Nova pomlad življenja

Uredništvo, 07. april 2013.

21. vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke, Ljubljana, Cankarjev dom, 6. 4. 2013

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije tradicionalno vseslovensko srečanje žensk z rakom dojke Nova pomlad življenja organizira od leta 1993. Strokovno, kulturno in družabno srečanje je potekalo dan pred Svetovnim dnevom zdravja dne 6. 4. 2013 v Cankarjevem domu v Ljubljani pod pokroviteljstvom Ministrstva za zdravje RS.

Zbranim ženskam je minister Gantar v svoji poslanici sporočil, da je “društvo v slovenskem prostoru vidna in cenjena nevladna organizacija, ki povezuje bolnike s hudo preizkušnjo. Tudi po zaslugi vašega društva ter poguma in optimizma vsake izmed vas, ženske, ki so bile postavljene pred podobno izkušnjo kot pred tem vi, vedo da za vsakim dežjem posije sonce, da za zimo pride pomlad.” Izpostavil je, da psihosocialna podpora bolnicam vrača upanje in zaupanje in da gre za vidik, ki je vse prevečkrat spregledan in podcenjen, zato mora čim prej dobiti ustrezno mesto v procesu zdravljenja in rehabilitacije bolnic z rakom.

Župan Zoran Jankovič je udeleženkam poudaril, da je čas, da ne kritiziramo razmer na splošno in priznamo, da “imamo tudi izredno dobro javno zdravstvo z zdravniki in medicinskim osebjem, ki delajo odgovorno in z nasmehom na obrazu ob manjšem plačilu kot si ga zaslužijo, ve pa ste jim nadgradnja s svojo voljo, svojo željo in svojim sporočilom.”

Direktorica Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ) Marija Magajne je zbrane pozdravila tudi ob Svetovnem dnevu zdravja in poudarila, da bo IVZ širil zavedanje, da se lahko z ozaveščanjem veliko rakov prepreči. Udeleženke je pozdravila: “Tu sem tudi kot ženska, ki je z nekaterimi med vami delila vaše skrbi, pričakovanja, se pogovarjala o vaših strahovih in teh dni bmo pozabila, saj sem se mnogo od vas naučila.”

Generalni direktor Onkološkega inštituta Janez Remškar, ki je svoje mesto ravno nastopil, je poudaril: “Povezava med društvi in stroko ima neprecenljivo vrednost, saj bi bila stroka manj uspešna brez vas.” Kot direktor Onkološkega inštituta je obljubil, da bo s svojimi sodelavci naredil vse, da bodo ljudje z boleznijo prejeli kvalitetno zdravljenje.

V strokovnem delu je pod naslovom Prepletanja naših poti razmišljala predsednica koordinacijskega odbora Pot k okrevanju Milena Pegan Fabjan, univ. dipl. psih. V društvenem programu Pot k okrevanju – organizirane samopomoči bolnikov z rakom deluje 20 skupin za samopomoč, ki imajo že 30-letno tradicijo. V okviru celostne rehabilitacije se v programu “učimo obladovati bolezen, kako živeti z rakom. Bolezen rak presega meje zdravstvenih sistemov, ker obsega tudi ekonomski in socialni položaj posameznika in družbe.”

Kulturni program prireditve so oblikovali Mladinski pevski zbor OŠ Stranje pri Kamniku, Prifarski muzikantje, prireditev pa je vodila in povezovala Sabina Kogovšek Zrnec ter jo obogatila z dramskim vložkom. Sledila je pogostitev v preddverju Cankarjevega doma, nato se je srečanje nadaljevalo s skupnim bogoslužjem v župnijski cerkvi sv. Trojice. Za organizacijo slednjega je tokrat poskrbela skupina za samopomoč Trbovlje. Bogoslužje je vodil kaplan Janez Rus iz župnije sv. Janeza Krstnika Trnovo, Ljubljana, sodeloval pa je Župnijski pevski zbor sv. Martina iz Trbovelj.

Svečani dogodek pomeni ženskam, ki so zbolele za rakom dojke nepozabno doživetje, vir novega upanja in veselja do življenja, ki je za vsakogar po srečanju z boleznijo še bolj dragoceno. Množičnost prireditve s častnimi gosti iz sveta politike, stroke in civilne družbe je znova okrepila občutek solidarnosti, dala pozitivne zglede in zavest, da v nesreči nisi sam.

O Društvu onkoloških bolnikov Slovenije

Društvo združuje bolnike z rakom, njihove svojce, prijatelje, zdravstvene strokovnjake in vse, ki želijo sodelovati pri reševanju problematike raka, se zavzemati za krepitev zdravja in čim bolj kakovostno življenje z boleznijo.

Ustanovljeno je bilo leta 1986 kot pravna oseba civilnega prava, ki deluje v javnem interesu na področju celotne države in zastopa interese bolnikov z rakom. Ministrstvo za zdravje RS mu je leta 2005 z odločbo podelilo status humanitarne organizacije.

Strokovni svet društva, ki ga sestavljajo priznani strokovnjaki s področja onkologije, daje mnenja k programom in njihovo izvajanje tudi spremlja.

Društvo sodeluje s sorodnimi združenji doma in v tujini; je polnopravni član Mednarodne organizacije za samopomoč žensk z rakom dojke Pot k okrevanjuMednarodne zveze organizacij bolnikov in Evropske zveze bolnikov z rakom.

Utrinki s prireditve:

nova_pomlad-zivljenja-2 nova_pomlad-zivljenja-6

nova_pomlad-zivljenja-3 nova_pomlad-zivljenja-4

nova_pomlad-zivljenja-5

Foto: Janez Platiše

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,429
01.08.2021. ob 10:11
284,523
31.07.2021. ob 17:39
110,201
01.08.2021. ob 00:11
Preberi več

New Report

Close