Nega kože pri bolnikih z inkontinenco v domači oskrbi

Dobra oskrba pri inkontinenci predstavlja vsoto manjših dejavnikov, ki se začnejo z ustrezno izbiro pripomočkov za inkontinenco, učinkovitim čiščenjem in zaščito kože intimnih predelov ter vsesplošno higieno. Suha koža že mlajšim povzroča nevšečnosti, pri starejših pa lahko vodi v resnejše težave.

Suha in stanjšana koža se hitreje poškoduje in omogoči vdor bakterij v telo. Pri vsakodnevni negi pregledamo kožo celega telesa in smo pozorni na spremembe na koži, ki so nastale bodisi zaradi uporabe pripomočka za inkontinenco (pordela, vlažna koža pod pripomočkom za inkontinenco, začetki inkontinenčnega dermatitisa, odrgnjena koža, srbečica)  bodisi zaradi pritiska podlage na telo (rdečina). V predelih, ki so malce skriti očem (intimni predeli, področja pod pazduho, pod dojkami, kožne gube ), se pogosto pojavijo začetki težav s kožo zaradi prekomerne vlage, ki se tam rada zadržuje.

Vemo, da je naravna zaščitna funkcija kože pri težavah z uhajanjem urina oslabljena, zato sta čiščenje in zaščita kože zelo pomembna, da se izognemo vzdraženi koži ali inkontinenčnemu dermatitisu. Veliko govorimo o nevtralnem pH-ju, ki je primeren za nego kože, v resnici pa je naš pH kože bolj kisel (zaščitni plašč kože), med 5,4–5,9, medtem ko je pH intimnega predela pri ženskah še bolj kisel, 3,5–4,5 zaradi prisotnosti mlečnokislinskih bakterij v nožnični mikroflori, ki ščitijo sluznico pred škodljivimi bakterijami in glivicami.

Klasičen način čiščenja kože predstavljata uporaba krpic ali rokavic za umivanje ter milo. Milnico je treba dobro izprati s kože, saj v nasprotnem primeru lahko povzroči suho in dražečo kožo. Na osušeno kožo se v anogenitalnem predelu po potrebi nanese zaščitno kremo ali mazilo za kožo, ki pomagata pri zaščiti in regeneraciji kože. Na kožo po celemu telesu pa nanesemo vlažilni losjon, da pomagamo pri vzdrževanju naravnih funkcij kože.

Če je koža že vzdražena, pordela, je priporočljiva uporaba sredstev brez vsebnosti mila. Sredstva za čiščenje kože 3v1 so v obliki čistilnih vlažnih robčkov, vlažnih rokavic za čiščenje celega telesa, vlažnih rokavic za čiščenje anogenitalnega predela ali v obliki losjona za suho umivanje. Med izdelke za čiščenje kože brez vode spada tudi pena za suho umivanje, ki se pogosteje uporablja pri inkontinenci blata.

Dobro, vendar nežno, je treba kožo osušiti. V področjih pod pazduho, pod dojkami, v kožnih guba, kjer prekomerna vlaga in trenje kože ob kožo lahko hitro povzročita vzdraženje kože, nanesemo tanek sloj zaščitnega cinkovega oksida v pršilu, ki naredi zaščitno plast in poskrbi za regeneracijo kože. 

Pogosto je problem pri težje pokretnih tudi umivanje las in lasišča. V takem primeru se lahko uporabi kapa za umivanje las, ki že vsebuje losjon za umivanje (funkcija šampona) ter balzam in tudi spada med izdelke za čiščenje brez vode. Kapo se enostavno nadene na glavo, pod njo spravi lase, nežno nekaj minut masira lasišče, tako da čistilni losjon navlaži vse lase. Kapo se nato odstrani, nežno osuši lase z brisačo in do konca posuši lase s sušilnikom las ter oblikuje pričesko.

Vsi zgoraj našteti izdelki spadajo v skupino t. i. sindet izdelkov in predstavljajo alternativo milu. Vsebujejo površinsko aktivne snovi, ki kožo očistijo tako, da nase vežejo nečistoče s kože. Sindet izdelki se največkrat uporabljajo pri zelo občutljivi, suhi, vzdraženi in poškodovani koži, saj se izvede postopek čiščenja kože učinkovito in z manj agresivnimi čistilnimi sredstvi.

Skrb za kožo in dobro osebno higieno starejših oseb, še posebno tistih s težavami z uhajanjem urina in/ali blata, je osnova in skupaj z ustrezno izbranimi pripomočki za inkontinenco omogoča večjo kakovost življenja ter ohranjanje življenjskega sloga. Največkrat ne pomislimo na to, da je treba paziti, kakšne izdelke uporabljamo za nego starejše kože, kože pod pripomočki za inkontinenco ali kože bolnika. Kaj kmalu pa nas lahko na neustrezno izbiro opozorijo drobne spremembe na koži, ki se sprva pokažejo v obliki srbečice, vzdraženja ali rdečine. Če te spremembe zanemarimo, se lahko hitro znajdemo v začaranem krogu težav s kožo.

Vse omenjene izdelke lahko kupite v spletni trgovini www.abena-helpi.si.

Za nasvet o čiščenju in zaščiti kože starejših ali oseb z inkontinenco pa se lahko obrnete na strokovno svetovalno službo podjetja Abena-Helpi – pokličite na brezplačno številko 080 22 53 ali pišite na [email protected]

Foto: Naslovna slika je simbolična.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,397
24.06.2021. ob 07:32
284,312
24.06.2021. ob 05:03
110,163
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več