Nasveti ameriškega guruja za starše šoloobveznih otrok

Uredništvo, 26. september 2017.

Nasveti Kevina lemana, znanega psihologa, o tem kako na preprost način otroka pripravite na vse obveznosti…

Dr. Kevin Leman je znan psiholog, radijska in televizijska osebnost in govornik, član Združenja ameriških psihologov. Je avtor več kot 30 najbolje prodajanih in nagrajenih Timesovih knjig.

Nekaj njegovih najbolj znanih nasvetov za starše šoloobveznih otrok:

  1. Otroka nikoli ne vprašajte, če ima domačo nalogo. Pomembno je, da otrok ve, kakšne so njegove obveznosti in odgovornosti, kot so domače naloge in učenje, ter da daje vse od sebe, ko gre za učenje. Če otrok ne izpolnjuje svojih šolskih obveznosti, je od tega odvisen tudi učni uspeh. Če se le-ta poslabša, začasno ukinite razne ugodnosti, kot so računalniške igre, druženje s prijatelji, rojstni dnevi, obisk kina.
  2. Prenehajte vsakodnevno buditi ter priganjati otroka,saj niste budilka v človeški podobi. Otrok naj ima svojo budilko, in tukaj se vaša skrb glede bujenja zaključi. Na začetku pričakujte, da bo otrok pozen in morda zamudil, vendar ga ne budite in ne ščitite pred posledicami. Učitelju napišite sporočilo, da otrok nima nikakršnega opravičila za zamudo in da naj postopa tako, kot veleva pravilnik. Seveda, če zaradi zamujanja trpi otrokov uspeh, spet nastopi prikrajšanje privilegijev.
  3. Ne pretiravajte s hvalo. Ko otrok prinese domov petico, ga nikar ne kujte v zvezde, temveč recite nekaj v smislu: »Oh, to pa je dobro zate!« S tem mu dajete vedeti, da se ne uči zaradi vas, da bi osrečil vas, temveč zase in svoje uspešno življenje.
  4. Nikoli se sprašujte otroka: »Kako je bilo v šoli?«. Dobro veste, da s ponavljanjem tega vprašanja ne boste izvedeli nič. Namesto tega molčite in počakajte, da otrok sam spregovori o šoli. Tudi, ko spregovori o šoli, ne postavljajte vprašanj, ampak uporabite magični stavek » Povej mi kaj več tem. .. «. To torej ni vprašanje, ampak ukaz, ki pa ne zveni avtoritativno, zato se bo otrok odprl, vi pa boste dobili prave informacije.
  5. Ne dovolite, da bi bil otrok preobremenjen z obšolskimi dejavnostmi. Čim več časa preživite skupaj z otrokom, saj tako gradite njegov značaj in spoznava vrednote. Zaradi vsakodnevno hitenje iz treninga na gledališki krožek pa na tečaj tujega jezika bo trpelo vaše družinsko življenje, vi pa boste spremenili v »zombija«. Držite se pravila, samo ena obšolska dejavnost na otroka. In ko se začne ukvarjati z eno dejavnostjo, je pomembno, da nekaj časa pri njej tudi vztraja. Opozorite ga, da se bo z dejavnostjo ukvarjal pol leta, preden bo izbral drugo.

Priporočamo vam, da si ogledate tudi enega izmed njegovih video, ki so dostopni na kanalu Youtube.

Foto: Google

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,396
13.06.2021. ob 13:25
284,294
15.06.2021. ob 19:35
110,158
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več