Navdihujoče: Agresivnejša oblika raka, vendar so ga Špela in druge preživele

Skupina žensk na plači v podpornem objemu
Foto: Profimedia

V Špelini družini se je v preteklosti že pojavil rak. Mlada diplomantka medicinske fakultete je zato slutila, da se bo nekoč srečala z njim. Ni pa pričakovala, da se bo to zgodilo tako kmalu.

Špela Dolenc je nasmejana Ljubljančanka, zdravnica in članica Europa Donne (Slovensko združenje za boj proti raku dojk), ki je leta 2018 prejela diagnozo trojno negativnega raka dojk. Stara je bila komaj 27 let. Zgodilo se je mesec dni po tem, ko je diplomirala na medicinski fakulteti.

Rak dojk je raznolika skupina bolezni. 3. marca obeležujemo enega od njenih podtipov – trojno negativni rak dojk (TNRD), ki se od drugih razlikuje po svojih značilnostih in zdravljenju.

Kaj je trojno negativni rak dojk?

Trojno negativni se imenuje, ker na rakavih celicah niso izraženi estrogenski, progesteronski receptorji niti HER 2 receptorji. To omejuje možnosti zdravljenja, saj se ne odziva na terapije, usmerjene v te receptorje. Običajno raste in se širi hitreje. Pojavlja se v 10 do 20 odstotkov vseh primerov raka dojk. Pogosteje se pojavi pri ženskah mlajših od 40 let.

Po besedah dr. Simone Borštnar, dr. med., specialistke internistične onkologije in interne medicine na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, je “prognostično slabši od drugih podtipov raka dojk, vendar je kljub temu kar 70-odstotno ozdravljiv.” Ima slabši potek bolezni kot je pri ostalih rakih dojk, razlikuje pa se tudi po verjetnosti ponovitve, ki je največja v prvih treh letih, kasneje se ponavlja redkeje, kar je nasprotno kot pri hormonsko odvisnih oblikah raka dojk (luminalna tipa A in B), pri katerih se tveganje za ponovitev z leti povečuje.

Znaki in simptomi

Znaki in simptomi pri trojno negativnem raku dojk so enaki kot pri ostalih rakih dojk. Tipično se v dojki pojavi trda, grčasta in praviloma neboleča zatrdlina. Lahko se pojavi tudi vdrta, uvlečena koža ali bradavico, pojavi izcedek in povečajo bezgavke v pazduhi in jamicah ob ključnici.

Ženske, ki opazujejo in pregledujejo svoje dojke, spremembe opazijo hitreje. Zato je redno samopregledovanje dobra naložba v zdravje dojk. V pomoč pri tem vam bo video, v katerem smo posneli napotke, kako to storite in na kaj morate biti pozorne.

Vabljene, da si redno pregledate dojke

Enkrat mesečno imamo ženske zmenek s seboj, se začutimo in si pregledamo dojke. Ne mehansko in tehnično, kot da smo na lovu za zlikovcem, pač pa z veliko mero nežnosti, skrbi zase in naklonjene pozornosti. Le tako bomo ohranile zdravje. Prisluhnite nasvetom zdravnice Maje Milohnoje Berčič, dr. med., iz Centra za bolezni dojk iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Kako se zdravi trojno negativni rak dojk

Na strani europadonna.si, ki združuje bolnice z rakom dojk, poročajo, da se v zadnjih letih možnosti zdravljenja trojno negativnega raka izboljšujejo. Zdravljenje vključuje kemoterapijo, tarčno terapijo proti okvaram genov, imunoterapijo, operacijo in obsevanje.

Kljub izzivom, s katerimi se soočajo bolniki s trojno negativnim rakom dojk in njihovi svojci, poudarjajo, da je pomembno izpostaviti raziskave in razvoj novih zdravljenj in zdravil, ki bodo v prihodnosti povečala preživetje.

Špelina zgodba

Špela se redno samopregleduje. Tako je tudi zatipala bulico. Najprej je pomislila na hormonske spremembe, zato jo je tri tedne opazovala. Bulica je ostala enaka ves čas, vendar se je kljub temu odločila in šla na samoplačniški ultrazvok. Na pregledu ni pokazalo, ali je rakava. Zato je odšla na punkcijo na Onkološki inštitut. V petih dneh so prišli rezultati. Pokazali so, da ima Špela raka dojke. Temu je sledil šok in obdobje, ki so ga zaznamovale solze. Sledilo je zdravljenje.

“Po eni strani je moja služba in s tem več znanja o raku dojk prednost, ker bolj razumem, kaj se dogaja, kako bo potekalo celotno zdravljenje. Po drugi strani več veš in več raziskuješ, predvsem o novih zdravilih, ki prihajajo, a še niso na trgu, poznaš statistiko, prognozo, in to ni dobro. K sreči mi je fant prepovedal brskanje in raziskovanje, ker sem začela postajati zelo slabe volje.

Špela Dolenc, dr. med., bolnica po prebolelem trojno negativnem raku dojk

Danes je Špelino zdravje stabilno in najbolj si želi, “da bi bila zdrava in srečna v krogu svoje družine in da bi znala ceniti vsak dan, ki nam je podarjen”. Bolezen jo je, podobno kot druge preživele, temeljito pretresla. Je pa ob njej dobila drugačen pogled na življenje in je tudi zaradi tega njen odnos z bolniki, ki prihajajo v njeno ambulanto, drugačen. Vabljeni, da preberete celo zgodbo soočanja z boleznijo in okrevanjem.

V pomoč in podporo bolnikom je tudi forum Kako živeti z rakom. Forum je namenjen izmenjavi izkušenj bolnikov, svojcev in prijateljev, ki se srečujejo z rakom ter svetovanju. Na forumu odgovarja integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onkologije.

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,824
14.04.2024 ob 09:48
1,538
03.04.2024 ob 18:19
911
18.04.2024 ob 19:20
Preberi več

Več novic

New Report

Close