Ne podcenjujte prijaznosti – izboljšuje zdravje možganov

Mogočni vpliv prijaznosti. Ne vpliva le na tistega, kateremu je namenjena, temveč lahko vpliva na zdravje možganov celotne družine, piše Medicalxpress.

Skupina raziskovalcev iz različnih strok in zdravnikov iz Centra za zdravje možganov na Univerzi v Texasu (Dallas, ZDA) je želela raziskati vpliv spletnega treninga prijaznosti pri otrocih in starših med pandemijo covida, ko so bile življenjske okoliščine še bolj stresne. Spomnimo med pandemijo s(m)o starši morali najti ravnovesje med delom od doma, nudenjem pomoči otrokom, ki so se šolali na daljavo, in skrbjo za tople obroke in gospodinjska opravila.

Izsledki raziskave so bili objavljeni v znanstveni publikaciji Frontiers in Psychology.

Kreativne vaje, ki učijo prijaznosti

V spletnem treningu je sodelovalo 38 mater in njihovi otroci, stari tri do pet let. Trening prijaznosti je bil sestavljen iz petih kratkih modulov, ki so starše učili kreativnih vaj, s katerimi so otroke učili prijaznosti.

Raziskovalci so starše prosili, da so ocenili otrokovo empatijo in lastno potrpežljivost pred in po opravljenem treningu. Kot kaže, učenje in praktično izvajanje prijaznosti v domačem okolju izboljša potrpljenje staršev in otrokovo empatijo oziroma prosocialno vedenje.

Potrpežljivost in empatija zahtevata kognitivne veščine, denimo odziv na stresor in razmislek o različnih perspektivah. Rezultati raziskave tako nakazujejo, da prijaznost vpliva na kognitivne funkcije in celostno zdravje možganov, pravijo avtorji raziskave.

Empatija pri otrocih pod povprečjem

Kljub očitnemu izboljšanju po opravljenem treningu, so ravni empatije med otroki pod povprečjem, so še ugotovili raziskovalci. Kot enega od možnih razlogov navajajo varnostne ukrepe, ki jih je zahtevala pandemija, in so pomembno omejila običajno socialno in čustveno učenje med otroki.

»V stresnih časih si je pomembno vzeti nekaj trenutkov in vaditi prijaznost do sebe in biti vzor otrokom. Tako izboljšate potrpežljivost pri sebi in prosocialno vedenje pri otrocih,« je dejala dr. Julie Fratantoni, ena od raziskovalk, ki se ukvarja s proučevanjem kognitivne nevroznanosti. Dodaja, da ne smemo podcenjevati moči prijaznosti.

Avtor

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
148,091
26.11.2022. ob 08:45
287,748
25.11.2022. ob 08:29
110,655
26.11.2022. ob 09:40
Preberi več

New Report

Close