Nepremagljiva trojica za zdravje sklepov

Uredništvo, 22. november 2012.
sklepi

Degeneracijo sklepa lahko preprečimo!

Glukozamin je gradivo za hrustanec, torej pomemben za zdrave sklepe. To vedo mnogi, predvsem starejši ljudje, ki jih mučijo težave zaradi obrabljenih sklepov, predvsem izrabljenega hrustanca. Če glukozaminu dodamo še nekatere druge sestavine, bo pomoč bolečim sklepom učinkovitejša.
sklepi 

V človeškem telesu je več vrst hrustanca. Bolniki z osteoartritisom najbolj poznajo hialin, hrustanec, ki je v sklepih, nosnih votlinah in v sapniku. To je trdno, vendar prilagodljivo tkivo, ki ga v 85 odstotkih sestavlja voda, ostalo pa je osnovno tkivo oziroma matrika. Vsebnost vode se z leti zmanjšuje, kar lahko povzroča težave. V osnovnem tkivu oziroma matriki so kolageni, proteoglikani in nekolagenske beljakovine. Ko to razumemo, nam je jasno, kaj se dogaja z našimi sklepi, ki začno na stara leta boleti, otekajo in so vse slabše gibljivi. V hrustancu imamo celice, hondrocite, ki preskrbujejo osnovno tkivo, matriko. Hialin hrustanec je zelo gladek in voljan, ima tudi nizko stopnjo trenja, kar je potrebno, da kosti sklepa gladko drsita ena preko druge. S tem omogoča dobro gibljivost. Druge vrste hrustanec, artikularni, pa je kot nekakšen blažilec, blazinica v sklepu, ki zmanjšuje šok, ki ga sklepi doživijo pri povečani obremenitvi (na primer v kolenih pri hoji navzdol). Kadar je hrustanec poškodovan ali izrabljen, postane sklep boleč, otrdi, gibanje sklepa je vse bolj omejeno. Če se obraba še naprej nadaljuje, lahko povzroči otekanje, vnetje in vse hujše bolečine, ki so ljudem z osteoartritisom dobro znane. Glavna težava je, da tega ni mogoče več popraviti, čeprav se medicinska znanost že precej let trudi, da bi našla primeren način za to. Za to so potrebne operacije, v zadnjem času pa poskušajo tudi s presajanjem celic kostnega mozga. 

Degeneracijo sklepa lahko preprečimo!

Da ne bi prišlo do skrajne degeneracije sklepa, si lahko pomagamo že dosti prej, ko so težave še manjše ali pa celo, ko jih sploh še ni, a čutimo nelagodje. Milijoni ljudi so že poskusili z glukozaminom, ki je sestavljen iz glukoze, torej sladkorja, in amino kisline glutamina. Celice ga uporabijo za tvorbo snovi, ki privlačijo in vežejo vodo v hrustanec. S tem se zmanjša izguba vode, kar je posledica let, kakor rečeno. Če ima hrustanec dovolj vode, je tudi bolj prožen. Če je ima manj, je prožnost manjša. Raziskave so pokazale, da lahko glukozamin popravi poškodovano hrustančno tkivo.

Skrivnost je v kombinaciji

Res dobri pripravki za ohranjanje hrustanca vsebujejo tudi hondroitin in tako imenovani MSM (oznaka za metil-sulfonil-metan). Že pri glukozaminu je bilo mogoče prebrati precej nasprotujočih si mnenj, češ, da ni učinkovit. Toda novejše raziskave so njegovo učinkovitost znova potrdile, kar velja tudi za obe dodani sestavini. V omenjeni kombinaciji ga najdemo na spletnih straneh mnogih ameriških bolnišnic in tudi medicinskih univerz (University of Maryland, Mayo Clinic), poleg tega pa tudi na straneh društev bolnikov s težavami zaradi osteoartritisa. Ena novejših raziskav je, na primer, potrdila, da glukozamin v kombinaciji s hondroitinom upočasni napredovanje osteoartritisa. Posebej pa je omenjena kombinacija (z dodatkom MSM) učinkovita pri zmanjševanju bolečine, kar velja tako za blažje kot tudi za hude bolečine, kakor so v raziskavi potrdili bolniki. OsteoArthritis Reserch Society International, se pravi mednarodno združenje za osteoartritis priporoča uporabo glukozamina s hondroitinom in MSM za zmanjševanje oteklosti sklepov, pri čemer se mu pridružuje tudi evropsko strokovno združenje (EULAR).

