obveščeni, da se deklice lahko, v okviru tega pregleda, brezplačno cepijo proti HPV. Do zdaj nisem imela veliko informacij o HPV, zato sem brskala po spletu in veliko prebrala o tem. Sama sem še vedno sem v dvomih, ali cepiti, ali ne, velika večina mamic sošolk pa se odloča drugače, da jih ne bodo cepile. Večina jih je mnenja, da so deklice še premlade in verjetno še kar nekaj let spolno neaktivne, zato jih bodo cepili takrat, ko bo potrebno (v starosti 16, 17 let). Prosim za vaše mnenje.

O: “Jaz vam vsekakor priporočam in celotna zdravniška stroka je mnenja, da je najbolje cepiti ob sistematskem pregledu v 6. razredu. Do 15. leta sta namreč dovolj 2 odmerka, kasneje je potrebno cepiti s tremi odmerki. Mlajša, kot je deklica, bolje odgovori na cepljenje, tvori več zaščitnih protitelesm kot starejše ženske. Pozivam vas, da za nasvet raje vprašajte vašega šolskega zdravnika ali ginekologa, kot pa prijateljice. Zdravstveni delavci lahko podamo preverjene in strokovne informacije o prednostih, ki jih prinaša cepljenje in zakaj je bolje cepiti takrat, ko je cepljenje tudi organizirano.”

V: Sem mamica deklici, ki bo kmalu imela možnost cepljenja proti HPV. Sama sem zelo neodločna, ki sem vsa obvezna cepljenja sprejela brez kakršnega koli pomisleka, tole mi pa ne da miru in že nekaj časa razmišljam kaj storiti, da bo odločitev pravilna. S čim me lahko pomirite in prepričate?

O: “Cepljenje proti HPV je varno in ima za vašo dekle veliko prednosti. Zaščiti jo pred okužbo z genotipi HPV, ki so v cepivu in ki povzročajo genitalne bradavice, papilome grla, predrakave spremembe in rak materničnega vratu, nožnice, zunanjega spolovila, zadnjika, penisa, ustne votline in grla. Če ste cepila do sedaj vse po programu, mislim, da ne bi smela imeti nobenih pomislekov tudi glede tega cepljenja. To cepljenje je enako varno, kot vsa ostala do sedaj. Cepljenje vam toplo priporočam.”

V: Me prav zanima kaj o cepljenju menijo mame, ki so same že zbolele za rakom materničnega vratu oz. ki so imele predrakave spremembe. Tega zagotovo moji hčerki ne privoščim! In če jo na tak način, s cepljenjem lahko zaščitim, jo tudi bom. Statistika je še vedno statistika, dokler nisi eden izmed tistih procentov okuženih. Takrat se žal vse spremeni.

O: “Najlepša hvala za priporočilo in koristen komentar. Podpiram vse, ki zagovarjajo cepljenje, ki nam lahko prinesejo veliko koristi v prihodnje in ki lahko preprečijo grozljive posledice bolezni, ki jih lahko povzročijo HPV.”

V: Kaj kažejo dosedanje raziskave? Kakšno je mnenje stroke po svetu? Je cepljenje proti HPV varno in učinkovito? Kako je z avtoimunskimi, nevrološkimi in drugimi resnimi neželenimi učinki v povezavi s cepljenjem proti HPV?

O: “Cepivo proti HPV je varno in učinkovito. Strokovna javnost po vsem svetu cepljenje priporoča. Z znanstvenimi raziskavami so bila ovržena vsa namigovanja, da bi bilo cepljenje lahko povezano z avtoimunimi, nevrološkimi in drugimi redkimi boleznimi in težavami. Raziskave o tem so bile napravljene na velikem številu ljudi, populacijsko, v državah z dobro razvitim zdravstvenim informacijskim sistemom in so bile objavljene v uglednih medicinskih in znanstvenih revijah.”

V: Število prijav neželenih učinkov po The Independentu narašča tudi v vseh državah. Na Danskem so v televizijskem dokumentarcu predstavili številna dekleta, ki imajo težave po cepljenju. Zaradi stranskih učinkov pa je Japonska celo umaknila priporočilo glede cepljenja proti virusu HPV.
Kaj naj si ob vsem tem mislimo?

