Nič več povešenih dojk! Storite lahko naslednje …

Oglasno sporočilo , 20. junij 2022.
Lepota
Powered by:
Foto: Estetika Fabjan

Se tudi vi počutite nesamozavestne glede povešenih prsi in si želite povrniti mladostno silhueto? Potem boste zagotovo vesele novice, da najnovejši trend v estetski kirurgiji pomladitve oprsja ni v doseganju tistega, česar nikoli niste imele, temveč tisto, kar ste izgubile.

Ta vse bolj priljubljen estetski poseg je eden najpogostejših in najučinkovitejših, ki jih imajo ženske danes na voljo. Nekatere ste že morda ugotovile za kateri poseg gre – to je dvig dojk. Po raziskavah Ameriškega združenja plastičnih kirurgov se je pogostost tega posega od leta 2000 povečala za kar 70 odstotkov. In zakaj je poseg tako priljubljen med ženskami izveste danes. Za vas smo razkrili katere so prednosti in kakšne so možnosti, vi pa se boste odločili ali je pravi za vas!

Razlog, zakaj se vaše prsi povesijo

Povešenje prsi (ali strokovno ptoza) je pravzaprav zelo pogosto stanje pri ženskah vseh starosti. Prsi se, tako kot drugi deli telesa, sčasoma spremenijo zaradi nekaterih dejavnikov, ki vplivajo na notranje strukture prsi in spreminjajo polnost oziroma zmanjša njihov volumen. To so:

 • Starost (Postanejo manj napete, teža – gravitacija pa lahko potegne celotno dojko navzdol)
 • Hormonske spremembe (Nosečnost, dojenje in menopavza)
 • Nihanje v telesni teži

Ptoza se lahko razvije tudi pri majhnih prsih, vendar je bolj pogosta pri večjih in težkih dojkah.

Stopnja ptoze se meri od položaj bradavice glede na gubo dojke.

 • Normalna – Bradavica, ki sedi nad črto gube, se šteje za normalno.
 • 1. Stopnja – Bradavica je enakomerna z gubo.
 • 2. Stopnja – Bradavica je pod gubo.
 • 3. Stopnja – Bradavica je obrnjena navzdol.
Foto: Estetika Fabjan

Poseg, s katerim bodo povešene prsi le še preteklost

Dvig prsi, v medicini znan kot mastopeksija, je kirurški poseg, ki se izvaja za pomlajevanje oprsja. Uspešno odpravi povešenost dojk in jim povrne bolj mladosten in privlačen položaj na prsnem košu. Pri posegu kirurg odstrani odvečno kožo in zategne okoliško tkivo, da preoblikuje in ustvari bolj polne prsi. Ob enem lahko tudi opravi korekcijo prsnih bradavičk, v kolikor so se te sčasoma povečale.

Katere so glavne prednosti posega?

Le kdo si ne želi povečati samozavest in se v celoti dobro počutiti v v svojem telesu? Glede na študije je 92 % žensk, ki so opravile operacijo dviganja dojk, izboljšalo samozavest in doseglo bolj zdravo življenje kot prej. Povečanje samozavesti pa je le eden od mnogih prednosti, ki vam jih bo poseg prinesel. Spodaj je nekja najpogostejših. Poglejmo!

Izboljšana oblika

Operacija bo izboljšal obliko dojk. Za nekatere bo to pomenilo ponovno obliko prsi katero ste že imele v preteklih letih. Za druge poseg omogoči, da vam kirurg ustvari popolnoma novo izboljšano obliko, ki je do sedaj še niste imele. Zagotovo pa je to v obeh primerih lahko vznemerljiv proces pridobivanje in krepitve vaše samozavesti.

Boljši položaj prsne bradavičke

Ena najbolj obremenjujočih dejavnikov pri povešenih prsih je učinek, ki ga ima na položaj vaših prsnih bradavic. Ko dojka spremeni obliko, se bo tudi bradavica začela povešati in štrleti navzdol. To celotnim prsim daje precej neprivlačen podolgovat in starajoč izgled. Poseg bo zagotovo odpravil to nadležno težavo. Ne bo pa le vplival na samozavest, temveč tudi prileganje vaših oblačil. V nekaterih primerih, kadar je to potrebno, se lahko območje bradavice/areole celo prestavi, da se zagotovi najboljši možni videz celotne dojke.

