Novosti pri odkrivanju in zdravljenju osteoporoze

Uredništvo, 16. oktober 2012.
vaje

Kaj je osteoporoza, kaj pomaga omiliti bolezen, kakšne so nove smernice na področju odkrivanja?

Osteoporoza – zanjo je značilna povečana lomljivost kosti. Osteoporozni zlomi nastanejo pri delovanju majhnih zunanjih sil, najpogosteje pri padcih s stojne višine. Značilni zlomi so zlomi vretenc, kolkov, zapestij, nadledvične kosti. Kar 90 odstotkov zlomov vretenc in kolkov pri starejših je zaradi osteoporoze.

Osteoporoza prizadene vsako tretjo žensko oz. vsakega petega moškega po 50. letu starosti, letno se v Evropi zgodi do tri milijone osteoporoznih zlomov oziroma pride do zloma zaradi krhkosti kosti vsakih 30 sekund. Tako zlom kolka kot vretenca močno poslabša kvaliteto bolnikovega življenja, poveča smrtnost in ne nazadnje povzroča visoke stroške zdravljenja in rehabilitacije.
… je najpogostejša sistemska bolezen kosti.

Pri osteoporozi pomaga zdrav življenjski slog

terapijaZa zdrave in močne kosti je zelo pomembna pravilna, uravnovešena prehrana, bogata s kalcijem in vitaminom D, pa redna vsakodnevna telesna aktivnost, kot je že hoja, pa naj bodo to sprehodi ali hitra hoja, opustitev škodljivih razvad, kot sta kajenje in pitje alkoholnih pijač. Bolniki z osteoporozo potrebujejo od 1000 do 1200 miligramov kalcija na dan. Potrebo po kalciju lahko zadovoljimo s pravilno prehrano, potrebe po vitaminu D pa ne, zato moramo tega dodajati. V začetku zdravljenja osteoporoze, v prvem mesecu, priporočamo večji odmerek vitamina D3 – deset kapljic na dan oziroma 70 kapljic enkrat na teden, da izpopolnimo zaloge, v drugem mesecu zdravljenja nadaljujemo s petimi kapljicami vitamina D na dan oziroma 35 kapljicami enkrat na teden. Če tudi kalcija s prehrano ne dobimo v zadostnih količinah – največ ga je v mlečnih izdelkih, plavi ribi, listnati zelenjavi, suhem sadju –, ga lahko dodajamo oziroma ga nadomeščamo, vendar je priporočljivo, da dnevni odmerek dodanega kalcija ne presega 500 miligramov.

Nove smernice na področju odkrivanja osteoporoze

Osteoporoza, opredeljena kot stanje zmanjšane mineralne kostne gostote (MKG), je običajno asimptomatska. Do prvega zloma poteka brez vidnejših bolezenskih znakov, zato je zelo pomembno, da zmanjševanje kostne gostote odkrijemo čim prej, to pa nam omogočajo meritve z aparati DXA. Z njimi merimo mineralno kostno gostoto na hrbtenici, kolku ali zapestju, metoda je neinvazivna, hitra, varna, neboleča, služi pa tako za odkrivanje osteoporoze kot tudi za spremljanje učinkovitosti zdravljenja.

Prag za diagnozo osteoporoze je T-vrednost, nižja od 2,5, in sicer pri ženskah v pomenopavzi oziroma pri moških po 50. letu starosti, izmerjena na enem izmed dogovorjenih mest za meritve DXA. Novost pri analizi meritev DXA je, da se ob izmerjenih vrednostih upoštevata tudi starost in spol. Poleg meritev DXA pa mora zdravnik po novih smernicah, preden se odloči za začetek zdravljenja osteoporoze, upoštevati tudi klinične dejavnike vajetveganja za zlom. Dejavniki tveganja se lahko izračunajo po računalniškem modelu FRAX, ki nam pove absolutno tveganje za osteoporozni zlom v obdobju desetih let, so pa to starost, predhodni zlom, indeks telesne mase pod 19 kilogramov na kvadratni meter, zlom kolka pri starših, kronična kortikosteroidna terapija, kajenje, pretirano uživanje alkoholnih pijač, revmatoidni artritis. Mejni izračun po FRAX-u je več kot 20-odstotno tveganje za osteoporozni zlom oziroma več kot 5-odstotno tveganje za zlom kolka. Še vedno pa je najpomembnejši dejavnik tveganja za zlom tudi po novih smernicah mineralna kostna gostota.

Zdravljenje osteoporoze

Osteoporoza je kronična bolezen in kot taka zahteva tudi stalno terapijo. Najpogosteje predpisovana zdravila pri osteoporozi so bisfosfonati, to so zdravila, ki zavirajo kostno razgradnjo. Slaba stran tovrstne terapije pa je, da ta zdravila po določenem času jemanja poleg kostne razgradnje zavirajo tudi kostno izgradnjo. Učinkovit in varen čas jemanja takšnih zdravil je zato deset let. Tudi stroncijev ranelat, ki ima dvojni učinek na kosti (zavira kostno razgradnjo in pospešuje izgradnjo), lahko varno predpisujemo samo deset let. Novo biološko zdravilo Denosumad (Prolio 60 mg), ki zavira kostno razgradnjo, ne zaostaja za bisfosfonati oziroma stroncijevim ranelatom.

Trenutno razpolagamo s podatki o šestletnem varnem času jemanja zdravila, študija o tem, ki bo trajala skupaj deset let, pa še poteka. Biološko zdravilo se predpisuje 2-krat letno, aplicira se v obliki podkožnih injekcij, predpisuje ga lahko splošni oziroma izbrani zdravnik. Njegova uporaba je preprosta, zato je to nadvse praktično zdravilo, kar pa je glede na to, da je osteoporoza kronična bolezen in je potrebno redno jemanje zdravila, zelo pomembno. Tudi ob jemanju biološkega zdravila je pomembno zagotoviti dovolj velik vnos kalcija in vitamina D3, kajti samo takšno skupno delovanja pripelje do uspeha. Ob tem pa ne smemo pozabiti še na redno telesno aktivnost. Osteoporoza se v zadnjih letih ne obravnava več le kot posledica staranja, ampak kot pomemben dejavnik, ki vpliva na kvaliteto življenja in ki predstavlja velik zdravstveno- gospodarski problem, zato si farmacevtske družbe prizadevajo najti nova res učinkovita zdravila. Revolucija v zdravljenju osteoporoze pa bo zdravilo, ki bo vplivalo tudi na izgradnjo kosti.

vaje

Dragica Kozina, dr. med.,
specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Vabljeni na dan odprtih vrat v Talaso Strunjan v soboto, 20. oktobra od 9. ure dalje, kjer vam bomo predstavili novosti iz področja zdravljenja osteoporoze.

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,421
07.07.2021. ob 00:49
284,479
12.07.2021. ob 21:25
110,191
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close