Naziv »Čebelam prijazna šola« prejela OŠ Medvode

Uredništvo, 26. junij 2014.

Družba BTC City in Čebelarska zveza Slovenije nadaljujeta z zastavljenimi aktivnostmi v sklopu projekta »Pomagajmo čebelici v mestu«.

Družba BTC City in Čebelarska zveza Slovenije nadaljujeta z zastavljenimi aktivnostmi v sklopu projekta »Pomagajmo čebelici v mestu«. Z namenom ozaveščanja o pomenu in koristi čebel ter možnostih predelave medu so k sodelovanju na natečaju »Čebelam prijazna šola« povabili ljubljanske in okoliške osnovne šole. Komisijo so šole navdušile z urejanjem cvetličnih gredic, skrbjo za sadovnjake, z EKO vrtovi in domiselno postavitvijo medovitih rastlin. Naziv »Čebelam prijazna šola« je osvojila OŠ Medvode, ki bo za nagrado prejela učni čebelnjak ter sredstva za organizacijo čebelarskega krožka.

Z natečajem želijo organizatorji predstaviti pomen čebelarjenja in izobraziti čim več mladih čebelarjev, ki bodo lahko v prihodnje skrbeli za nadaljevanje čebelarske tradicije, tudi v mestih. S skrbjo za čebelam prijazno okolje skrbimo tudi za ohranitev kranjske sivke, spoznavamo pomembnost biotske pestrosti in nepogrešljivo vlogo čebel v pridelavi hrane. Komisija je pri terenskem ogledu vseh sodelujočih šol ocenjevala njihovo izvirnost, prostorsko umestitev rastlin, pa tudi obstoječe aktivnosti na šoli, željo mentorjev in učencev po učnem čebelnjaku ter prostorske pogoje za ustrezno postavitev čebelnjaka.

»Šole so nas pozitivno presenetile, saj nismo pričakovali, da imajo v teku že toliko aktivnosti, ki so neposredno ali posredno povezane s čebelami, kot na primer vrt z medovitimi rastlinami ali sadovnjak,« je dejal Damjan Glazer, vodja projekta, BTC City.

Nataša Lilek, Čebelarska zveza Slovenije: »Vse šole, ki smo jih obiskali, so pustile izreden vtis. Učitelji ravnajo pri izobraževanju in vzgoji otrok preudarno in premišljeno, v svoje izobraževalne prijeme vključujejo neposreden stik z naravo, okolico, živalmi in otroke usmerjajo, da bi kot odrasli posamezniki skrbno ravnali z naravo in živimi bitji. Vse šole delujejo kot t. i. EKO šole, na razpolago imajo veliko zelenih površin, ki so lepo urejene in zasajene z različnimi rastlinami, tako sadnimi drevesi, kot zelišči in ostalimi okrasnimi rastlinami. Vsem šolam je skupno, da bi rade na tako lepo urejene površine v okolici šole dale domovanje tudi naši kranjski čebeli

Barbara-Dimc,ČZS,-Andrej-Flajnik,-vodja-projekta-na-šoli,-Vojko-Bizant,-Ravnatelj-OŠ-Medvode,-Anton-Tomec,-ČZS,-Damjan-Glazer,-BTC

Od leve proti desni: Barbara Dimc (ČZS), Andrej Flajnik (vodja projekta na šoli), Vojko Bizant (Ravnatelj OŠ Medvode), Anton Tomec (ČZS) in Damjan Glazer (BTC).

Čebele, ki bodo marca prihodnje leto zaživele v Medvodah, bodo potrebovale celoletno oskrbo in nego. Čebelarjenje zahteva veliko mero odgovornosti in vestnega dela, zato bodo čebele na izbrani šoli potrebovale tudi oskrbnika ali mentorja čebelarskega krožka.

»Na šoli se že kar nekaj časa trudimo otroke vzgajati v duhu spoštovanja narave in zavedanje o pomenu negovanja in varovanja le te. V jeseni 2012 smo začeli saditi naš sadovnjak in pri tem so sodelovali tudi učenci. Že takoj na začetku se je v meni pojavila tudi ideja o šolskem čebelnjaku in čebelarskem krožku, natečaj pa mi je pri vsem tem samo še pomagal. Z jesenjo nameravamo s pomočjo lokalnega čebelarja začeti teoretični del in v sadovnjaku pripraviti vse potrebno za postavitev učnega čebelnjaka. Vzporedno bodo učenci začeli tudi s fenološko raziskovalno nalogo v sadovnjaku, kjer bodo čebele igrale pomembno vlogo,« je poudaril Andrej Flajnik, prof. biologije in gospodinjstva, mentor čebelarskega krožka na OŠ Medvode.

Vir: www.btc.si/izjava.php?id=888&tip=1

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,426
29.07.2021. ob 13:47
284,507
12.07.2021. ob 21:25
110,199
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close