sportniki

Gibljiveši sklepi pri športnikih

Hondroitin je molekula, ki se v našem telesu pojavlja naravno. Je glavni sestavni del hrustanca, ki varuje sklep. Kakor so ugotovili raziskovalci, hondoritin ohranja zdrav hrustanec tako, da absorbira tekočino (vodo) v hrustančno tkivo ter s tem celicam priskrbi tudi hranila. Obenem pa onemogoča delovanje encimov, ki povzročajo poškodbe hrustanca in poskrbi, da dobi gradivo za tvorbo novega hrustanca. Ena od raziskav je, na primer, dokazala, da hondroitin zmanjša bolečino in poskrbi za boljšo gibljivost, zmanjša otekanje in tudi otrdelost sklepov. Posebej velja opozoriti, da to ne velja le za starejše ljudi, pri katerih pride do težav zaradi poškodb, povezanih z leti. Enako velja za športnike, tudi za rekreativce, ki imajo pogosto težave prav s koleni. Pri nekaterih športih so kolena močno obremenjena in v takih primerih je pametno jemati glukozamin v kombinaciji s hondroitinom in MSM. Prihaja čas, ko začno tekači (razen seveda tistih najbolj zagnanih, ki jih tudi mraz in sneg ne ustavita) navdušeno vaditi. Dostikrat se zgodi, da zaradi prevelike vneme (in morda slabe ogretosti) poškodujejo hrustanec. Glukozamin v omenjeni kombinaciji hrustanec obnavlja, to pa bo pomagalo, da se posledice poškodbe hitreje odpravijo.

Od vseh treh sestavin je morda najmanj znan MSM oziroma metil-sulfonil-metan, ki pa je hkrati v zadnjih letih med bolniki vse bolj priljubljen. Gre za posebno organsko obliko žveplene spojine, ki jo naše telo potrebuje za ohranjanje zdravih vezivnih tkiv in tudi sklepov. MSMju pripisujejo protivnetno delovanje, obenem pa naj bi tudi zmanjševal bolečino. Zanimivo je, da veliko vrst živil vsebuje MSM, vendar ga pri pripravi jedi večinoma uničimo. Za ljudi, ki imajo težave s sklepi, je pomembno, da spojino dobijo v obliki prehranskega dopolnila. Vse tri učinkovine torej delujejo na izboljšanje zdravja sklepov tako, da součinkujejo med seboj. Ker pa je danes na tržišču precej različnih prehranskih dopolnil, strokovna združenja ljudem svetujejo, naj se odločajo za izdelke uglednih, priznanih proizvajalcev. Žal je tako, da teh izdelkov uradne ustanove ne preverjajo. Bolnik oziroma kupec se mora odločiti sam. Pomagalo bo tudi to, da preverite, koliko posamezne učinkovine vsebuje nek izdelek in se odločite za tistega, ki je bogatejši oziroma je v najboljši možni kombinaciji.

NOW GLUKOZAMIN & HONDROITIN Z MSM, 760 mg

Sinergična kombinacija za ohranjanje zdravja sklepov.

glukozamin    glukozamin

  • Glukozamin podpira gibljivost sklepov.
  • Hondroitin pomaga ohraniti fleksibilnost sklepov.
  • MSM pomaga izboljšati regeneracijo hrustanca in je pomemben za imunski sistem.

Sistem treh efektivnih nutrientov za podporo zdravja sklepov v eni formuli. Glukozamin in hondroitin sta oba 100% sulfata. Njuno delovanje je podprto s številnimi študijami. K napredni formuli je dodan MSM (metilsulfonil metan) – oblika organska oblika žvepla, ki jo najdemo v vseh živih organizmih in sodeluje pri obnovi tkiv. Vse tri komponente so združene v formulo za učinkovito ohranjanje zdravih sklepov.

Priporočen dnevni odmerek: 1 kapsula, 1- krat dnevno skupaj z obrokom ali na prazen želodec.

 tabela

Pakiranje (90 kapsul) zadostuje za 90 dni.

Vsebuje sestavine lupinarjev (raki). Osebe z alergijo na lupinarje naj ne jemljejo tega izdelka.

Sestavine: glukozaminijev sulfat KCl 41,8 %, natrijev hondroitin sulfat* 33,4 %, želatina (kapsula), metilsulfonilmetan (MSM) 8,4 %, sredstvo proti sprijemanju: magnezijev stearat

*iz živalskega hrustanca

Ne vsebuje sestavin na osnovi: sladkorja, soli, škroba, kvasa, pšenice, glutena, koruze, soje, mleka, jajc in konzervansov.

*Priporočenega dnevnega odmerka se ne sme prekoračiti! Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Spremljajte aktivnosti Hiše zdravja tudi na Facebooku.

Izdelek je na voljo v lekarnah, specializiranih prodajalnah, Sanolaborju in spletni trgovini www.hisa-zdravja.si.

hisa zdravja  

www.hisa-zdravja.si

Oglasno sporočilo

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,430
29.07.2021. ob 13:47
284,539
31.07.2021. ob 17:39
110,202
02.08.2021. ob 23:13
Preberi več

New Report

Close