Z domačim testom iz sline bi lahko bolj zgodaj ujeli to nevarno bolezen

Moški opravlja test iz sline
Foto: Profimedia

Domači test iz sline je bolje identificiral moške, ki so imeli raka prostate, kot standardni krvni test.

Tako je pokazala nova raziskava, ki jo je izvedel inštitut za raziskovanje raka v Londonu (Institute of Cancer Research) v sodelovanju s fundacijo Marsden NHS Foundation Trust. Preliminarna ugotovitve so bile predstavljene na letošnjem srečanju Ameriškega združenja za klinično onkologijo (ASCO) v Chicagu.

Prekomerno diagnosticiranje in zdravljenje

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Sloveniji in tudi v Evropi, obolevnost za to boleznijo pa še narašča. V Sloveniji je bilo leta 2020 na novo odkritih 1.460 bolnikov. V Sloveniji trenutno poteka t. i. priložnostno, neorganizirano presejanje za raka prostate, ki pa moškim povzroča več škode kot koristi: temelji namreč le na višini vrednosti PSA v krvi, kar zaradi visoke občutljivosti testa povzroča prekomerno diagnosticiranje in zdravljenje, saj se na tak način odkriva veliko število počasi rastočih tumorjev z nizkim tveganjem, ki ne ogrožajo življenja. Rak prostate je bistveno drugačen od večine drugih rakov, saj napreduje počasi, večina teh rakov je neagresivnih, ne ogrožajo življenja in ne zahtevajo zdravljenja, pač pa le spremljanje. Nekateri raki prostate pa so lahko agresivni, hitro napredujoči, vplivajo na kakovost življenja bolnikov in ogrožajo njihovo življenje. Ti potrebujejo zdravljenje.

Manj lažno pozitivnih rezultatov in boljša prepoznava bolj agresivnih rakov

Raziskovalci upajo, da bi lahko ta nova poceni in preprosta metoda testiranja iz sline pripomogla k zgodnejšemu odkrivanju agresivnih oblik raka prostate in tako rešila življenja. Urologinja prof. Caroline Moore pravi, da je z vidika pacienta test iz sline preprosta rešitev: “Pošljejo vam epruveto, v katero vstavitev vzorec sline in jo pošljete po pošti. Iz sline nato izločimo DNK in jo analiziramo, pri čemer iščemo kombinacije genetskih variacij, ki so povezane z rakom prostate.

V novi študiji je sodelovalo več kot 6.000 moških iz Evrope, starih od 55 do 69 let – to je starostno obdobje, ko je tveganje za razvoj raka prostate večje. Pri moških, pri katerih so v DNK ugotovili genetske spremembe povezane z rakom prostate, so naredili dodatne teste. Sodeč po preliminarnih rezultatih, je test s slino prinesel manj lažno pozitivnih rezultatov in je prepoznal večji delež agresivnih rakov: Po opravljeni diagnostiki z MRI in biopsijo, je dobilo diagnozo raka prostate 40 odstotkov moških, ki so imeli veliko točk na testu iz sline. Pri standardnih testih iz krvi diagnozo raka prostate dobi le približno 25 odstotkov moških z visokimi ravnmi PSA.

Profesorica Moore meni, da bi morali v naslednjem koraku narediti večjo presejalno študijo, da bi našli najboljši test ali najboljšo kombinacijo testov: test sline, teste PSA in preglede z magnetno resonanco.

Viri:

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,833
09.07.2024 ob 13:59
1,539
11.07.2024 ob 12:27
914
08.07.2024 ob 11:36
Preberi več

Več novic

New Report

Close