Nova različica covida pri otrocih povzroča ta simptom

I. K., 22. april 2023
InfektologijaPediatrija
Foto: Profimedia

Primeri okužbe z arcturusom (XBB.1.16), novo mutacijo različice omikron, pri otrocih, kot kaže, povzroča simptom, ki ga pri ostalih različicah še nismo opazili.

Arcturus se naglo širi po Indiji, kjer pediatri pri otrocih poleg kašlja in visoke vročine opažajo tudi “srbeče” in “lepljive” oči, kot da bi imeli konjunktivitis, poroča The Times of India. Pediater, dr. Vipin Vashishtha, je še opozoril, da so okužbe pri otrocih prvič v šestih mesecih spet poskočile.

V tem času pa se v tej državi med otroki širi še en virus s podobnimi simptomi – adenovirus. Za katerim virusom je otrok zbolel, lahko ugotovimo le s testiranjem. Mnogi starši pa se temu upirajo, saj je jemanje brisa še zlasti za otroka neprijetno.

BBC poroča, da so indijske oblasti zaradi vse večjega števila obolelih testirale, kako dobro so njihove bolnišnice pripravljene. Leta 2021 namreč nihče ne bo pozabil. Naval na bolnišnice je bil tako velik, da so nekateri bolni ostali pred vrati in na pomoč čakali in ležali na pločnikih.

Na arcturus je zaradi dogajanja v Indiji, kjer sicer za zdaj predstavlja le 4 odstotke vseh novih okužb, pozorna tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close