Nova, izboljšana oblika protibolečinskega zdravila ibuprofena: ibuprofen lizinat

Uredništvo, 21. januar 2020.

Bolečinska in kronična vnetna stanja spadajo med najpogostejše bolezenske težave sodobnega sveta.

Seveda je potrebno ugotovili vzrok bolečine, če je le mogoče, sicer pa si lahko pomagamo s protibolečinskimi sredstvi. Bolečina je največkrat povezana z  glavobolom, zobobolom, menstruacijo, postoperativnimi stanji, dehidracijo, pomanjkanjem spanja in kroničnimi vnetnimi stanji.

Za lajšanje težav pri bolečini, za zmanjšanje previsoke telesne temperature in pri  vnetnih procesih  imamo na razpolago nekaj protibolečinskih zdravil, ki jih lahko nabavimo v lekarnah brez recepta. Med najbolj učinkovitimi in varnimi protibolečinskimi in protivnetnimi zdravili brez recepta je učinkovina ibuprofen.

V zadnjih nekaj letih je raziskovalcem v farmacevtski industriji uspelo razviti izboljšano obliko ibuprofena, ki so mu dodali še aminokislino lizin. Tako so dobili ibuprofen lizinat, ki deluje še hitrejše, se boljše absorbira iz prebavil v telo in je enako varen.

Začetek delovanja ibuprofen lizinata se pokaže že v petnajstih minutah po zaužitju zdravila, če smo zdravilo zaužili na prazen želodec. V primeru preobčutljivosti, ki je sicer zelo redka, pa svetujemo, da se pripravek ibuprofen lizinata vzame po jedi. Učinek bo sicer enak, a začetek delovanja bo nekoliko zakasnjen, še vedno pa dovolj učinkovit.

Ibuprofen lizinat uvrščamo z varnostnega profila glede srčnožilnih in prebavnih neželenih učinkov  med varnejše nesteroidne protibolečinske in protivnetne zdravilne učinkovine, zato ga priporočamo pri pojavu bolečine in za lajšanje kroničnih vnetnih stanj.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 22:15
284,314
20.06.2021. ob 17:48
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več