Ne samo telo, ozdraviti je potrebno tudi čustva in dušo

Ženska podporna skupina
Foto: Profimedia

Diagnoza rak je povezana z dolgotrajnim in napornim zdravljenjem, ki poseže tako na področje čustvovanja, razmišljanja in medosebnih odnosov bolnice z rakom dojk ali rodil. Odpira številna vprašanja, pri katerih lahko pomaga strokovna psihosocialna pomoč. Kakšna je in kje je na voljo?

“Diagnozo rak še vedno velikokrat povezujemo s strahom, smrtjo, negativnimi izidi in zato lahko močno zaznamuje posameznika in njegove bližnje, ki se v procesu soočanja z diagnozo srečujejo z občutki strahu in tesnobe”, pojasnjuje Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija. Dodaja: “Vendar je zaradi zgodnejših diagnoz, novih zdravil in izboljšanih načinov zdravljenja, vedno več ljudi, ki preživijo dalj časa po diagnozi rak. Zato se v zadnjih letih vedno več pozornosti namenja kakovosti življenja z boleznijo in po njej.”

“Poleg zahtevnega in dolgotrajnega zdravljenja je ključnega pomena celostno okrevanje. Psihosocialna podpora je pri tem ključnega pomena, saj pomaga bolnikom pri obvladovanju stresnih misli in čustev med in po zdravljenju ter pozitivno vpliva na proces zdravljenja, rehabilitacijo in medosebne odnose.

Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija

Psihosocialna podpora za obolele in svojce

Zato je Združenje Europa Donna Slovenije že leta 2017 razvilo program ROZA. Program ponuja različne oblike psihosocialne podpore bolnicam z rakom dojk in raki rodil ter njihovim svojcem. Z dejavnostmi v okviru programa dopolnjujemo storitve javnozdravstvenega sistema, ki še niso razvite tako, kot bi si bolniki želeli. Ker program sofinancira Ministrstvo za zdravje, je udeležba brezplačna.

Program osvešča širšo javnosti o dejavnikih tveganja in pomenu zgodnjega odkrivanja raka, osvešča in nudi opolnomočenje bolnic ter nudi strokovno podporo svojcem bolnic, ki jih bolezen prav tako prizadene.

Za rakom dojk v Sloveniji letno zboli več kot 1.500 žensk in približno 10 do 15 moških, za raki rodil pa zboli približno 650 žensk. Zaradi omenjenih rakov še vedno umre več kot 600 žensk letno. Rak dojke je najpogostejši rak pri ženskah, raki rodil pa skupno predstavljajo velik odstotek ostalih rakavih obolenj pri ženskah.

Odgovori na pomembna vprašanja ob diagnozi ter med in po zdravljenju

V Združenju so v okviru programa ROZA skupaj s strokovnjaki pripravili tudi serijo video posnetkov o multidisciplinarni obravnavi raka dojk in rakov rodil. Osvetlili so pomembna vprašanja, s katerimi se oboleli in njihovi svojci srečujejo ob diagnozi ter med in po zdravljenju.

V pogovorih s strokovnjaki so pojasnili, kako poteka obravnava raka dojk in rakov rodil, kaj je preventiva, kako potekajo diagnostika in sistemsko zdravljenja, kaj delajo onkološka plastična in rekonstruktivna kirurgija, radioterapija, o genetski ambulanti, psihoonkolgiji, rehabilitaciji ter prehrani in gibanju.

Dotaknili so se tudi vprašanj, ki pomembno vplivajo na kakovost življenja med in po zdravljenju, in sicer menopavzalne težave, težave v spolnosti po zdravljenju raka, limfedem roke ali noge, ohranjanje plodnosti in materinstvo po zdravljenju raka ter spregovorili o razsejanem raku in pomenu paliativne oskrbe, ko so možnosti zdravljenja izčrpane. Videoposnetki so objavljeni na YouTube kanalu in spletni strani Združenja Europa Donna Slovenija.

Kako se pripraviti na pregled in kaj vprašati zdravnika

Rak postaja vse bolj obvladljiva bolezen. Bolnicam je na voljo sodobno multidisciplinarno zdravljenje, ki zagotavlja boljše boljše preživetje, manj poznih posledic in boljšo kakovost življenja. Videoposnetki so objavljeni na YouTube kanalu in spletni strani Združenja Europa Donna Slovenija.

Pogovori s strokovnjaki dajejo dober vpogled v zdravljenje, stranske učinke in kakovost življenja z boleznijo, ki je še kako pomembna, za vse, ki se soočajo z diagnozo rak. Hkrati pa kažejo tudi na izjemen napredek medicine na vseh področjih obravnave raka, od diagnostike, kirurgije, obsevanja in zdravljenja z zdravili, ki ženskam, ki danes zbolijo omogočajo velik nabor možnosti zdravljenja.

Med videi boste našli tudi praktične nasvete o tem, kako se pripraviti na pregled in kaj vprašati zdravnika.

Dodatne informacije:
Več o programu: https://europadonna.si/skupnost-europa-donna/program-roza/
Video posnetki: YouTube
Za bolnice (bolnicam so na voljo tri sekcije, lahko pa se vključijo)
Za svojce in bližnje (svojcem bolnic sta namenjeni skupina za svojce in skupina za pomoč)

Imate vprašanje ali potrebujete podporo? Obiščite forum Kako živeti z rakom in se pogovorite s soborci ali s strokovnjakinjo, integrativno onkologinjo, Jano Pahole, dr. med.

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,824
14.04.2024 ob 09:48
1,538
03.04.2024 ob 18:19
911
18.04.2024 ob 19:20
Preberi več

Več novic

New Report

Close