Neplodnost – dejavniki tveganja

Uredništvo, 01. januar 2014.

Ker vprašanje neplodnosti zadeva par, je treba vzrok za neplodnost iskati pri moškem in pri ženski.

Ker vprašanje neplodnosti zadeva par, je treba vzrok za neplodnost iskati pri moškem in pri ženski. Če je vzrok neplodnosti pri ženski, gre za žensko neplodnost, če pa je pri moškem, gre za moško neplodnost. Obe obliki sta približno enako pogosti. Velikokrat pa je vzrok pri obeh. Pri petini zmanjšano plodnih parov ostane vzrok zmanjšane plodnosti nepojasnjen.

Dejavniki tveganja pri ženskah

kajenje-5678Na plodnost izjemno vpliva starost ženske. S starostjo se znižuje plodni potencial jajčnika, zvišuje pa se verjetnost za kromosomske napake, nepravilnosti ginekoloških organov in verjetnost za nenormalni potek nosečnosti. Ženske so najbolj plodne v obdobju med 22. in 26. letom starosti, nato se plodnost počasi znižuje.
Na plodnost vplivajo tudi telesna teža in BMI, kajenje, uživanje alkohola, kava, telesna aktivnost, zdravila, kronične bolezni, stres, endometrioza in vnetja ginekoloških organov.

Dejavniki tveganja pri moških

Story 20241-kolesar-5-thumbKer ne poznamo vseh vzrokov za moško neplodnost, tudi vseh dejavnikov tveganja ne moremo opredeliti. Znani dejavniki vplivajo na plodnost v različni meri.
Na plodnost pri moških vplivajo uživanje kave, alkohola, drugih toksičnih substanc,kajenje, ozka oblačila, savna in tople kopeli, jahanje, kolesarjenje, lubrikanti, anabolni steroidi, stres, zdravila in različna obolenja.

Pomembno je vedeti, da odprava enega izmed vzrokov ne bo nujno izboljšala plodnosti (ne glede na spol). Plodnost je moč tudi oceniti z oceno plodnosti.

Več v rubriki Medicina vztrajno odkriva nove poti na www.neplodnost.net. Vabljeni tudi na forum Neplodnost, kjer se lahko posvetujete in izmenjate izkušnje.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,395
13.06.2021. ob 13:25
284,278
16.06.2021. ob 09:25
110,156
16.06.2021. ob 09:48
Preberi več