Ne prezrite: Mesec zdravih nog

Uredništvo, 11. maj 2015.

Od 12. maja do 6. junija 2015 Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije organizira izobraževalno, preventivno akcijo “Mesec zdravih…

Od 12. maja do 6. junija 2015 Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije organizira izobraževalno, preventivno akcijo “Mesec zdravih nog”. Cilj akcije je povečati ozaveščenost in znanje o kronični venski bolezni, ljudem omogočiti svetovanje o preventivi in skrbi za ohranjanje dobrega stanja naših ven. Aktivnosti bodo potekale na 40 različnih, javnih lokacijah po vsej Sloveniji, kjer bo prisotna medicinska ekipa. Sponzor akcije Mesec zdravih nog« je Servier Pharma.

Kronična venska bolezen je najpogostejša kronična nenalezljiva bolezen. Bolezen se najpogosteje začne z občutkom težkih in bolečih nog. Ko je vreme toplo, se omenjene težave še stopnjujejo. Razvijejo se lahko tanke, rdeče-modre majhne žilice, ki jih imenujemo mrežaste vene, če pa se vene razširijo, izbočijo, so vijugaste, nastanejo prave varice (krčne žile). Med najpogostejšimi dejavniki tveganja so: dednost, čezmerna telesna teža, starost in ženski spol – saj sta nosečnost in hormonske spremembe med nosečnostjo pomembna dejavnika tveganja.

Mednarodna raziskava iz leta 2012, v katero je bila vključena tudi Slovenija, je pokazala da ima kar 80 % odrasle populacije eno od stopenj KVB (Kronična venska bolezen), od tega ima vidne spremembe 60% odraslih. Prav zato sta zgodnje odkrivanje in zdravljenje tako pomembna, saj lahko preprečita napredovanje bolezni. KVB je pogosto spregledana, ker podcenjujemo razširjenost te bolezni in njene simptome tako zdravstveni delavci kot bolniki. Bolezen zmanjšuje kakovost življenja in lahko pripelje tudi do invalidnosti, a je žal slabo prepoznana in tudi ne dovolj pogosto ustrezno zdravljena.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije želi s preventivnimi, zdravstveno informativnimi aktivnostmi na 40 mestih po Sloveniji doprinesti k preprečevanju in zgodnejšemu odkrivanju omenjenih težav in pravočasnemu ukrepanju ter zdravljenju že napredovale bolezni. Javna mesta akcije so večinoma večje blagovnice in mestni trgi, saj skušamo o tej temi spregovoriti s kar največjim številom ljudi. Mimoidoči bodo lahko ocenili, njihovo tveganje za kronično vensko bolezen, dobili koristne nasvete, kako ohraniti vene zdrave, vsako uro pa bo potekal prikaz vaj za zdrave noge.

Seznam lokacij na katerih se bodo odvijale aktivnosti in bo prisotna medicinska ekipa: http://zasrce.si/clanek/mesec-zdravih-nog-pridruzite-se-tudi-vi/

Vir: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,161
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več