Neprimeren življenjski slog vas lahko stane srca

L. B. , 30. september 2021.
TEMA MESECA: SRCE IN OŽILJE
Avtor: Profimedia

Srce je osupljiva mišica, ki omogoča reden pretok krvi po telesu. Gre za neverjeten organ, ki ni zgolj črpalka, pač pa nosi poseben pomen. Tisočletja so naši predniki človeško srce obravnavali kot tempelj misli, čustev in spomina, danes pa ga nekoliko pogosteje najdemo kot najpogostejši povzročitelj obolevnosti ter umrljivosti pri odraslih. Čeprav že vsak drugi članek opeva, kako lahko bolezni srca in ožilja preprečimo z redno telovadbo in primerno prehrano, bistveno vlogo pri tem igrata naša glava in čustva.

Srce odraslega utripne do 101.000-krat na dan, prečrpa 757 litrov krvi in potuje skozi 96.596 kilometrov krvnih žil. Ima kar nekaj dela, da nas drži pokonci. Ko organ tega ne zmore več in ko ni zmožen opravljati svojih nalog, pride do srčnega infarkta in možganske kapi, ki sta pogosto usodna za marsikoga. Drži, da je zdrav življenjski slog eden najpomembnejših zaviralcev bolezni srca in ožilja. Mnogi besedno zvezo »življenjski slog« povezujejo z redno fizično aktivnostjo in zdravo prehrano. Res je, da ta dva faktorja drastično prispevata k našemu zdravju, a ne smemo pozabiti, kje se vse pravzaprav začne – v naši glavi.

Avtor: Profimedia

Stres je tihi ubijalec sodobnega časa

Strokovnjaki že vrsto let opozarjajo, da je stres tihi sovražnik našega srca, na katerega radi pozabljamo oziroma ga podcenjujemo, in da je prav stres tesno povezan z nastankom ter napredovanjem kardiovaskularnih bolezni. Zadnje raziskave kažejo, da so tesnobnost, jeza, zaskrbljenost in stres preveč pogosto povezani s kronično boleznijo srca in kardialno smrtjo, da bi bilo naključje. Bitka z delom in časom je nedvomno življenje pod stresom. Strokovnjaki potrjujejo, da je dandanes že vsak drugi zaposleni pod pritiskom škodljivega stresa, vsak peti pa zaradi le-tega že kaže znake pregorelosti. Ali ste vedeli, da deloholizem dokazano kar dvakrat poveča tveganje za srčni infarkt?

Stres je odziv posameznika na notranje ali zunanje vplive (tako imenovane stresorje), je stanje, ko je začasno porušeno njegovo telesno in duševno ravnovesje. Kot piše Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na svoji strani, se lahko stres kaže na štirih ravneh: na telesu, čustvih, vedenju in mislih. Tipični simptomi, ki ga spremljajo, pa so: pospešeno bitje srca, pospešeno dihanje (hiperventiliranje), prebavne motnje, glavoboli, potrtost, razdražljivost, pomanjkanje volje, težave s spanjem in pozornostjo, lahko se pojavljajo tudi negativne misli. Ti simptomi se lahko stopnjujejo tudi v motnje ali bolezni.

Avtor: Profimedia

Na duševnem področju sta s hudim doživljanjem stresa lahko povezani anksioznostna ali depresivna motnja ter številne odvisnosti. Na telesnem področju pa dolgotrajen stres lahko vodi tudi v zmanjševanje imunske odpornosti ter kardiovaskularne, prebavne, dihalne motnje/bolezni

Vir: NIJZ

Zdravilo za kronični stres je v vsakem posamezniku, natančneje v njegovih čustvih. Pomembno se je zavedati, da se skrivnost do zdravega življenja skriva v izražanju čustev in deljenju skrbi. Nikakor ne smemo postati sužnji slabih misli in jih tlačiti vase v nedogled. Znano je, da imajo ljudje z visokim krvnim tlakom težave pri izražanju jeze. Takšni se navadno ne kregajo vsepovprek, pač pa jezo skrivajo globoko v sebi. Problem ne tiči zgolj v negativnih čustvih. Osebe s srčno-žilnimi težavami se pogosto bojijo prijetnejših doživetij. Človeško telo strah doživlja tesnobno, kar pa je le še eden od vzrokov za napredovanje tovrstnih bolezni.

Avtor: Profimedia

Povezujmo se s srcem

Letošnji svetovni dan srca poteka pod geslom Povezujmo se s srcem. To je tudi ena od skrivnih sestavin za zdrav in delujoč človeški mehanizem. Srčno-žilne težave moramo zdraviti celostno, saj ne trpi zgolj telo, pač pa tudi duša. Čeprav ogromno vlogo igrata raznolika prehrana ter redno gibanje na svežem zraku, nikakor ne smemo pozabiti tudi na učinkovito psihoterapijo.

Veliko lahko storimo že sami. Ko imate občutek, da ste pod stresom, se poskusite pomiriti z meditacijo. Pa naj si bo to tradicionalna meditacija, kuhanje, ples ali pa branje. Če menite, da stres škoduje vašemu zdravju, nikar ne odlašajte in poiščite strokovno pomoč. Eden od namenom psihoterapije je tudi ta, da pacientu pomaga ozaveščati odrinjene konflikte in čustva. Cilj je, da se bolnik nauči zdržati ter občutiti, kar je do sedaj odrival in tlačil v sebi. Naučimo se torej strahu pogledati v oči in skupaj posledično pomagajmo zmanjšati tveganje za srčno-žilne bolezni.

O avtorju

E.D.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
5,597
12.06.2021. ob 11:03
112
16.05.2020. ob 16:06
126
23.04.2021. ob 20:24
Preberi več

New Report

Close