Dejavniki, ki vplivajo na ponovitev raka dojk

Zaključek zdravljenja raka dojk in ozdravitev gotovo prinese olajšanje, verjetno pa tudi nekaj negotovosti in strahu pred ponovitvijo bolezni.

Z onkologinjo dr. Simono Borštnar, dr. med., smo se pogovarjali o tem, kaj prinese življenje po ozdravitvi oziroma zaključku zdravljenja. “Ko ženska zaključi zdravljenje raka dojk, sledijo kontrole enkrat letno. Kontrolni pregledi obsegajo klinični pregled in mamografijo in zaenkrat potekajo predvsem v ambulanti onkologa. Kakovost življenja bolnic po končanem zdravljenju pa slabijo kasni neželeni učinki zdravljenja, ki so prisotni kar pri polovici bolnic, pri večini v bolj blagi obliki. Obravnavamo jih tako onkologi kot družinski zdravniki,” pravi.  

Neželeni učinki lahko zajamejo več organskih sistemov. Najpogosteje so to:

  • limfedem (nabiranje tekočine v okončinah zaradi nepravilnega delovanja limfnega sistema),
  • bolečine in slabša gibljivost v rami,
  • izguba mineralne kostne gostote,
  • hipotiroidizem,
  • srčna disfunkcija,
  • periferna nevropatija in
  • kognitivne motnje.

Ponovitev odvisna tudi od podtipa bolezni

Kot pravi dr. Borštnarjeva, se rak dojk ponovi pri približno četrtini bolnic. “Ponovitve so pogostejše pri trojno negativnem raku dojk, manj pogoste pa pri hormonsko odvisnih rakih luminalnega A podtipa. Ponovitve pri trojno negativnem in HER2 pozitivnem raku dojk so najpogostejše v prvih letih po diagnozi, kasneje so redke. Pri luminalnih rakih pa je možnost ponovitve v prvih letih manjša kot pri omenjenih podtipih, vendar je možnost ponovitve, čeprav majhna, doživljenska.

Zmanjšanje tveganja za ponovitev?

Tveganje za ponovitev bolezni najbolj zmanjšamo z ustreznim zdravljenjem zgodnjega raka dojk, poudarja dr. Simona Borštnar. “Priporočila za sistemsko zdravljenje se vseskozi spreminjajo, vedno izberemo najboljše kombinacije zdravil, da preprečimo ponovitev bolezni. Veliko pa pripomore tudi zdrav življenjski slog.

Vzdrževanje normalne telesne teže, redna fizična aktivnost in izogibanje alkoholu zmanjšajo tveganje ponovitve bolezni in zmanjšujejo tudi izraženost neželenih učinkov, predvsem hormonskega zdravljenja. Na drugi strani prevelika telesna teža pri hormonsko odvisnih rakih zvišuje tveganje ponovitve bolezni. Prav tako lahko poveča tveganje za ponovitev uživanje zdravil in prehranskih dodatkov, ki vsebujejo ženske spolne hormone.

Onkologinja pojasni, da bolnicam, ki so prebolele raka dojk, svetujejo uživanje zdrave, uravnotežene prehrane, ki vključuje vse vrste živil, odsvetuje se pa se uživanje hrane, ki vsebuje fitoestrogene ali snovi, ki imajo podobno strukturo kot ženski spolni hormoni, denimo sojo in tofu. “Občasno uživanje tovrstne hrane seveda ni prepovedano, večje količine oziroma da prehrana temelji na soji pa ni priporočljiva. Odsvetujemo tudi matični mleček. Med zdravljenjem raka pa zaradi morebitnih interakcij odsvetujemo jemanje prehranskih dopolnil, uživanje nekaterih vrst sadja, denimo grenivko, in pitje čajev, ki lahko vplivajo na metabolizem zdravil – denimo šentjanževko, glog …

Za zgodnje odkrivanje in preživetje je ključno samopregledovanje!

Čeprav tveganje za raka dojk s starostjo narašča, je samopregledovanje priporočljivo že od mladih let. Če se bomo redno samopregledovale, bomo razvile občutek in hitro zaznale spremembo. Tako pravi vodja Centra za bolezni dojk iz ZD Ljubljana Maja Milohnoja Berčič, dr. med. Poudarja, da si lahko rešimo življenje, če si vsak mesec vzamemo zgolj tri minute časa, da se samopregledamo. Ne veste, ali to delate prav? Poglejte v videu:

Avtor
Piše

Noemi Kandus

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
86,818
24.05.2024 ob 08:33
261
11.04.2024 ob 14:07
1,612
19.02.2024 ob 14:15
846
22.05.2024 ob 22:01
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close