Nasveti za nego zadnjika

Uredništvo, 14. maj 2015.

Normalni ritem odvajanja blata se od osebe do osebe razlikuje. Za nekoga je lahko popolnoma normalno da odvaja enkrat na nekaj ..

Odvajanje blata: Potrebna je skrb za redno odvajanje mehkejšega blata

Normalni ritem odvajanja blata se od osebe do osebe razlikuje. Za nekoga je lahko popolnoma normalno da odvaja enkrat na nekaj dni, za drugega pa da odvaja večkrat dnevno. Blata ne zadržujte ampak odvajajte takoj ko začutite poziv, v kolikor je to seveda mogoče. Odvajanje mora potekati hitro, največ do pet minut, brez dolgotrajnega posedanja na straniščni školjki ali napenjanja. Namreč, če prepogosto zadržujemo blato, rektalni refleks pojenja in mišičje se preneha sproščati, posledica tega pa je napenjanje in težave ob odvajanju. Če so prisotne težave z zaprtjem in težavnim odvajanjem, se pred tem priporoča uporaba glicerinskih svečk, maslenih svečk, olivnega olja ali kakšnega drugega naravnega in mastnega mazila. Z vnosom v analni kanal pospešimo odvajanje, prav tako pa zmanjšamo trenje med blatom in steno analnega kanala in s tem bistveno zmanjšamo možnost nastanka poškodb in posledično težav. Pomembna je tudi konsistenca blata, le-to mora biti dobro formirano, mehkejše konsistence in rahlo vlažno.

Prehrana: Pijte zadostno količino tekočine, izogibajte se večjim količinam alkoholnih pijač in pikantni hrani
Za uravnavanje konsistence blata se svetuje pitje večje količine tekočine, ob zaprtju pa tudi uživanje mineralne vode z magnezijem (uživamo na tešče, mlačno ali toplo in brez mehurčkov) ter večji vnos vlaknin s prehrano. Največ vlaknin vsebujejo semena, fižol, grah, oreščki, večina svežega sadja in zelenjava. Prav tako se izogibajte uživanju večjih količin alkoholnih pijač, kave, gaziranih pijač, kisa oziroma kisane ter začinjene hrane.

Rekreacija: Redno gibanje in skrb za fizično pripravljenost imata dober vpliv na splošno počutje in tudi prebavo
Izogibajte pa se dvigovanju težkih bremen. Kadar imate težave se izogibajte športom kot sta na primer kolesarjenje ali jahanje.

Higiena: Potrebna je redna menjava spodnjega perila in redna nega
Zadnjično odprtino umivajte pod tekočo vodo ampak ne usmerjajte tuša ali vode pod pritiskom direktno proti zadnjični odprtini, saj lahko voda pod pritiskom povzroči poškodbe. Na koži je zaščitni sloj, ki ga lahko s pretiranim umivanjem, uporabo gelov in mil ali grobim brisanjem z brisačo poškodujete in na ta način izpostavite kožo morebitnim okužbam. Uporabljajte le neparfumiran straniščni papir, z njim pa zadnjika ne drgnite grobo. Po odvajanju priporočamo umivanje. Prav tako odsvetujemo uporabo vlažilnih robčkov, uporabite raje le z vodo navlažen robček ali gazo.
Vsaj enkrat dnevno predel namažite z naravnimi negovalnimi mazili. Mazilo tudi s prstom vtrite v stene zadnjega dela analnega kanala. V kolikor imajo mazila in kreme priložene nastavke, se njihove uporabe izogibajte, saj vam najboljšo kontrolo za nanos, pritisk in tudi za zaznavanje morebitnih nepravilnosti zagotavlja vaš prst.

Stres: Psihični ali fizični stres ima velik vpliv na splošno telesno počutje in pa tudi na prebavo in nastanek bolezni zadnjika
Z napenjanjem pri odvajanju, pretirano telesno aktivnostjo ali težjim fizičnim delom je možnost pojava bolezni zadnjika večja.

Ostalo: Izogibajte se pretirani toploti in ozkim oblačilom
Ne zadržujte se predolgo na vročih mestih (kot so savne, bazeni z vročo vodo). Izogibajte se nošenju zelo tesnih oblačil.

Genetski dejavniki: Nekaj vpliva ima tudi dednost
Predvideva se da nekatere bolezni pogosteje nastanejo, ob vseh dodatnih dejavnikih, tudi zaradi genetskih predispozicij.

Analni seks: Pomembna je ustrezna priprava
Čiščenje predela izvajajte nekaj ur pred odnosom in ne neposredno pred njim, saj lahko tudi s čiščenjem povzročite manjše poškodbe sluznice. Vedno uporabljajte kondom in lubrikant na vodni osnovi. V kolikor je odnos boleč, je potrebno prenehati. Tudi po odnosu tuširanje predela izvajajte šele po nekaj urah.

Najpomembneje pa je, da ob prisotnosti težav obiščete zdravnika!

Viri:

Kirurški center Zdrav splet. URL: http://www.zdravsplet.si/

Moore E. Anal Hygiene. Sussex surgery. [Elektronski vir] 11. januar 2009. URL: http://www.sussexsurgery.com/medical%20information/bowel-and-anus-problems/anal-hygiene.

http://www.hemorrhoid.net. Anal Hygiene. [Elektronski vir]. URL: http://www.hemorrhoid.net/pdf_forms/ANAL%20HYGIENE.pdf.

Morin J. Anal pleasure & health. 4. izdaja. US : Down three press, 2010.

McKinley Health Center, Anal sex: Questions and Answers. [Elektronski vir] The Board of Trustees of the University of Illinois, 2008. URL: http://www.mckinley.illinois.edu/handouts/anal_sex.html.

Avtor: asis. Ana Ramšak, dr. med.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,398
22.06.2021. ob 13:43
284,306
20.06.2021. ob 17:48
110,162
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več