Zmanjšano draženje pod prsmi

Dodaten nadležni pojav pri povešenih prsi je draženje kože pod prsno gubo. To drgnjenje lahko povzroči mehurje, pekoč občutek, srbenje in druge simptome, ki vam jih s posegom v celoti odpravijo. Ko bodo dojke dvignjene na višje mesto, ne bo več drgnjenja ali nelagodja.

Draženje pod prsi je lahko še posebej obremenjujoče za tiste ženske, ki ste zelo aktivne. Vadba in druge fizične aktivnosti precej prispevajo k razdraženosti kože pod prsmi. Rešitev te nadloge vam bo zagotovil bolj prijeten in aktiven življenjski slog, ki si ga zaslužite.

Foto: Estetika Fabjan

Dvig prsi Z ali BREZ vsadkov?

Ta dva posega v naših klinikah zelo pogosto kombiniramo skupaj, da dosežemo najboljši možen rezultat,” pravi dr. Matic Fabjan, kirurg plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije. “Tako dvig kot povečanje prsi sta odlična izbira in vsak ima svoje prednosti. Čeprav že ta operacija sama po sebi zagotavlja odlične rezultate, je ena od prednosti ta, da jo zlahka kombiniramo z dodatnimi kirurškimi tehnikami, kot je povečanje prsi z vsadki.” Poseg povečanja služi na ta način, da lahko povrne ali poveča volume, ki ste ga izgubili v dojkah; v kombinaciji z rezultati dviga prsi lahko uživate v celovitem pomlajevanju oprsja. Kot vedno pravi sam, se je potrebno zavedati, da je vsaka ženska unikatna, zato lahko šele na posvetu v skladu z vašimi željami in obliko postave, zares svetuje za katero vrsto ali kombinacijo posega se odločite. Izbira pa bo seveda na koncu le vaša!

Bodo moje prsi res manjše?

Kljub temu, da je poseg tako priljubljen, se o njegovih prednostih velikokrat pojavijo napačne predstave. Mnoge skrbi, da bo poseg povzročil neželeno posledico – manjše prsi, kot so bile na začetku.

A resnica je ta, da je namen posega odstraniti odvečno kožo, maščobo in tkivo, da se doseže bolj čvrst, dvignjen in mladosten videz vašega oprsja. Morda se vam bo sprva zdelo, da so nekoliko manjše, vendar je to le občutek, zaradi odstranitve mlahave kože in ohlapnega tkiva. Dr. Fabjan pravi, da to nikakor ne bi smel biti razlog, da vam to prepreči, da bi se odločile za poseg. Le-ta vam na več načinov izboljša splošni videz vašega oprsja, če pa vas skrbi velikost, so tu še vedno vsadki.

Dolgotrajnost rezultatov je odvisna od …

Kako dolgo bo učinek posega trajal se razlikuje od vsake posameznice. Vaše splošno zdravje, rutina nege kože in genetska zasnova, imajo pomembno vlogo pri staranju vaše kože in tkiva. Če vaša teža močno niha, učinek dviga prsi, ne bo trajal tako dolgo, kot nekomu, ki vzdržuje relativno stabilno težo. Nosečnost in dojenje bosta na podoben način skrajšala življenjsko dobo posega.

Medtem, ko so nekatere pacientke z dvigom zadovoljne do konca svojega življenja, se spet druge odločijo, da bodo postopek ponovile (velikokrat v kombinaciji povečanjem ali zmanjšanjem prsi.) v 10–15 letih po prvem posegu.

Kaj lahko storim, da bo dvig prsi trajal dlje?

Za konec smo vam pripravili še nekaj malih nasvetov, kako vaše nove prsi ohraniti, kar se da dolgo mladostne po posegu. Kljub temu, da se bo vaša oblika in položaj prsi s staranjem še naprej spreminjal, lahko naredite več stvari, da čim dlje ohranite rezultat vaše mastopeksije. Če naredite naslednje, boste verjetno imeli dolgotrajne rezultate:

 • Poskrbite za svojo kožo
 • Ohranite zdrav življenjski slog
 • Nosite ustrezne podporne modrčke
 • Poskrbite za svojo kožo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,891
30.05.2022. ob 20:56
286,731
02.07.2022. ob 18:37
110,537
02.07.2022. ob 12:13
Preberi več

New Report

Close