Neprepoznana in nezdravljena celiakija je lahko tudi smrtna

Dinamika dolgoročnih zapletov pri celiakiji ni odvisna od tega, ali ima človek v začetku bolezni blag ali težak potek.

Pri celiakiji ne velja, da blažja oblika bolezni nujno pomeni manj nevaren potek, opozarja specialist pediater izr. prof. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., iz Klinike za pediatrijo v Mariboru. “Kdor ima zaradi celiakije hude težave, denimo hudo drisko, močne bolečine ali napihnjenost, bo bolj verjetno poiskal pomoč pri zdravniku in mu bo tudi postavljena diagnoza, kot nekdo, ki ga občasno le malo zvija. Če ostane bolezen neprepoznana, človek uživa gluten, vendar ne ve, da si s tem dela hudo škodo,” poudarja.

V primeru, da ostane neprepoznana, je blaga oblika celiakije lahko celo bolj nevarna kot težka – ker človek ne ve, da si dela škodo.

Izr. prof. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., spec. pediatrije

Zaradi uživanja glutena lahko nastanejo hudi zapleti

Če oseba s celiakijo uživa gluten, to pušča spremembe na črevesni sluznici, razlaga sogovornik, posledice pa so kratkoročne in dolgoročne. “Kratkoročno posledice uživanja glutena se kažejo predvsem pri osebah s klasično obliko celiakije, ker se jim hitro pojavijo prebavne težave. Bolj zapletene, vendar še zmeraj kratkoročne težave se pojavijo zaradi primanjkovanja hranil, tako imenovani malabsorpcijski sindrom oziroma sindrom pomanjkljive absorpcije. Denimo, če začne primanjkovati vitamin D ali pa kalcija, sčasoma nastaneta osteopenija in osteoporoza. Če začne primanjkovati vitamina K nastanejo motnje strjevanja krvi. Če začne primanjkovati železa, pride do slabokrvnosti,” našteva. Vendar so to še zmeraj težave, ki se z zdravljenjem oziroma primerno dieto lahko odpravijo.

Večjo težavo pa predstavljajo dolgoročni zapleti, ki nastanejo kot posledica sistemskega avtoimunega odgovora, ko oseba s celiakijo uživa gluten, denimo težave z zanositvijo (neplodnost), ataksija (nevrološki znak, ki nastane zaradi motene usklajenosti gibov), epilepsija, vnetje srčne mišiceali celo limfom, opozori dr. Dolinšek. “Za osebe s celiakijo je zato zelo pomembno, da res ne uživajo glutena,” poudari.

Obstaja več oblik celiakije

Kot pojasni sogovornik, obstaja več oblik celiakije, najbolj klasična in najlažje prepoznavna oblika se pojavi že v otroštvu – kot driska, napihnjen trebušček, razdražljivost, slabše napredovanje, včasih celo hujšanje. Sicer pa se lahko celiakija pojavi kadarkoli v življenju, tudi z netipičnimi simptomi.

Na celiakijo je treba pomisliti v primeru:

  • Nepojasnjenih prebavnih težavah: driska, napihnjenost, bolečine v trebuhu; še posebej, če se da to povezati z zaužitjem pšeničnih izdelkov, oz. izdelkov iz drugih škodljivih žit (pri klasični obliki).
  •  Zaprtje, občasne bolečine v trebuhu
  • Slabosti
  • Utrujenost
  • Slabokrvnost
  • Osteoporoza (ki se jo morda ugotovi šele ob zlomih kosti)
  • Težave s ščitnico
  • Kožni izpuščaj – herpetiformni dermatitis je ena od oblik celiakije, ki se kaže z izpuščaji (lahko zgledajo kot mehurčki), vendar na drugih mestih, kot se pojavljajo ob alergiji, ki se pojavljajo na komolcih, kolenih ali nad križnico

“Celiakijo je treba aktivno iskati pri osebah s povečanim tveganjem: to so družinski člani bolnikov s celiakijo, bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1, bolniki z avtoimunimi boleznimi ščitnice, bolniki s pomanjkanjem IgA imunoglobulinov ter nekateri bolniki s kromosomskimi motnjami, denimo z Downovim ali Turnerjevim sindromom. Pri teh osebah je treba celiakijo iskati tudi pri blagih ali netipičnih težavah in tudi v primeru, ko nimajo težav (t.i. asimptomatska celiakija),” poudarja sogovornik.

Postavitev diagnoze

Dr. Dolinšek pove, da pri sumu na celiakijo najprej odvzame kri, v kateri se določa vrednost protiteles, ki so značilna za celiakijo. Če je ta vrednost visoko pozitivna, je velika verjetno, da ima človek celiakijo. Kljub temu se za dokončno potrditev diagnoze pri odraslih naredi še biopsija tankega črevesa. Pri otrocih pa se biopsija pogosto ne opravlja več, temveč se odvzameta dva različna vzorca krvi v razmaku nekaj tednov, v katerih iščejo dvoje različnih protiteles. Če so vrednosti visoko pozitivne, biopsija za potrditev celiakije pri otrocih ni potrebna.

Varno uživanje brezglutenskih izdelkov

Sogovornik priznava, da samo zato, ker na izdelku piše, da je brez glutena, to še ne zagotavlja, da izdelek dejansko ni bil v stiku z glutenom. So bolj in manj zanesljivi proizvajalci. Kot najbolj zanesljivo navede licenciranje brezglutenskih izdelkov oziroma kot izdelke z najvišjo stopnjo varnosti navede tiste, ki nosijo znak licence podeljene s strani Slovenskega društva za celiakijo. To licenciranje poteka enako po vseh evropskih državah, več o teh izdelkih, pa lahko preberete na spletni strani društva.

Avtor
Piše

Noemi Kandus

Več novic

New Report

Close