Nikoli ne izgubite upanja: Življenjska zgodba te ženske je zaokrožila po svetu

Foto: Instagram

Natalie Yates-Bolton je prestala 11 operacij, 30 krogov kemoterapij in 55 radioterapij.

Natalie Yates-Bolton je bojevnica. Na maratonu je bila 6-krat, trikrat se je preizkusila v ultramaratonu, trikrat v triatlonu, petkrat pa je premagala raka. Sedaj je pripravljena na še večje izzive. “Sem dokaz, da lahko po zdravljenju na novo zgradite svoje življenje in pri tem postanete še močnejši,” pravi 57-letna Britanka.

Da je dvakrat premagala Hodgkinov limfom in trikrat raka na dojki, je morala Natalie prestati 11 operacij, 30 kemoterapij in 55 krogov radioterapije. Pred šestimi leti so zanjo nastopili težki časi, saj je zmanjkovalo možnosti za zdravljenje, a na srečo je bilo na voljo ciljno zdravilo proti raku, ki ji je pomagalo. “Če bi nekdo, ki ne pozna moje zgodbe, slišal, da sem petkrat zbolela za rakom, bi morda mislil, da imam veliko smolo. Jaz na to gledam drugače – srečnica sem, ker imam družinske člane in prijatelje, ki niso imeli sreče in niso dobili petih priložnosti, ki sem jih za uspešen rezultat zdravljenja dobila jaz.”

Natalie je bila stara 22 let, ko so ji diagnosticirali Hodgkinov limfom. Dobila je radioterapijo, vendar se je limfom čez 15 let vrnil. Tumor je napadel srce in pritiskal na njen požiralnik. Leta 2004 je uspešno zaključila zdravljenje, samo pet let pozneje pa je spet dobila hudo diagnozo – rak na dojki. Po operaciji, kemoterapiji in radioterapiji so ji zdravniki povedali, da je bolezen premagala, a le slabo leto pozneje se je rak spet pojavil. Nazadnje, že petič, pa je za rakom zbolela leta 2017. Z njim se je borila šest let in ga premagala. “Počutim se opolnomočeno, da živim čudovito življenje in se ne počutim kot žrtev raka.” S svojo pozitivno naravnanostjo je navdušila onkologa, dr. Sacho Howlla, ki je o njej povedal: “Je izjemna in navdihujoča ženska, ki kljub raku živi polno in aktivno življenje.”

Natalie je dobila zdravilo palbociklib, ki se prodaja pod blagovno znamko Ibrance. “Ibrance je zdravilo za zdravljenje raka, ki se uporablja za zdravljenje raka dojke, ki je lokalno napredoval (se razširil v bližini žarišča) ali metastaziral (se je razširil na druge dele telesa),” pišejo na spletni strani Evropske agencije za zdravila.

Kaj je Hodgkinov limfom (HL)?

“Hodgkinov limfom, v nadaljevanju HL, je rak limfatičnega sistema. Pri HL se maligno spremenjeni limfociti (in pridružene reaktivne celice) nenadzorovano kopičijo v bezgavkah. V zdravem organizmu se namreč vse celice nadzorovano delijo, v primeru rakave spremembe pa postane razmnoževanje malignih celic nenadzorovano. Limfociti se bodisi nenormalno množijo, pogosto pa se hkrati pojavi zavora ti. programirane celične smrti, apoptoze, ko bi celica morala odmreti, a se to ne zgodi. Rezultat tovrstnih procesov je kopičenje maligno spremenjenih celic,” razlagajo na spletni strani Slovenskega združenja bolnikov z limfomov in levkemijo.

Med simptome Hodgkinovega limfoma spadajo:

  • Neboleče, otekle bezgavke na vratu, pod pazduho ali v dimljah
  • Vročina brez znanega razloga
  • Zelo močno nočno potenje
  • Izguba teže brez znanega razloga (v zadnjih 6 mesecih)
  • Srbeča koža, zlasti po kopanju ali pitju alkohola
  • Utrujenost

Na forumu Limfom in levkemija bolniki in strokovnjaki z vami delijo izkušnje. Če imate vprašanje iz tega področja, jih vprašajte.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,824
17.05.2024 ob 10:43
1,538
14.05.2024 ob 10:04
911
14.05.2024 ob 10:06
Preberi več

Več novic

New Report

Close