Nevihta v glavi

Uredništvo, 12. februar 2019.
Možganska kap,GROM

Simptome možganske kapi lahko prepoznate in pravočasno ukrepate.

Takojšnje ukrepanje pri možganski kapi lahko pomeni nadaljevanje življenja, kot ste ga poznali, medtem ko se zavlačevanje in ugibanje pogosto ne izideta dobro. Poučite se, kakšni so simptomi in nujni ukrepi, ki jih ponazarja kratica GROM (govor, roka, obraz, mudi se) ter nasvete, kako preprečiti možnosti, da se možganska kap zgodi.

Na številna tveganja za možgansko kap lahko vplivate

K možganski kapi vodijo dejavniki, na katere nimate vpliva, denimo družinska anamneza, starost in spol. A na številna tveganja vendar lahko vplivate.

Veliko boste storili že z zdravim življenjem, ki vključuje:
• redno gibanje,
• zmerno uživanje alkoholnih pijač,
• nekajenje,
• izogibanje drogam,
• skrb za vzdrževanje normalne telesne teže,
• spremljanje svojega zdravstvenega stanja,
• čim manj stresa.

»Povečano tveganje za pojav možganske kapi namreč pripisujemo zvišanemu krvnemu tlaku, sladkorni bolezni, trepetanju srčnih preddvorov, bolezni karotidnih arterij, zvišanim trigliceridom in ‘slabemu’ holesterolu ter znižanemu ‘dobremu’ holesterolu. Pogosteje se pojavi tudi pri ljudeh, ki med spanjem za krajši čas prenehajo dihati (spalna apneja),«

sliko možganske kapi opisuje prof. dr. Bojana Žvan, dr. med., višja svetnica in nevrologinja na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi 40 odstotkov kapi lahko preprečili zgolj z nadzorovanjem visokega krvnega tlaka.

Franci iz okolice Ljubljane je kljub normalni teži in zmernemu gibanju imel visok krvni tlak, v žilah pa se mu je kopičil holesterol. »Opozoril zdravnice nisem vzel resno, saj sem se počutil dobro,« se spominja, ko počasi odgovarja na vprašanje.

V nadaljevanju preberite, koga lahko prizadene možganska kap ter o dveh vrstah možganske kapi. Poznate kratico GROM? Še enkrat preberite, kako vam lahko pomaga pri prepoznavanju kapi in hitrem ukrepanju, pa tudi o tem, kakšno je življenje po možganski kapi.> (opens in a new tab)” href=”http://vsebovredu.triglav.si/zdravje/mozganska-kap-prepoznajte-simptome-in-takoj-ukrepajte?cm_mmc=VseBoVredu-_-forumi-_-med-over-net-_-mozganska-kap-prepoznajte-simptome-in-takoj-ukrepajte&utm_source=med-over-net&utm_medium=clanek&utm_content=mozganska-kap-prepoznajte-simptome-in-takoj-ukrepajte&utm_campaign=forumi” target=”_blank”>>

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,305
20.06.2021. ob 17:48
110,161
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več