Necepljeni otroci: Odločitev s posledicami

Foto: Profimedia

Pri Nacionalnem Inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili priporočila za odgovorno ravnanje staršev, ki so odložili ali zavrnili obvezna cepljenja.

Cepljenje proti nekaterim nalezljivim boleznim je v Republiki Sloveniji po Zakonu o nalezljivih boleznih obvezno za vse otroke. Izjema so otroci z zdravstvenimi razlogi za opustitev cepljenja. Cepljenje dojenčkov in otrok preprečuje resne in včasih smrtne bolezni, kot so meningitis, ošpice, davica, tetanus, oslovski kašelj in druge.

Če odložite nekatera obvezna cepljenja ali jih zavrnete, se lahko povečajo nekatera tveganja, zato morate ravnati odgovorno. Pri NIJZ svetujejo, da upoštevate spodnja priporočila, saj boste tako zaščitili svojega otroka, svojo družino in tudi druge pred širjenjem nalezljivih bolezni.

Opozorite zdravstveno osebje

Če je vaš otrok bolan in ima tudi izpuščaj, najprej po telefonu pokličite izbranega pediatra ali urgentno pediatrično ambulanto in se pred obiskom ambulante posvetujte o nadaljnjih ukrepih. Vsakič, ko vaš otrok zaradi bolezni potrebuje stik z zdravstveno službo (obiščete pediatra, kateregakoli drugega specialista ali urgentno pediatrično ambulanto), nujno opozorite zdravstveno osebje, da vaš otrok ni prejel vseh cepiv, priporočenih za njegovo starost.

Pri sebi imejte otrokovo knjižico o cepljenju, da je možno preveriti, katera cepiva je vaš otrok do tedaj prejel.

Informiranje zdravstvenega osebja je ključno iz dveh razlogov:

  • zdravnik bo upošteval možnost, da ima vaš otrok nalezljivo bolezen, ki je zaradi dobre precepljenosti pri nas izjemno redka;
  • osebje, ki pomaga vašemu otroku, lahko izvede previdnostne ukrepe, kot je na primer izolacija vašega otroka, da se nalezljiva bolezen ne razširi na druge, posebej na tiste za katere bi lahko bila usodna. Na primer, skupina z velikim tveganjem za ošpice so dojenčki, ki so premajhni, da bi bili cepljeni (mlajši od 10 mesecev). Pri majhnih dojenčkih, ki dobijo ošpice, je precejšnja možnost, da bodo hudo bolni in bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje. Druga skupina z visokim tveganjem so osebe z oslabljenim imunskim sistemom, na primer bolniki z rakom ali osebe po presaditvi organa.

Za večjo varnost pred nalezljivimi boleznimi v vaši skupnosti poskrbite, da bodo v cepilni knjižici natančni podatki o otrokovem cepilnem statusu. Zavedajte se, da se lahko vaš otrok okuži tudi od ljudi, ki nimajo nobenih znakov bolezni. Na primer, meningitis, povzročen z bakterijo Haemophilus influenzae tipa b, se lahko razširi od ljudi, ki imajo bakterijo v svojem telesu, pa niso bolni. Človeku se ne vidi, da je kužen.

Ukrepajte odgovorno

Če veste, da je bil vaš otrok izpostavljen bolezni, ki jo preprečujemo s cepljenjem, proti kateri pa ni bil cepljen, se poučite o prvih znakih in simptomih bolezni! Takoj se posvetujte z zdravnikom, če se pri vašem otroku ali drugem družinskem članu pojavijo znaki ali simptomi bolezni. Ob tem je pomembno, da obvestite zdravnika ali zdravstveno osebje, da vaš otrok ni bil popolno cepljen ali sploh ni bil cepljen. Upoštevajte navodila zdravstvenega osebja za izolacijo vašega otroka, da ne bo v stiku z drugimi osebami, posebej z dojenčki in osebami z oslabljenim imunskim sistemom. Vašo družino bo morda kontaktirala epidemiološka služba zaradi ukrepanja ob izbruhu nalezljive bolezni v skupnosti.

Letak “Ne-cepljenje: tveganje in odgovornost” je na voljo TUKAJ!

Knjižica za starše – Cepljenje otrok je na voljo TUKAJ!

Avtor
Piše

M. Ć.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,174
27.09.2023 ob 12:14
143
02.06.2021 ob 22:04
30,896
11.09.2023 ob 08:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close