O: “Cepivo proti HPV je varno in učinkovito. Strokovna javnost po vsem svetu cepljenje priporoča. Z znanstvenimi raziskavami so bila ovržena vsa namigovanja, da bi bilo cepljenje lahko povezano z avtoimunimi, nevrološkimi in drugimi redkimi boleznimi in težavami. Raziskave o tem so bile napravljene na velikem številu ljudi, populacijsjko, v državah z dobro razvitim zdravstvenim informacijskim sistemom in so bile objavljene v uglednih medicinskih in znanstvenih revijah. The Independent pa nikakor ni ugledna strokovna revija. To je moj odgovor. Lahko pa povprašate še vašega šolskega zdravnika ali ginekologa, ki vam bo to zagotovo potrdil.”

V: Kakšna je razlika in učinkovitost dvo-, štiri-valentnega ali devet-valentnega cepiva? So vsa cepiva brezplačna in za katerega se odločiti?

O: “Dvo-valentno cepivo ščiti samo pred boleznimi, ki jih povzročata HPV 16 in 18. 4-valentno cepivo dodatno zaščiti še pred boleznimi, ki jih povzročata HPV 6 in 11, to so genitalne bradavice in papilomi grla. 9-valentno pa ima poleh 6, 11, 16 in 18 še zaščito proti 5 visokorizičnimi genotipi, ki poleg 16 in 18 tudi povzročajo predrakave spremembe in rak materničnega fratu, nožnice, zunanjega spolovila, zadnjika, penisa, ustne votline in grla. Torej ščiti pred genitalnimi bradavicami in vsemi naštetimi resnimi boleznimi. Najbolje torej zadnje cepivo, 9-valentno, s katerim tudi zadnji 2 leti cepimo šestošolke.”

V: Punca se lahko tudi sama odloči za cepljenje, ko je nekoliko starejša in ko začne s spolnimi odnosi. Če se njena mama za to ni odločila pri njenih 11 letih ali celo 9 kot nekatere navajajo, ji s tem ni odvzela prav nobene enkratne življenjske priložnosti, ki ne bo nikdar več na voljo.

O: “Cepi se res lahko tudi kasneje, vendar pa je cepljenje najbolj učinkovito prav pri starosti 11-12 let, zaradi tega je tudi vključeno v državni program cepljenja in predpisano ob sistematskem pregledu v 6. razredu.”

V: Ker se bom kot starš deklice morala kaj kmalu odločiti za (ali proti) cepljenje, sem brskala za informacijami po spletu. Našla sem kar precej “materiala”, zato vas na tem mestu sprašujem za vaše mnenje o ugotovitvah:

  • V nožnici je več bakterij kot kjer koli drugje v telesu, razen črevesju, vendar pa so bakterije tam z razlogom, saj ščitijo pred okužbami in vnetji.
    Ženske se namreč s prhanjem želijo znebiti neželenih vonjav v predelu ženskega spolovila, kar pa lahko dolgoročno povzroči zelo resne negativne učinke. Po raziskavah se ženskam svetuje izogibanje “pretiranemu” prhanju, saj lahko s »spiranjem« nožnice motijo dobre vaginalne bakterije in s tem naredijo okolje bolj dovzetno za okužbe in vnetja, prav tako pa s tem povečajo tveganje za okužbo z virusom HPV.
  • Raziskave naj bi pokazale, da bodo ženske, ki si redno (ali pretirano, za kar je še toliko večja možnost) oprhajo svoja spolovila oziroma nožnice, dvakrat bolj verjetno utrpele raka jajčnikov.

O: “Vaše vprašanje ni neposredno povezano s cepljenjem protti HPV, vendar vseeno odgovarjam, kot ginekologinja.
Res je, v nožnici mora biti kislo okolje in tam morajo biti mlečnokislinske bakterije, ki ščitijo pred razraščanjem drugih bakterij in okužbami z virusi. Zato odsvetujemo izpiranje nožnice. O povezavi izpiranja nožnice z rakom jajčnikov pa sama še nisem slišala.”

V: Ste imeli v vaši ambulanti že primer neželene reakcije na cepljenje oziroma cepivo in v kakšnem obsegu je bil odziv?
Jaz se se kar zgrozila, ko sem na videu videla reakcijo enega dekleta po cepljenju … če je to res, potem sem odločno proti.

O: “Mi nismo zabeležili nobenega resnega neželenega učinka. Tudi sama sem se cepila proti HPV pred 1 letom in pol in razen blage rdečine na mestu vboda nisem imela nobene reakcije.”

Vprašanja in odgovori so povzeti po javni tribuni iz foruma Starševski čvek in niso lektorirani.

Gostja in sogovornica javne tribune je doc. dr. Nino Jančar, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva s Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana, ki se pri delu srečuje s posameznicami in mladostnicami ter vsemi vprašanji in težavami, ki so povezane z ginekologijo.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več