Nova podvrsta omikrona z “nevarnimi mutacijami na kritičnih mestih”

I. K., 17. september 2022
KoronavirusZdravje
Profimedia

Strokovnjaki opozarjajo na podvrsto mikrona BJ.1, ki so ga že zabeležili pri naših sosedih.

Koronavirus ves čas mutira, a le redke podvrste bi lahko imele večji vpliv na pandemijo.

Omikron se je pojavil lansko jesen in je bolj nalezljiv od preteklih sevov, na srečo pa manj nevaren. Njegova podvrsta BJ.1 pa je vzbudila pozornost strokovnjakov.

“Podvrsta, ki vzbuja veliko skrb, se širi v Indiji in je dosegla tudi ZDA in Evropo (Avstrija): BJ.1. Številke so še vedno zelo nizke, a njene nove mutacije so res nevarna kombinacija na kritičnih mestih,” je na Twitterju opozoril genetik Ulrich Elling.

BJ.1, ki so ga odkrili pred enim mesecev, ima 14 dodatnih mutacij v spike proteinu (poleg drugih). Kar je takoj očitno, je, da se številne nove mutacije na gosto združujejo v regiji za vezavo na receptor in protitelesa. Po mnenju Ellinga tak “paket mutacij” kaže na to, da bi se podvrsta lahko lažje izognila imunskemu sistemu.

Profimedia

Da je virus tako močno mutiral, je povezano z imunološko situacijo v populaciji. Cepljenje in veliko število okužb so povečali pritisk za Sars-CoV-2, je nedavno v članku v časopisu Stern zapisal virolog Stephan Becker. “Virusi, ki se z naključno mutacijo bolje izognejo protitelesom, lažje preživijo.“ Dodal je tudi, da ima virus še nešteto možnosti za nove spremembe, kakšne lastnosti bo razvil, pa nihče ne more napovedati. “Čakati in upati, da bo postajal vse bolj nedolžen, žal ni opcija,“ je še povedal in poudaril pomembnost zaščitnih ukrepov, kot je nošnja maske v zaprtih prostorih.

Kako bo BJ.1 vplival na potek pandemije, še ni mogoče napovedati. Dejstvo je, da ne gre za nov virus, ampak še vedno za Sars-CoV-2, s katerimi je imela stike že večina prebivalstva – ali preko okužbe ali cepljenja, kar pomeni, da ga naš imunski sistem že pozna in se nanj lahko odzove. Prebivalstvo zato ni več tako ranljivo, kot je bilo na začetku pandemije. Po pisanju Focusa se večina strokovnjakov tudi strinja, da je pojav “morilske različice”, ki bi združevala različne uničujoče lastnosti, malo verjetna.

Obrnili smo se na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, kjer so povedali, ta te različice pri nas še niso zaznali.

Avtor

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,886
26.09.2022. ob 18:08
3,218
24.08.2022. ob 13:26
23,782
13.09.2022. ob 12:27
12,254
23.09.2022. ob 12:25
140,597
27.09.2022. ob 21:12
Preberi več

New Report

Close