Ne boste verjeli, s katerim sadežem odženete bolečine v trebuhu

N.M., 03. november 2022
GastrologijaPrehrana
Profimedia

Večina kivi pozna po svoji bogati vsebnosti vitaminov, zlasti vitamina C. A vse več raziskav kaže, da uživanje tega zelenega sadeža pomaga tudi pri lajšanju težav s prebavili.

Meso kivija vsebuje veliko aktinidaina, encima, ki pospešuje prebavo beljakovin iz hrane, poročajo na strani Examine.com. Na podlagi teh informacij so številne študije preučevale, ali lahko uživanje kivija izboljša nelagodje v zgornjem delu prebavil.

Uživanje kivija izboljša nekatere težave v zgornjem delu prebavil, zlasti nelagodje, prebavne motnje in bolečine v trebuhu, je pokazal sistematičen pregled 12 kliničnih študij. Večino raziskav so sicer opravili na udeležencih z zaprtjem.

Pri pregledu vseh poskusov so imeli avtorji naslednje razlage za vsakega od rezultatov:

  • Nelagodje in bolečine v trebuhu: obstajajo dobri dokazi o koristih zelenega kivija, možna korist z večjimi odmerki zlatega kivija (to je 3 sadeži).
  • Napenjanje v trebuhu in napihnjenost: obstajajo srednji dokazi o koristih zelenega kivija v akutnih (kratkoročnih) okoliščinah in srednji dokazi o koristih kroničnega (dolgoročnega) uživanja kivija
  • Moteno požiranje in refluks: raziskave so pokazale omejene dokaze.
  • Prebavne motnje: raziskave so pokazale omejene dokaze.

Avtor

N.M.

New Report

Close