Nezdravljena bolezen lahko vodi v invalidnost

Uredništvo, 15. november 2012.
bolecine-kriz

Spondiloartritisi so resna bolezen, ki pogosto zahtevajo multidisciplinarno obravnavo bolnika.

Zdravljenje

Spondiloartritisi so resna bolezen, ki pogosto zahtevajo multidisciplinarno obravnavo bolnika, ki jo koordinira revmatolog. Praviloma se zdravljenje začne veliko prej, preden je postavljena diagnoza, saj diagnostični postopek lahko traja tudi več mesecev. Kako poteka zdravljenje in kaj je pri zdravljenju te skupine bolezni na voljo, smo vprašali  prof. dr. Matijo Tomšiča, dr. med., predstojnika Kliničnega oddelka za revmatologijo na UKC Ljubljana.

Kako pogosta ljudje v Sloveniji zbolevajo za spondiloartritisi nimamo natančnih podatkov.  Po podatkih iz literature naj bi za to skupino bolezni zbolelo od  0,6 do 1,9 odstokov odrasle populacije. Prof. dr. Matija Tomšič, meni, da je številka v Sloveniji bližja 0,6 odstotka. A ne glede na nizko pojavnost, so spondiloartritisi zelo resna bolezen, pri kateri je nujno hitro in intenzivno zdravljenje, ki se praviloma začne že pred postavitvijo diagnoze. »Bolnika s sumom na spondiloartritis v tem času seveda ne moremo pustiti brez zdravil. Poleg tega nam odziv bolnika na nesteroidne antirevmatike, torej zdravila, ki delujejo protivnetno in protibolečinsko, lahko tudi pomaga pri postavitvi diagnoze.

Vsekakor pa je po postavitvi diagnoze zdravljenje bolj usmerjeno in intenzivno.« Kako poteka zdravljenje se morata skupaj dogovoriti bolnik in revmatolog. »Optimalno zdravljenje vključuje nefarmakološke in farmakološke metode zdravljenja. Seveda je zdravljenje odvisno od trenutnih znakov in znamenj bolezni. Ali gre samo za prizadetost hrbtenice, ali so predvsem prizadet periferni sklepi, ali so dodatno prisotne zunajsklepne manifestacije bolezni, naprimer vnetje črevesne sluznice, luskavicaočesno vnetje,« potek zdarvljenja razloži prof. Tomšič. Zdravljenje bolnika s spondiloartritisom je odvisno tudi od spremljajočih bolezni in starosti bolnika, pa tudi od zdravil, ki jih bolnik prejema zaradi drugih bolezni. »Pri ugotavljanju učinkovitosti zdravljenja nam v zadnjih leti zelo pomagajo vprašalniki, ki jih izpolnjujejo bolniki, na primer  BASDAI, pa tudi bolj pogosto spremljanje kliničnih parametrov, predvsem meritev gibljivosti hrbtenice in razteznosti prsnega koša, kot tudi spremljanje laboratorijskih parametrov vnetja.«

Kaj je bolnikom na voljo?

Pri zdravljenju spondiloartritisov so bolnikom na voljo tako farmakološke kot nefarmakološke metode. »Temelj nefarmakološkega zdravljenja je izobraževanje bolnika in redna telesna vadba. Slednjo lahko bolnik izvaja doma, a je fizikalna terapija in telesna vadba pod nadzorom bolj učinkovita. Dobrodošlo je tudi združevanje bolnikov v društva, kjer bolniki dobijo dodatne informacije o bolezni, organizirana pa je tudi telesna vadba.« Temelj zdravljenja z zdravili pa so nesteroidni antirevmatiki, s katerim revmatologi praviloma začnejo zdravljenje in glede na potek bolezni tudi odločijo, kako intenzivno bo.

»Izkoriščamo predvsem protivnetno delovanje nesteroidnih revmatikov. Če je bolezen aktivna, svetujemo, da bolnik  nesteroidni antirevmatik prejema redno. Če aktivnost bolezni niha predlagamo, da zdravilo vzame po potrebi. Zavedati se moramo neželenih učinkov teh zdravil na zgornja in spodnja prebavila, srčnožilni sistem in ledvice. A vedeti moramo, da nezdravljena bolezen lahko vodi v invalidnost,« o nujnosti pravočasnega zdravljenja spregovori prof. Tomšič.

Tudi biološka zdravila

1333827A-7F14-11E1-8CA6-4FAE65B94067

Spondiloartritisi so tudi bolezni, ki jih je v večini primerih potrebno zdraviti doživljenjsko, odvisno od njihove aktivnosti. Za te bolnike so v zadnjih petnajstih letih na voljo tudi biološka, tarčna zdravila, ki so še bolj učinkovita. »Če  je bolezen stalno aktivna, kljub zdravljenju s polnim odmerkom nesteroidnega antirevmatika, uporabljamo biološka zdravila, natančneje TNF alfa zaviralce. Ta zdravila, so pri bolnikih s težjim potekom bolezni dramatično spremenila potek in prognozo bolezni,« pravi prof. Tomšič.

Čeprav tudi ta zdravila niso brez neželenih učinkov, a je po njegovem mnenju »tveganje sprejemljivo, še posebej, če bolnike zdravimo in vodimo v skladu s priporočili.« Poleg nesteroidnih antirevmatikov in bioloških zdravil pa so za bolnike s spondiloartritisi na voljo tudi analgetiki in glukokortikoidi, razloži prof. Tomšič. »Analgetike, ki delujejo protibolečinsko uporabimo v primeru, če so prej omenjena zdravila neučinkovita,  kontraidicirana, ali če jih bolniki ne prenašajo. Glukokortikoide pa uporabimo za lokalno zdravljenje, to je vbrizgavanje zdravila v sklep ali na mesto vnetega pripenjališča kite na kost.« Naš sogovornik je poudaril tudi, da je pri učinkovitem zdravljenju spondiloartristisov, ki prinaša dobre rezultate, vsekakor zelo pomembno dobro sodelovanje bolnika z revmatologom, pa tudi aktivna vloga bolnikovega osebnega zdravnika, ki mora njegovo zdravljenje aktivno spremljati in mu ob morebitnem poslabšanju tudi omogočiti fizikalno in delovno terapijo.

Vloga družinskega zdravnika

Zavedati se moramo, da je spondiloartritis resna bolezen, pravi prof. Tomšič, ki pogosto zahteva multidisciplinarno obravnavo bolnika. »Najpomembnejša vloga družinskega zdravnika je zgodnje odkrivanje bolezni. V procesu zdravljenja, ki ga vodi revmatolog, pa je predvsem pomembno, da spremlja mogoče neželene učinke zdravil tako klinično kot tudi laboratorijsko, da ob poslabšanjih bolezni bolniku omogoči fizikalno in delovno terapijo, optimizira zdravljenje z nesteroidnim antirevmatikom ali pa se z revmatologom dogovori za predčasni pregled, če je to potrebno.«

prof. dr. Matija Tomšiča, dr. med., predstojnik za Klinični oddelek za revmatologijo na UKC Ljubljana

Vir: Viva.si

Za mnenja in vprašanja, obiščite forum Bolečine v križu.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
20.06.2021. ob 10:09
284,295
20.06.2021. ob 00:29
110,159
19.06.2021. ob 16:52
Preberi več