Nas čakajo nove odredbe karanten?

U. L., 23. maj 2022.
AktualnoZdravje
Belgija je že odredila karanteno. Profimedia

Do sobote je bilo v laboratorijih po svetu potrjenih že 92 okužb.

Belgija je prva odredila 21 – dnevno karanteno v primeru potrjene okužbe z virusom opičjih koz. Tam so do slej potrdili 4 primere. Za stike samoizolacija ni nujna, je pa potreba pazljivost pri stiku z ranljivejšimi skupinami.

Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resnejši. Sprva se pojavi povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah in otekle bezgavke, kasneje se pojavijo že izpuščaji in rane.

Vse več primerov opičjih koz

Stik s kužnimi ranami obolelega sli preko materialov, ki se jih je je okuženi dotikal, lahko tudi kapljično ali z izmenjavo telesnih tekočin. Tveganje za širšo javnost je majhno.

Sum na bolezen potrdili tudi v sosednji Avstriji, saj okuženi 35 – letnik kaže tipične simptome opičjih koz.

WHO in ECDC (Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni) še nista odločila o tem, ali bo treba okužbo z opičjimi kozami obvezno prijaviti in ali bodo morali okuženi v karanteno.

Do sobote je bilo v laboratorijih po svetu potrjenih že 92 primerov opičjih koz, še 28 pa je sumov, navaja WHO.

Prvi primer so potrdili na začetku maja v Veliki Britaniji, kjer je kasneje prišlo do več lokalnih prenosov okužbe.

Španija medtem preučuje skupek okužb z opičjimi kozami na priljubljenem turističnem otoku Gran Canaria. Do izbruha naj bi prišlo v okviru Festivala ponosa Maspalomas, ki se je na otoku dogajal od 5. do 15. maja in se ga je udeležilo okoli 80.000 ljudi iz Španije in drugih držav.

Virus naj bi odkrili pri moških iz Madrida in sosednjega otoka Tenerife, pa tudi pri Italijanih. Vsi so potrdili, da so se udeležili festivalskih slavij.

O prvem sumu poročajo tudi iz Grčije. V soboto je tamkajšnja pristojna organizacija potrdila, da preiskujejo prvi morebiten primer okužbe, a ga še niso dokončno potrdili. Okužen bi lahko bil angleški turist, ki je bil z asimptomatskim spremljevalcem sprejet v bolnišnico Atikon.

Trenutno je zoper bolezen registrirano eno zdravilo, vendar na NIJZ nimajo podatka, kako dostopno je. Zoper opičje koze je do neke mere učinkovito cepivo zoper črne koze, vendar še ni podatka v kakšni meri. Nekatere države razmišljajo, da bi cepili tesne kontakte, a pravih priporočil zaenkrat še ni, je rekla Grgič Vitkova. Starejši od 50 let, ki so že cepljeni zoper črne koze, so predvidoma vsaj delno zaščiteni.

Za prenos je potreben tesen stik

Po podatkih, s katerimi razpolaga NIJZ, se bolezen trenutno pojavlja v skupini moških, ki imajo spolni stik z drugimi moškimi.

Nacionalna koordinatorica cepljenja pri NIJZ Marta Grgič Vitek pojasnjuje, da ni bojazni za hiter prenos bolezni, saj mora biti stik tesen in dolgotrajen.

Izpuščaj je najbolj značilen znak bolezni, ki jo povzročajo virusi koz. Pri opičjih kozah gre namreč za virus iz skupine t. i. poxvirusov, ki je podoben virusu črnih koz. Gre za bolezen, ki smo jo s cepljenjem že izkoreninili. Od takrat se virusi iz skupine poxvirusov pojavljajo predvsem pri živalih, lahko pa se prenesejo tudi na ljudi, je dejala Grgič Vitkova.

Pri pojavu opičjih koz je nenavadno, da so bili prej ti primeri vedno povezani s potovanji, torej s potniki, ki so potovali v endemične dežele in prišli v stik z živalmi. Pri konkretnem pojavu pa se ta prenaša lokalno s človeka na človeka, vira okužbe pa še niso identificirali.

V primeru pojava značilnih simptomov (predvsem izpuščajev na spolovilih) okužbe z virusom opičjih koz se posvetujte z zdravnikom.

O avtorju

U. L.

New Report

Close